Modern, középkategóriás Samsung SoC érkezik

A 7872-es, új fejlesztésű Exynos erősebb magjai magas egy szálú teljesítményt kínálnak.

Váratlanul előállt egy új rendszerchippel a Samsung, amely a Exynos 5 sorozat része lesz, és a 7872-es jelzést viseli. A 14 nm-es LPP node-on készülő, 64 bites processzormagokat használó újdonság az ARM Big.Little koncepcióját követi, méghozzá heterogén többmagos dizájnnal. Természetesen megmarad a két blokkra osztott Big.Little rendszer, ezen belül is az egyikben négy darab, 1,6 GHz-es Cortex-A53 mag van, míg a másikban két darab, 2 GHz-en ketyegő Cortex-A73 mag dolgozik. Az operációs rendszer felé mind a hat mag látszódik, tehát a Samsung hatmagos jelzője reális.

Az IGP alapjait az ARM szállítja, az általános számítási teljesítményre kigyúrt Mali-G71 személyében, ezen belül is a legkisebb MP1-es konfigurációval érdemes számolni, a csatlakoztatott kijelző maximális felbontása pedig elérheti az 1920x1200 pixelt. Természetesen marad a szokásosnak mondható két darab 32 bites memóriacsatorna, amihez LPDDR3 szabványú rendszermemória társítható, míg az adattároló eMMC 5.1 szabványú lehet.

A SoC része lesz egy dedikált kódoló és dekódoló egység, ami 120 Hz-es Full HD-s HEVC tartalommal is megbirkózik, emellett a H.264, a VP8 és a VP9 formátum sem akadály, bár utóbbit csak dekódolni tudja. A maximum 21,7 megapixeles előlapi és hátlapi kamerákról integrált ISP-k gondoskodnak, emellett van beépített GNSS modul, IEEE 802.11n-es kétsávos Wi-Fi, Bluetooth 5.0, illetve FM rádió, továbbá az LTE modem is a rendszer része.

A Samsung az Exynos 5 7872 rendszerchipet már szállítja a partnereknek, illetve a saját telefonjaikban is felhasználják majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés