Megzavarja az alumíniumkondenzátorok ellátóláncát Délkelet-Ázsiában a COVID-19

A világszintű félvezető hiányt a kondenzátorok, ellenállások és induktorok megcsappanó elérhetősége követheti.

A DigiTimes beszámolója szerint a japán illetőségű Chemi-Con, Nichicon és Rubycon cégek látják el az alumíniumkondenzátorok világméretű piacának 50 százalékát, és jelenleg a legtöbb gyáruk Malajziában, illetve Indonéziában található, amely országok vesztegzár alatt voltak július és augusztus folyamán az elharapózó járvány miatt. A masszív korlátozások természetesen komoly hatást fejtettek ki az üzemek zavartalan működésére, mivel a vállalatok két hónapra kénytelenek voltak lehúzni a rolót, és szeptembertől kezdve is csupán az aktív dolgozók 60 százalékát tudták újra munkába állítani, ami a csökkent gyártókapacitással egyetemben 30-60 százalékos visszaeséshez vezethet a szállítások teljesítésének tekintetében.

A nem épp ideális szituációt tovább rontja, hogy az elmúlt évben a kereslet az egekig szökött, így a kondenzátorokra leadott rendelések ezzel egyenesen arányos módon nőttek – a szóban forgó passzív komponenseket a fogyasztói piacra szánt elektronikus berendezések, az 5G-s termékek, az elektromos járművek, vagy a megújuló energiával kapcsolatos technológiák halmazában egyaránt használják. Ennek következtében e megrendelések tekintélyes része Japánból átszivárgott Tajvanba és Kínába, ahol a járvány előtt 4-6 hetes átfutási idővel dolgoztak, ami most 3-6 hónapra emelkedett, noha az első negyedévben a tengeri helyett légi szállítást alkalmaztak, hogy értékes időt nyerjenek.


[+]

A tajvani Lelon Electronics, Chinsan Electronics, Kamei Electronics és Apaq Technology 20 százalékos forgalomnövekedést jegyzett az idei esztendő első felében, de a kínai Aihua Group és Nantong Jianghai Capacitor szintén számottevő módon prosperált a helyzetből, főleg úgy, hogy a nyugattól és Japántól való függetlenedés érdekében alkalmazott, államszintű intézkedések is kellemes hátszelet adtak nekik.

Összegezve az eseményeket látható, hogy a probléma a kapacitással van, mivel a high-end komponenseket, valamint a kész alumíniumkondenzátorokat közvetlenül a kliensekhez továbbítják, és nincsenek fennmaradó raktárkészletek. A tajvani ellátók rámutattak, hogy bár az idei évre el vannak látva megrendelésekkel, a 2022-es esztendő lehetséges lefolyása ködbe burkolózik, mert a nagy méretű kijelzőkre és noteszgépekre való igény csökkenő tendenciát mutat, és Kína már sikeresen megszerezte az ezeket érintő rendelések jelentős hányadát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés