Hirdetés

Komoly hatással lesz a koronavírus a tévés iparágra

A világjárvány nem hagyja érintetlenül ezt a szektort sem, ami sokak számára komoly problémákat jelenthet.

Korona a tévék ellen

Most már biztos, hogy a 2020 elején kirobbant és mostanra globálissá vált új koronavírus járvány alapvetően változtatja meg az emberiség történetét. Amellett, hogy elképesztően leterheli az egészségügyi ellátórendszereket, totálisan átalakítja a mindennapokat azáltal, hogy az embereket arra kényszeríti, hogy minél kevesebbet mozduljanak ki otthonról, és komplex gazdasági világválságot eredményez.


[+]

A Covid–19 okozta pandémia mély gödörbe lökte a turizmust és a vendéglátást, de vajon még az olyan, elsőre talán távolinak tűnő szektorokra is komoly hatást gyakorol, mint a szórakoztatóelektronika, azon belül is a televíziós iparág? Ezt a témát jártuk körbe!

Hirdetés

Ellátási nehézségek, csökkenő termelés

Mikor még az első, kósza hírek érkeztek arról, hogy Kínában egész városokat zárnak le, az egyik magyarországi iparági forrásunk már jelezte, hogy ellátási nehézségekre számítanak, azaz magyarán előfordulhat, hogy nem lesz elég tévékészülék. Ezt akkor kicsit tamáskodva fogadtuk, mondván, talán kicsit túlreagálják ezt, de azóta bebizonyosodott, hogy tévedtünk. A járvány elleni védekezés részeként rengeteg gyárat zártak le ideiglenesen először Távol-Keleten, majd a világ más részein, így Észak-Amerikában és Európában is. Ez számos területet érint, mert a bezárt egységek között akadnak nyersanyag-feldolgozó egységek, illetve komponens-, tehát például panel- vagy alaplapgyárak, valamint összeszerelő üzemek is.

A szektorra komoly csapást jelentett például a Sanghaj mellett található óriási ipari park lezárása, hiszen innen több nagy konszernt is elláttak különféle alkatrészekkel. Ennek köszönhetően például a Toshiba már be is jelentette, hogy egyes modelljeit a tervezettnél hónapokkal később, tavasz helyett csak ősszel küldi a boltokba, az LG pedig arról számolt be, hogy májusig szünetel vadiúj, Kantonban felépített OLED kijelzőgyára, amely a gerincét adja az idei panel-előállításnak. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy búcsút inthetünk a korábbi előrejelzéseknek, és a 2019 végén jósolt 5,5 millió idei OLED televízió helyett örülhetünk, ha 3,5 milliót el tudnak majd adni. Természetesen hasonló problémákkal küzdenek a LED LCD panelek előállításával foglalkozó vállalatok, a kínai BOE például már most felére csökkentette a 2020-ban várható legyártott darabszámot.

A jelenlegi helyzetben az egyik legnagyobb probléma, hogy a piaci résztvevők nem tudnak tervezni, hiszen minden attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül megfékezni a járványt vagy mikor állnak elő megfelelő gyógymóddal, és hogy ennek következtében mikor lehet tényleg újra elkezdeni a termelést. Például a Samsung első körben csak egy hétre függesztette fel Szlovákiában, a galántai összeszerelő üzemben a munkát, de ma már tudjuk, hogy ez rendkívül optimista intézkedés volt, mert már kb. egy hónapja zárva vannak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés