Az NVIDIA leleplezte a Quadro K5000-et

Az NVIDIA az idei SIGGRAPH alkalmával betekintést engedett az új generációs Quadro K5000 képességeibe. Bár a termék csak októberben startol, a cégnek el kell terelnie a figyelmet valamivel a GCN architektúrára épülő új generációs FirePro termékcsaládról, melyek a mai naptól már elérhetők. Éppen ezért nem meglepő, hogy az NVIDIA leleplezte a Quadro K5000-es professzionális VGA képességeit, melyek ugyan csak előzetes adatok, vagyis elfordulhat, hogy az órajel esetleg változik, de a paraméterek mindenképpen irányadók.

A Quadro K5000 megjelenésével az aktuális Quadro 5000 és 6000 forgalmazása nem szűnik meg, és az új termék is a Quadro 5000 fölé lő árban. Ennek főleg az az oka, hogy a Fermi architektúrára épülő termékek átfogó alternatívák a professzionális piacra, vagyis mondhatni jó grafikus teljesítményt nyújtanak, és az általános számítási hatékonyságuk is megfelel. A Kepler architektúráról már tudjuk, hogy a grafikában jól teljesít, de ha általános számításra kerül sor, akkor nagyon gyenge eredmények jönnek, és még a Fermi is jóval hatékonyabb lehet. A konkurens GCN architektúra szintén nem egyszerűsíti meg a helyzetet, hiszen a grafikai számításokban valamivel a Fermi és a Kepler mögött van, ám az általános számítási hatékonyság szempontjából kimagaslóan jól teljesít, messze túlszárnyalva az NVIDIA Kepler architektúráját. A Ferminek tehát érdemes helyet hagyni, hiszen bizonyos környezetekben a Quadro K5000 nem lesz a legjobb választás, emellett a Quadro 6000 a sok ROP blokkal helyenként gyorsabb lehet mindennél. Dupla pontosság mellett szintén oda kell figyelni, ugyanis a GK104-es, Kepler architektúrára épülő GPU rendkívül gyengén teljesít ezen a területen, így a GF110-es Fermi és a Tahiti kódnevű, GCN architektúra tudását kamatoztató AMD cGPU is jóval előnyösebb sebességet képes felmutatni. Ezenkívül fontos lehet, hogy a GK104-es Kepler – a Fermivel és a GCN-nel ellentétben – nem támogatja az ECC-t a beépített gyorsítótárakon.

Az NVIDIA Quadro K5000 egyébként a GK104 kódnevű GPU-ra épít, ami azt is jelenti, hogy 1536 darab CUDA maggal és 128 darab textúrázó csatornával dolgozik. A 256 bites memóriabuszhoz 4 GB kapacitású GDDR5 szabványú fedélzeti memória kapcsolódik, a blending egységek száma pedig 32 darab. Eddig gyakorlatilag egy teljes értékű GK104 kezd kibontakozni, de az asztali társtól eltérően a Quadro K5000 magórajele 700 MHz körül lesz, míg a memória effektív 5,4 GHz-en ketyeg majd. A jelentősen csökkentett órajeleknek hála a fogyasztás maximum 122 watt lehet.

NVIDIA Quadro K5000
NVIDIA Quadro K5000 [+]

A PCI Express 3.0-s interfész előnyeit kihasználó Quadro K5000 támogatja a legújabb API-kat, felületeket és a sztereó 3D-t, illetve rendelkezik NVENC egységgel, mely transzkódolás során előnyös lehet. A kártya maximum négy kijelzőt támogat, ám ezek közül csak kettő köthető DisplayPort 1.2-es interfészre, míg a másik kettő megjelenítőnek marad a két DVI. Az NVIDIA a Quadro K5000-et 2249 dollárért szeretné árulni.

Új szintre lép a Maximus

Az NVIDIA a Maximus technológiát az előző év novemberében leplezte le, és erről be is számoltunk. Az elgondolás alapvetően a beruházási költségek csökkentését célozta meg, hiszen a professzionális piacon egyre eltérőbbek az igények. A Maximus technológiával lényegében összeköthető egy Quadro és egy Tesla termékcsaládba tartozó kártya, melyek közül az előbbi a grafikai feladatokért, míg az utóbbi az általános számításért felel. Ez helyenként előnyös lehet, hiszen előfordulhat, hogy nem szükséges az adott feladatnak komoly grafikus teljesítmény, de számítási kapacitásra már igény lenne. A Maximus mellett ez a költségekre nézve viszonylag hatékonyan megoldható, hiszen egy olcsóbb Quadro mellé vásárolható egy drágább Tesla, vagyis az igényekhez lehet igazítani a rendszerek felépítését.


[+]

A második generációs Maximus koncepciója nem változott, és alapvetően a technológia működése is ugyanaz. Amiért szintlépésről beszél az NVIDIA, az a szoftvertámogatás, ugyanis 2012-ben már jóval több alkalmazás támogatja a Maximust. Ebből persze az eddigi, úgymond első generációs konfigurációk is profitálnak, szóval második generációs jelző erős túlzás, de nincs túl nagy jelentősége. A Maximus azonban a Kepler generációtól kezdve nem csak a beruházási költségek csökkentésére jó. Ahogy fentebb ecseteltük a Quadro K5000 alapjául szolgáló GK104 általános számítási hatékonysága nem mondható túl erősnek, így még az elődök is jobbak ezen a ponton, a GCN architektúrára épülő FirePro termékek pedig különösebb nehézségek nélkül bedarálnák a Keplert. Ezt a helyzetet a Maximus technológia menti meg, ugyanis a Quadro K5000 mellé vásárolható egy Tesla K20 is, ami majd decemberben jelenik meg 3199 dolláros áron. Ezt a két terméket párosítva már kiváló lehet a konfiguráció teljesítménye. Ehhez persze mélyen zsebbe kell nyúlni, de a konkurens GCN architektúra általános számítási hatékonyságára így lehet a legegyszerűbben kontrázni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés