- Nosztalgikus húrokat megpendítő házzal rukkolt elő a SilverStone
- Úgy gondolja az NVIDIA, hogy az új GeForce-okon nem olvadhat meg a tápcsaltakozó
- Aktív hűtéssel érkezik a SilverStone legfrissebb M.2 bővítőkártyája
- Gyorsan Snapdragonnal: Acer Swift 14 AI tapasztalatok
- Párban járnak az Intel Arc B580 VGA-k az ONIX háza táján
Új hozzászólás Aktív témák
-
carl18
addikt
Rocket Lake-ra leszek kiváncsi, már már valóban új magokat fog tartalmazni. Lehet 14 nanométer, de legalább új magok lesznek
Kiváncsi vagyok mennyit lép előre IPC_ben.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
GeryFlash
veterán
-
gidalight
tag
"Persze, AMD esetén is lehetnek gondok, vagy legalábbis "korlátok", hisz az új APU nem chiplet design elvét követi, vélhetőleg az IF vagy nem skálázódik kellőképp lefelé, és/vagy nem optimális a grafikus egység által generált adatmennyiséghez..."
-Így tudják a legoptimálisabb fogyasztást elérni, ami a megcélzott szegmensben elég fontos szempont.
-
Fücsök007
őstag
válasz GeryFlash #15 üzenetére
Túl későm jön a 7nm-es node, hogy kimaradjanak a 10nm-es procik/APU-k. Szerencsére az Izraeli gyárban már 80%-ban ott van minden eszköz az Ice Lake Xeonok gyártásához, és a tervezett időben megkezdik a tömeggyártást. 2021-ben 5nm ellen semmit nem fog érni bármilyen 14nm-es i7/i9-es CPU , hacsak mélyen ár alatt (kb. 200-250USD i9-es procik) nem hajlandóak adni őket.
-
KROK640
nagyúr
Tehát 2 év múlva, használhatnak hasonló alapelvet mint a mai kapható Ryzenek. És mindezt alaplapcserével.
Gondolom még 2 évnyi fejlesztést el kell adni, mielőtt reagálhatnának ténylegesen a piac változására.
Olyan ez mint az amerikai autóipar volt az 1950-60-as években. Annak is 2-3 év (2-3 generáció akkoriban) kellett minden piaci változásra reagálni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
MeszesKPT
őstag
Amit Intel lát a varázsgömbjében az valahogy nem hozott lázba. Ha tartják is ezt az ütemtervet, akkor is késésben lesznek.
-
wattafaka
senior tag
Én a Rocket Lake-t nem tudom hova tenni. Az már 11. gen? Vagy együtt 10. a Comet Lake-kel?
-
Geri Bátyó
addikt
DDR5 mellett, ami szinte biztos ennél a fejlesztésnél, szinte elképzelhetetlen a 2 csatornásnál több memóriavezérlő. Ahogy DraXoN írja, maximum 3, de igazából annak meg nincs értelme. 1366-nál HEDT-ben még volt, de manapság már nincs, semmilyen téren.
A 10 nm-t meg egyelőre hagyjuk. A jelenlegi a 3. revízió, amivel nem tudnak nagy lapkát gyártani, szar a kihozatal, alacsony az órajel és magas a fogyasztás. Az Intel szerint is a 10+ csak ráközelít a 14++-ra, ami már egy végletekig kiélezett és finomított gyártástechnológia. De még a 10+ sincs! Az is kérdés számomra, hogy az Ice Lake Xeonok melyiken jönnek? Még a mostanin, vagy már a 10+-on?"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Dr. Akula
félisten
"azért, hogy végre a meglóduljon a magszám az Intel mainstream asztali platformjánál is"
Inkább a PCIE sávok száma lóduljon meg! De úgy érzem ehelyett inkább az árcédula fog meglódulni...
-
DraXoN
addikt
Egyenlőre nem nagyon látszik az, hogy az AMD "kifulladna", vagy akár az Intel csak "szóhoz jutna" érdemben.. utóbbi úgy néz ki összeszedett magának egy 2-3 éves technológiai lemaradást ... persze, tőke van, de sokkal több területen is kell eredményeket felmutatniuk, így nem minden fejlesztési költség megy kizárólag a CPU és VGA területére (így már nem is olyan szép az a közel 9x fejlesztési költségkeret.. főleg, ha belekalkuláljuk, hogy hirtelen választ csak a "monolitikus mega chipek" továbbfejlesztésével tud felmutatni az intel a szerver vonalon, annak meg tetemes lehet a fejlesztési költsége... és a gyárak 10nm-ének javítása is ezen keretet csökkenti.. és utóbbi szintén nem kevés pénzt visz el)..
És tényleg van egy határ amit hatékonyságban is el lehet érni azonos felépítési elvet követve. Földbedöngölés ezért se lesz, lényegében AMD technikája se húzott el jelentősen, kb. fej-fej mellett vannak teljesítményben, csak AMD előnye, hogy kb. "legó" szinten tud építeni, így jelentősen sokat tud spórolni mint a fejlesztésen, mind a gyártási költségeken.
Persze, AMD esetén is lehetnek gondok, vagy legalábbis "korlátok", hisz az új APU nem chiplet design elvét követi, vélhetőleg az IF vagy nem skálázódik kellőképp lefelé, és/vagy nem optimális a grafikus egység által generált adatmennyiséghez... persze mind ez a jelenlegi verzióra vonatkozik, később akár ez változhat, de az is lehet, hogy "költségmegszorításból" nem készültek el időben a chipletbe építhető grafikus egység tervei (vagy nem készültek volna el, mivel "új terület" az is).. lehet kell még pár év ehhez. De a felsőbb régiós "legó" miatt akkor is sokat tud spórolni AMD (ahol igazán számít).
intelnek esélye sincs a kb. 4000$-os 64magos TR ellen versenyezni.. a legközelebbi amit feltud mutatni egy 2 cpus Xeon rendszer ahol csak a cpuk 20000$ tesznek ki (és akkor a platform ára még benne sincs.. de ezen kívül lassabb is).Amit tudnunk, 7nm elsőnek a szervereknél jöhet majd. és lehet egy, másfél évig kizárólag ők kapják azon sorokat. és kell is majd nekik, mert kb. a 5nm-es zen cpukkal fognak versenyezni, de mire az asztali variánsok jönnek, már a 3nm is a kapuban lehet... :\ .. zűrös évek jöhetnek intelnél egy 5 év látszólag "kiesett" nekik... és ez most kezd majd igazán még csak fájni, hogy beérik a generációs hátrány.
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
MaraTóni
tag
Értelek Én és igazad van sokmindenben.
Az Intelnél az előző vezető hatalmas károkat okozott, többek között gyártásterchnika fejlesztés terén... ebből próbálnak felállni. A 10nm-es nodeból most próbálják kihozni azt amit már 3 éve ki kellett volna. A 7-es meg egy külön út, ami már minimum 1,5 éve fejlesztés alatt áll. Szóval megy a munka az Intelnél gőzerővel. Jót tett a versenynek az AMD térnyerése, és én remélem hogy fej-fej mellett lesznek még jó ideig, mert akkor látunk fejlesztést, nem csak vakítást...Nem mellesleg amilyen hatalmas gubancok vannak mostanság a világpolitikában, nem kizárt hogy Nostradamusnak igaza lesz és kakor mind1 mi van most ,mert nem nagyon lesz majd...
-
DraXoN
addikt
kételyeim vannak...
DDR5 még "oké", az valószínű, de memóriavezérlőből szerintem maximum 3 csatorna aminek értelme volna ezen a szinten, de az is "megdrágítja" az alaplapot, olyan szinten, hogy ne legyen értelme foglalkozni vele budget vonalon.. Ki szeretne 60 ezer forint körül kezdődő alaplap árakat? (hát én nem)
Az órajeles elmélet, meg "meh".. hiszem ha látom. AMDnél is folyton megy a spekulálás, hogy 5Ghz! 5Ghz!, most már meglesz, na majd most 5Ghz ... kib*szottul nem számít az órajel... az IPC és órajel együttese az érdekes, de az IPC függ attól, hogy mennyire gyúrják ki a cpu felépítését, de utóbbi meg az órajel rovására mehet.. egy "középút" kell, amihez meg a gyártástechnikát is ismerni kell...
Ha hiú reményekkel fejlesztünk úgy egy technikára, hogy "majd magas órajel megoldja", akkor úgy járhatunk mint intel a 10nm-el, vagy amd anno a 32nm (bulldozer)-ekkel (azoknak is a "kezdő órajele" lett volna a 4Ghz körül és 5-6Ghz tartományban mozgott volna a tervek szerint pár generáción belül)... Jah.. majdnem kihagytam a 10Ghz-es P4 álmokat...persze.. a pletykák szerint, elméletben akár pápa is lehet a következő CPU, ha már az utolsó pápa a mostani (Nostradamus szerint). A statisztikák szerint meg ha 3 napig megy a hasam utána meg 3 napig szorulásom van, akkor meg 6 napig minden rendben volt....És ugyan én is terjesztek pletykákat, és "büfögök fel" bizonyos helyeken, helyzetekben, de azért csak mértékkel velük.<-(ezt már csak úgy itt hagyom.. ha már megírtam... minden lényeg, vagy konklúzió nélkül)The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
MaraTóni
tag
Sokan kárognak előre, de azért azt ne feledjük el hogy ez már 10nm++-on érkezik, nem kevés plusz lábbal, ami pl. DDR5-öt és 4 csatornás memóriavezérlőt sejetet mainstreamen.
Nem mellesleg azt is pletykázzák jó pár helyen, hogy a 10nm+-is eléggé sokat fejlődött a 10nm-hez képest, akár 4.3GHz-is elérhető vele, a 3.7-hez képest, szóval elméletben akár az 5Ghz is lehetséges lesz Alder-rel. de persze addig még sokminden történhet -
rodrigez
senior tag
válasz Cickánykoma #17 üzenetére
-
tom_tol
addikt
Masszív pazarlás lenne. Felesleges beszállni a "magháborúba" amíg nincsenek azonos csíkszéllességen.
-
Cickánykoma
tag
Áder (Jani) Lake - a környezettudatosság jegyében
Madžari......Dober dan, passport kontrol !!! :D:D:D
-
joysefke
veterán
persze, mondhatni így elférne mondjuk akár egy 3 csatornás memóriavezérlő, de utóbbi meg az alaplap költségeket növelné (jelentősen?). Persze, semmi se tiltja (fizikailag), hogy utóbbit csak a drágább alaplapok használják, és jelenjenek meg mellette olcsóbb csak 2 csatornát kiépítő alaplapok azonos foglalat mellett... de ezen dolgok most csak spekulációk a részemről a "mi fér a nagyobb foglalatba" ok miatt.
Ennek nem sok értelmét látom. Ha kell a sok csatorna, akkor ott a HEDT vonal. Mainstream desktopra valószínűleg nem fog kelleni, hiszen a jelenlegi DDR4-hez képest a DDR5 nagyot fog lódítani ez elérhető sávszélességen. -
GeryFlash
veterán
Édeisstenem... Pedig már mertem remélni hogy a 2021 végén érkező 7nm-es Sapphrie Rapids után 2022-ben jön konzumer desktopra is a 7nm és kihagyják a 10-et. 2021ben konzumeren AMD-től Ryzen 5xxx-et kapunk 5nm-en.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Lacika112
aktív tag
Kíváncsian várom hogy oldja meg intel az összedrótozást.
Oké lesz egy "fő lapka" mindenféle vezérlővel ez világos! A másik lapka? A fő lapkán át éri el majd a különböző vezérlőket?
Ez hogy fog működni pl: fő lapka 4 mag - másodlagos 4 mag, a másodlagos nem lesz nagyobb elérési idejű? Amíg csak bírja a cpu az fő lapka 4 magját terheli ha kifut a kraftból akkor meg ráereszti a másodlagos 4 magra?Elég sok kérdést vet fel ez a megoldás még akkor is ha valószínűleg csak pletyka szintű a dolog és mire piacra kerül 5348256382 változtatás történik de kíváncsian várom lépjenek valamit.
ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?
-
addikt
-
Cathulhu
addikt
Nyilvan ha most kezdenek el. De ha elolvasod, nem errol beszelek.
Zen2 ellen meg meg igenis versenykepes az ice lake, jobb is, a gyenge node olte meg, nem az architektura.[ Szerkesztve ]
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
DraXoN
addikt
utánakeresve...
elvileg a Rocket Lake-re vannak pletykák, hogy abban már nem a Sky Lake-ben is megtalálható "tovább vitt" mag lesz a cpu esetén. [link] hanem egy 14nm-re portolt Willow Cove, ami az Ice Lakeben is található Sunny Cove "utódja"...de úgy tudom ezek csak pletykák jelenleg (legalábbis nem láttam eddig hivatalos megerősítést).
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Csak sok idő. Mire kész lesz, addigra már maga az alap lapka elavul. A Zen 2 ellen sem versenyképes az Ice Lake, nem lesz jobb a helyzete 14 nm-en a Zen 5 ellen, amikorra egy visszaportolás kész lesz. Nem véletlen, hogy ilyeneket egy cég sem csinál. Ilyenkor célszerű feladni a jelent a jövőért, mert koncentrálod az erőforrásaidat egy projektre, az Intel esetében a saját 7 nm-ükre.
Pont az a lényeg, hogy a CEO-t lecserélték, és sok ideig ideiglenes CEO-val dolgoztak. Akkor nem hozol olyan döntéseket, amik jelentősen módosítják az útitervet. Az ideiglenes felhatalmazás erre nem elég erős. Láthatod, hogy Bob, miután ténylegesen ki lett nevezve, el is kezdett meghozni igen komoly döntéseket.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Én a Tiger Lake-et várom, passzolna az egyéniségemhez.
Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi smart band 9 Pro Black [GPS Signal in 2-3 sec.], Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/102 kg.-- ∞ ]
-
Cathulhu
addikt
Tisztaban vagyok vele, hogy a visszaportolas nem egyszeru, de nem is lehetetetlen. Par generacion belul mar eleve node agnosztikus CPU-kat akar az intel, szoval nem is lehetetlen (mielott megszolnatok, tudom, hogy ez eleve nem ezzel a szemlelettel keszult). Attol fuggetlenul mar jo harom eve lehet tudni, hogy baj van a 10 nanoval es jo masfel-ket eve pedig azt is, hogy nagy baj van, es surgosen kelleni fog B terv, raadasul meg a CEOt is lecsereltek. Ennyi ido az intel eroforrasaival azert lehetett volna a 9900K-9900KF-9900KS-nel komolyabb megoldassal is eloallni.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
TDP=500W.
