Még nem akar 7 nm-re ugrani a Qualcomm és a MediaTek

A váltásnak nincs lényeges előnye, miközben nagyon drága lenne.

A DigiTimes friss információi szerint a Qualcomm és a MediaTek nem sieti majd el a 7 nm-es node-ra való átállást. Az előbbi vállalat a Samsung 10 nm-es gyártástechnológiáján marad egy darabig, míg az utóbbi cég a TSMC 16 nm-es megoldásának továbbfejlesztését, vagyis a 12 nm-es opciót szemelte ki.

Az okok között potenciális váltással járó kevés előny húzódik, ugyanis az eddigi adatok alapján a TSMC első generációs 7 nm-es node-ja leginkább a fogyasztást csökkenti, viszont teljesítményben és lapkaméretben nem kínál sok előnyt az aktuális 10 nm-es lapkákhoz képest. Emiatt sokan inkább a TSMC második generációs 7 nm-es node-ját várják, ami 2019 második felében lehet elérhető leghamarabb.

A döntésben az is szerepet játszhat, hogy az átállásnak komoly költségei vannak, miközben az okostelefonok iránti kereslet nem nő jelentős mértékben, ami végeredményben a rendszerchipek árának csökkenéséhez vezet. Ilyen körülmények között a legtöbb cég nem vállal be komolyabb kiadásokat, ha azoknak nincs igazán meghatározó előnye.

A fentiek alapján nagyon valószínű, hogy 2018-ban csak az Apple és a Samsung kínál majd 7 nm-es node-on készülő rendszerchipet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés