Rástartolnak a Bitcoin ASIC-okra a bérgyártók?

A Samsung állítólag hamarosan elkezdi kiszolgálni az egyik kínai kliensét, de a TSMC felül is hasonló pletykák érkeznek.

A bányászat lassan olyan mértékeket ölt, hogy a hagyományos, általánosabban tervezett lapkákat újra elkezdik felváltani az ASIC-ok, vagyis az alkalmazásspecifikus integrált áramkörök. Régebben, még a Bitcoin beindulásakor már átélt egy ilyen váltást a piac, de azóta rengeteg alternatív kriptovaluta született, amelyek közül némelyik nem is bányászható hatékonyan egy ASIC segítségével, tehát a szegmens lényegesen bonyolultabb lett. Emiatt az alkalmazásspecifikus integrált áramkörök fejlesztése is lelassult, elvégre sokan alternatív kriptovalutákra álltak át, amelyeknél már újra a grafikus vezérlők, vagy esetleg az FPGA-k voltak a legjobbak.

A dél-koreai The Bell néven ismert média úgy tudja, hogy újra eljöhet az ASIC-ok ideje, ugyanis információik szerint egy Kínában bejegyzett cég a Samsunghoz fordult, hogy gyártsanak számukra egy olyan alkalmazásspecifikus integrált áramkört, amivel Bitcoint lehet bányászni. Ezt a lapkát ráadásul állítólag már tömeges mennyiségben is gyártják, bár a megrendelő személyét titok övezi. Ugyanakkor a Samsung erre a piacra növekedési faktorként tekinthet.

A DigiTimes információi szerint a Bitmain Technologies, a Canaan Creative és az Ebang Communication számít Kína vezető cégtriójának, ha Bitcoin bányászatára való megoldások forgalmazásáról van szó. Iparági források szerint a Bitmain Technologies számos wafert igényelt a TSMC-től a 2018-as esztendőre, gyakorlatilag lekötötték az bérgyártó ASIC-okra szánt kapacitásának 90%-át, mivel a havi rendelés eléri a százezer wafert is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés