Távozik az AMD-től Dave Orton, az ATI egykori első embere

A hónap végével távozik az AMD-től Dave Orton, a cég vizuális és média üzletágát vezető alelnök – jelentette ma be sajtóközleményében a vállalat. Orton jelenlegi pozícióját megelőzően 2004 nyarától 2006 októberéig volt az ATI Technologies első embere – ekkor vásárolta fel a céget az AMD. Az ügylet lebonyolításának egyik kulcsfigurája éppen az ATI most leköszönt vezére volt.

A szűkszavú kommünikében Dirk Meyer, az AMD ügyvezetője röviden méltatja Ortont, mint az ATI-ból jól menő céget kovácsoló és a sikeresnek tekintett akvizíció létrejöttében aktív szerepet játszó cégvezetőt, aki maga vegyes érzésekkel hagyja ott a céget, jóllehet távozásának körülményeiről nem nyilatkozik. „Nagyon optimista vagyok az AMD jövőjével kapcsolatban. Hiszek abban a stratégiában, mely alapján az AMD és az ATI egyetlen közös céggé vált, és hiszek az új AMD tehetséges dolgozóiban is, akik elkötelezettek a további piaci térnyerés iránt...” – mondta búcsúzóul Orton.


A híres kézfogás tavaly októberben (balra Dave Orton, jobbra Hector Ruiz)

Bár a szakítás hátteréről egyelőre egyik fél sem nyilatkozik, szakértők máris úgy emlegetik Ortont, mint a kapitányt, aki – jóllehet nem feltétlenül önként – elsőként hagyja el a süllyedő hajót. Tény, hogy az ATI Technologies felvásárlása rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe hozta az AMD-t, ráadásul a vállalat grafikus és lapkakészlet üzletága technológiai szempontból is lemaradt legfőbb riválisához, az NVIDIA-hoz hasonlítva. Az amúgy is gyengén teljesítő grafikusvezérlő-piacon az elmúlt időszakban ezért gyakorlatilag minden területen veszített befolyásából a gyártó. Nem véletlen, hogy a vezető távozásával kapcsolatban felmerültek olyan spekulációk is, melyek szerint a döntés az AMD vezetésének legfelsőbb szintjéről, egyenesen Hector Ruiz elnök-vezérigazgatótól érkezett, aki messze nem elégedett az Orton vezette üzletág jelenlegi teljesítményével.

Dave Orton távozásával az ATI két üzletágvezetőjéhez kerül a terület irányítása: Rick Bergman, a grafikusvezérlőkért, valamint Adrian Hartog, a szórakoztatóelektronikai termékekért felelős ATI-vezetők eztán közvetlenül az AMD elnök-vezérigazgatójának számolnak majd be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés