HP: célkeresztben a játékosok

Teljesen új asztali PC-kkel, notebookokkal, monitorokkal és gamer kiegészítőkkel bővült az Omen termékcsalád.

Nagyon jól tudják a számítógépgyártók – köztük a HP – hogy a játékosok piacára alaposan oda kell figyelni. A HP tavaly leszállított 17,5 millió számítógépének nagyjából 6-8%-a volt az Omen családból kikerülő gamer asztali PC vagy éppen notebook. A vállalat felmérései szerint a gamerek majdnem két harmada sorolható az alkalmi játékosok közé, akik az esetek többségében készre szerelt számítógépet vásárolnak, sőt az eladások valamivel több, mint a fele notebook. A maradék egy harmad, a komolyabb játékosoké. Még itt is dominálnak a készre szerelve vásárolt gépek, asztali PC-ből alig fogy több mint notebookból. Még a leglelkesebb gamerek szűk rétegének a fele is kész gépet választ, majdnem harmaduk notebookot, szóval bőven van potenciál ebben az ágazatban az olyan nagy PC gyártók számára, mint a HP.


[+]

Néhány napja nagyszabású sajtótájékoztatón számoltak be újdonságaikról. A friss Omen 15 és Omen 17 laptopok a korábbinál marconább formatervet kaptak, a billentyűzetüknél a kurzormozgatók fizikai elkülönítésére és a WASD négyes kiemelésére fókuszáltak. Hasznos részlet, hogy a memóriához, merevlemezhez és SSD-hez egy szervizfedélen keresztül hozzá lehet férni. Hardverben négymagos, hetedik generációs Core i processzorok és DDR4 memória jelenti az alapot. A grafikus alrendszer az Omen 15-nél Radeon RX 550 vagy GeForce GTX 1050/1050 Ti lehet, a 15,6 hüvelykes kijelző Full HD vagy UHD felbontású. Az Omen 17 már Radeon RX 580-at vagy a GeForce GTX 1050, GTX 1060, GTX 1070 trió valamelyikét kapja, itt már G-Sync és FreeSync opció is van. A notebookok június végén kerülnek a piacra, az amerikai árazás 999 illetve 1099 dollárról indul.


[+]

Teljesen megújult az Omen asztali PC. Térfogata 15%-kal, hűtési teljesítménye 51%-kal nőtt. Különlegessége a tető kinyitható első része, ami mögött két 3,5 hüvelykes merevlemezhely rejtőzik. Fejlesztettek a kábelek belső elrendezésén, a bővíthetőségen, opcionálisan ablakos oldalfalat is kérhetünk. Üde színfolt hardver terén, hogy már nem csak a megszokott szorzózármentes Core i7-7700K-t választhatjuk, hanem AMD Ryzen 5 és Ryzen 7 lapkákat is. Grafikus kártyák terén viszont csak Pascal alapú GeForce-okat kínál a HP, GTX 1060-tól GTX 1080 Ti-ig, de mivel szabványos PCI Express kártyákról van szó, akár a Radeonok beépítése is megoldható. Az Omen asztali PC már most rendelhető, az árak dollárban 899-ről indulnak.


[+]

Korábban a Steel Series együttműködésével készítette játékosoknak szánt, OMEN beviteli eszközeit a HP, most nem fedték fel a beszállító kilétét. Az előző makrógombos, membrános billentyűzet helyett szerintünk előrelépést jelent az új, makrók nélküli, de mechanikus modell, ami „kék” (feltehetőleg Cherry MX Blue), kattanó kapcsolókat kapott. A korábbi egérnél állítólag kifogásolták a könnyűségét, ezért az új modell súlyozórendszert kapott az 12 000 dpi-s optikai érzékelő és enyhén jobb kézhez igazított forma mellé. Két Omen egérpad is érkezett, a nagyobb egészen 900 mm széles. A készletet egy headset teszi teljessé vaskos párnázással, behúzható mikrofonnal és 53 mm-es hangszórókkal. Az új Omen kiegészítők már most rendelhetőek, a billentyűzet 129 dolláros, az egér 59 dolláros, a két alátét 29 illetve 39 dolláros, a headset pedig 79 dolláros áron.


[+]

Gamer monitorból kettővel gyarapodott az Omen kínálat, itt is a játékosok igényeire fókuszáltak. A korábbi hatalmas és drága típusok helyett most kisebbek jöttek a maximális képfrissítési frekvenciára koncentrálva. A kisebb Omen 25 értelemszerűen 25 hüvelykes. Full HD felbontású TN panelt kapott 144 HZ-es képfrissítési frekvenciával, FreeSync támogatással, a DisplayPort és két HDMI mellett két USB 3.0 csatlakozója és headset tartója is van. A 27 hüvelykes HP Omen 27 is TN paneles, de már QHD felbontással és G-Sync támogatással. Előbbi június 26-tól kapható 279 dolláros áron, utóbbi június 8-án lép piacra 799 dolláros árral.


[+]

A HP is elkészítette a maga külső grafikus kártya dobozát, amivel egy csapással gamer számítógéppé változtathatóak a tabletek, vékony notebookok, szerény teljesítményű asztali gépek. Az Omen Accelerator 500 wattos táppal érkezik, legfeljebb 300 wattos grafikus kártyák fogadására ajánlott. Konkurenseihez hasonlóan Thunderbolt 3.0 csatlakozó révén kapcsolható számítógéphez. Érdekessége, hogy nem csak számos extra USB csatlakozót tettek rá, hanem akár SSD-t is telepíthetünk bele. A HP a Spectre 13, Specte x360 és EliteBook x360 1030 G2 notebookokkal, illetve Envy 27 és Envy Curved all-in-one számítógépekkel garantálja a kompatibilitást. A HP Omen Accelerator augusztusban érkezik 299 dolláros áron.


[+]

Végül, de nem utolsósorba a HP fellebbentette a fátylat a hátizsákként viselhető, VR headsetek meghajtására kihegyezett számítógépéről. A koncepció sokat finomodott a tavalyi prototípushoz képest. Alapja az Omen Compact Desktop mini számítógép, ami fel lehet fogatni a külön megvásárolható, akkumulátorokkal ellátott hátizsák vázra, de igény esetén sima dokkolóba is betehető. A kis PC a 45 wattos, négymagos, tuningolható Core i7-7820HK processzorra és GeForce GTX 1080-ra épít, a CPU 10 wattos a GPU 20 wattos tuning tartalékot kapott a hűtéstől. A memória 16 GB-os, az adattár pedig M.2 foglalatos SSD akár 1 TB-os kapacitással.


[+]

A gépházon számos USB csatlakozó és képkimenet van, illetve ellátták olyan 12 voltos csatlakozóval, amin keresztül meghajtható a HTC Vive VR headset. Alapesetben dokkoló jár hozzá további öt Type-A és egy Type-C USB csatlakozóval, Ethernet porttal és még egy-egy HDMI illetve DisplayPort képkimenettel. Érdekesebb kiegészítő a hátizsák, amihez nem kevesebb mint négy akkumulátort is adnak. Ezekből egyszerre kettő kapcsolható a vázra, a másik kettőt közben tölthetjük. Egy töltéssel egyórányi játékidőre elégendő energiát kap a PC és a HTC Vive vagy a HP HMD headset. A kompakt Omen PC júliusban kerül a boltokba. Alapára dokkolóval 2499 dollár lesz, a hátizsákért és a négy akkumulátorért további 599 dollárt kérnek, és megvásárolható lesz az egész szett egyben is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés