A bíróságig juthat a Nintendo Joy-Con gamepadjeinek problémája?

Kérdés, hogy tervezési gondról van-e szó, vagy csak átlagosnál nagyobb meghibásodási arányról.

A Nintendo a Switch konzollal eltalálta a piac igényeit, így a termék a kasszáknál is jól teljesít, de a sikert egy picit kezdi beárnyékolni a Joy-Con gamepadek úgynevezett drifting problémája. Itt arról van szó, hogy a játékvezérlők analóg karjai egy bizonyos idő elteltével elkezdenek önálló életet élni, vagyis a felhasználónak hozzá sem nyúlnia a karhoz, hogy az valamilyen bemeneti adatot generáljon a rendszer számára. Ez a jelenség idővel olyannyira erős lesz, hogy az adott kar már állandóan ad valamilyen irányban bemeneti jelet, vagyis képtelenség lesz a konzolon játszani.

Magáról a problémáról régóta lehet hallani, de mindmáig nem tudni, hogy mennyire súlyos, ugyanis eléggé rendszertelenül jön elő, és tulajdonképpen egy 35 millió példányban eladott konzolról van szó, vagyis még az iparágon belüli tipikus meghibásodási arányok mellett is elég sok felhasználó lehet érintett. Szériahibát tehát nem biztos, hogy érdemes feltételezni, ez még messze nincs alátámasztva tényszerű adatokkal, de Ryan Diaz elindított a Nintendo ellen egy csoportos pert, amelyben azzal vádolja a japán céget, hogy tisztában vannak a Joy-Con játékvezérlők, tervezésből eredő drifting hibájával, de nem vallják be azt.

Ryan Diaz maga is birtokol egy Nintendo Switch konzolt, aminek a Joy-Con gamepadjén egy idő után előjött a drifting jelenség, és ezt garancián belül visszaküldte a japán cégnek javításra. Ezután pár hónap múlva újra felütötte a fejét a probléma, de ekkor már saját zsebből kellett volna fizetnie a javítást, így inkább vet egy-egy új, jobb és bal Joy-Cont, amelyekért 90 dollárt fizetett. Ryan Diaz szerint a története semmiképpen sem elszigetelt eset, ugyanis a világháló tele van olyan üzenőfalakkal és weboldalakkal, ahol pontosan ugyanerre a problémára panaszkodnak a felhasználók.

A kereset a fentiek alapján kártérítésre vonatkozó pénzügyi támogatást, illetve a hiba elismerését, valamint annak javítását kéri.

A nagy kérdés, hogy most mi történik. A Nintendo számára az is problémát jelent, ha erről csak szimplán beszél a média, hiszen hamarosan jön az ünnepi szezon, tehát ha nem tudják megakadályozni a bírósági szakaszt, akkor értékes opció lehet kiegyezni a felperessel.

A Nintendo egyébként figyelemmel kíséri a nemrég megjelent riportokat, amelyek a Joy-Con gamepadek fenti problémájáról írnak. Közleményük szerint, ha bárki bármi problémát tapasztal, azt jelezze a hivatalos terméktámogatási oldalon, hogy segíteni tudjanak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés