CES 2017: okosba is nyomja a Lenovo

A náluk megszokott portfólióból kicsit kilépve egy okosszemüveget, és két, okosotthonos kütyüt is bemutatott a Lenovo.

Nálunk a Lenovo inkább mint számítógépgyártó ismert (legyen szó okostelefonról vagy éppen szerverről), de a cég ennél jóval több IT-vel kapcsolatos terméket is gyárt. A CES-en három „okos” kütyüt is bemutattak, egy ipari, és két végfelhasználóknak szánt készüléket.

Hirdetés

Az ipari cucc a C200 névre hallgató AR-szemüveg, amely első ránézésre az Epson Moverio és a Google Glass keresztezésének tűnhet. A készülék csak egyik szemünk elé lóg be, itt található rajta a kijelző, amely az AR „A” részét vetíti a szemünk elé. A kijelző mellett egy viszonylag méretes kamera látható, melynek képét a szemüveget vezérlő, egyébként Linux-alapú operációs rendszeren futó mesterséges intelligencia elemzi, és ismeri fel. A Lenovo elmondása szerint jelen pillanatban 20-féle tárgy felismerésére képes a rendszer, és amit felismert (például egy épület tervrajzát), azt a rendelkezésére álló adatok segítségével feljegyzésekkel, magyarázatokkal vagy más képi elemekkel tudja kiegészíteni. A szemüveghez egy vezetékes külső eszköz is tartozik (Moverio stílusban), amihez a megfelelő alkalmazás letöltése után telefonunkat csatlakoztathatjuk – ezzel plusz számítási kapacitást és internetelérést is nyer a C200.

A készülék mellé a Lenovo egy NBD Titan nevű platformot is kiad majd, ennek segítségével külsős fejlesztők is létrehozhatnak majd AR-anyagokat a szemüveghez. A C200 végleges változata júniustól lesz elérhető.

Lenovo New Glass C200
Lenovo New Glass C200 [+]

Ami a másik két eszközt illeti, ezek egyértelműen a végfelhasználókat célozzák meg: a Smart Storage egy barátságossá tett NAS, amely kétsávos, IEEE 802.11ac-s Wi-Fi adaptert is kapott, tehát otthoni hálózatunkhoz vezeték nélkül is csatlakoztathatjuk. Tárkapacitása modelltől függően 2 vagy 6 TB lehet és rendelkezik két USB 3.0-s porttal is, amelyeken keresztül pendrive-ok vagy külső merevlemezek tartalmát lehet 5 Gbps-os (azaz az új elnevezések szerint USB 3.1 Gen1) sebességgel felmásolni rá. A NAS-okkal kapcsolatos otthoni feladatok egyszerű elvégzésére mobilos alkalmazást is kapunk, amely gombnyomásra intézi a biztonsági mentést, a tartalommenedzsmentet és a NAS kezelését is. Mondanunk sem kell, hogy a Smart Storage DLNA-képes, így a filmlejátszással sem lesz gond. A számítási feladatokat egy kétmagos, 1,6 GHz-es processzor látja el, RAM-ból 2, ROM-ból pedig 8 GB került bele.

Lenovo Smart Storage
Lenovo Smart Storage [+]

Harmadik bemutatkozóként érkezik a Smart Assistant, amit a Lenovo az Amazonnal közösen kínál, a készülék ugyanis gyakorlatilag az Amazon Echo testvére, mögötte az Alexa hangfelismerő és intelligens segéd rendszerrel. Az Assistantban nyolc mikrofon található, amelyek egyszerre kínálnak nagy érzékenységet és zajszűrést, míg a beépített hangszórót a Harman Kardonnal együtt fejlesztették. A szolgáltatásokat illetően az Alexától megszokott digitális segédre számíthatunk, a szintén megszokott területi és nyelvi korlátokkal együtt, tehát egyelőre Magyarországon ne várjunk a megjelenésére.

Lenovo Smart Assistant
Lenovo Smart Assistant [+]

Előzmények

Hirdetés