-
DraXoN
addikt
nem olyan egyszerű a vissza portolás, eleve lehet hiába portolnák vissza, nem tudna elérni magas órajelet, ha az architektúrát mondjuk nem arra gyúrták ki (mert mondjuk tudták már előre, hogy gond van a 10nm órajeleivel), így alternatívának a felépítés bonyolításával növelték az IPC-t, de ez "normális esetben" szintén órajel limitet eredményezne szélsőséges tartományokban.. mivel 10nm eleve nem tudna olyan magas órajelet így ott nem lenne gond, de 14nm-en is lehet nem volna képes arra a szintre mint a korábbi generációs architektúrák).. azt persze lehet képes volna, de "milyen áron".. ezen kívül még hasonló technikák esetén is 1, 1.5 év kellene a portoláshoz, nem tudom mennyire hasonló az intel 10 és 14nm-e egymáshoz.. hiába gyártón belüli, akkor is lehetnek különbségek az alapokban, ami alapján teljes újratervezés kell (gyakorlatilag nem egyszerű vissza portolás, hanem majdnem újra felépítés a 14nm eszközkészletével azonos elvek alapján). Bár azt hallottam, hogy készül egy 10nm cpu visszaportolt változata, a most megjelenő platformjuk 2. (utolsó) generációs cpu-ja valami visszaportolt 10nm cpu magot tartalmaz majd (bár lehet már nem az icelake hanem az utódja .. de lehet még is az icelake, nem tudom már)...
Ami biztos..
Ez a CPU még mindig nehéz elképzelni, hogy versenyképes legyen 2 év múlva... Talán a mostani vagy a zen3 alapúakkal szemben (bár azokról se tudunk még semmit) versenyképes lehet (úgy ahogy), de nem tudjuk még mit hozhat a zen 4 vagy esetleg zen 5 ami ellen küzdeni-e kell majd... ez a foglalatméret növelés egy kissé "erőltetett" így elsőre (csak azért, hogy elférjen mondjuk a 2 chiplet).. persze, mondhatni így elférne mondjuk akár egy 3 csatornás memóriavezérlő, de utóbbi meg az alaplap költségeket növelné (jelentősen?). Persze, semmi se tiltja (fizikailag), hogy utóbbit csak a drágább alaplapok használják, és jelenjenek meg mellette olcsóbb csak 2 csatornát kiépítő alaplapok azonos foglalat mellett... de ezen dolgok most csak spekulációk a részemről a "mi fér a nagyobb foglalatba" ok miatt.szerk.: kell nekem ilyen sokáig írogatnom Abu megelőzött
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem 14 nm-re tervezték a magot és az IGP-t. Nem olyan egyszerű ám ezt csak úgy visszaportolni. Alapvetően át kell tervezni az egészet, hogy abból egy jó termék legyen, ami tud is majd normális órajeleket, illetve a fogyasztása is tűrhető. Mire ezt megcsinálod, addigra 2023 lesz, akkor meg már nem sokat fog érni egy 14 nm-es Ice Lake.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Cathulhu
addikt
Epp azt fejtegettem a 4800U-nal, hogy az intel 10 nanoja brutalisan el van meg mindig maradva a TSMC 7 nanoja mogott mind fogyasztas, mind orajel tekinteteben, egyedul egy minimalis (<5%) IPC elonye van a Zen2-hoz kepest, amit meg iden potol ugyis a Zen3, szoval jelen esetben kihoznia 10 nanos asztali CPU-t kb az ongyilkossag kategoria lenne.
Amit nem ertek, hogy vesztervkent miert nem portoltak vissza az ice laket 14 nanora, fogyasztas ott se lenne idealis, de az ice lake IPC-je a 14+++ orajelevel bizonyos szegmensekben azert fejvakarasra kesztetne az AMD-t.Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
törölt tag
Nagyobb tokozás (~+42%) és a kötelező IGP az eltengethetetlen hogy olcsó legyen a végtermék.
Mivel a konkurencia ilyet nem kínál, le fogják vele igázni a desktop PC piacot, ha bejön.Érdeklődve várom mennyire ítéltetik ez versenyképesnek, kellenek-e majd az 800-1000 dolláros processzorok desktopra.
[ Szerkesztve ]
-
L4mie
veterán
Áred lake-t olvastam
Szóval két év múlva majd 10nm..... jólvan intel megérdemled a fejpaskolást.
* Na látom azért menni fog a foglalat / alaplap cserés móka is...[ Szerkesztve ]
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest