Mit tudhat az érkező GeForce Titan?

Egy ideje pletykálják, hogy érkezik egy GeForce Titan néven ismert újdonság, melyet az NVIDIA még februárban bemutatna. A kereskedőktől megtudtuk, hogy a termék valóban létezik, sőt heteken belül elkezdik szállítani, de ennél többet senki sem mondott. Szerencsére ilyen közel a megjelenéshez már nem nehéz megszerezni az adatokat, így utána is néztünk, hogy mi is lesz ez a GeForce Titan, és miért is jelenik meg.

Hirdetés

A pontos órajeleket leszámítva gyakorlatilag mindent sikerült kiderítenünk, ami meglepő, hiszen arra számítottunk, hogy nagyobb falakba ütközünk, de végtére is túl sok titkolnivaló amúgy sincs. Az NVIDIA a Tesla kártyákra szánt GK110-es lapkát veti be a GeForce sorozatban. Ez első hallásra teljesen logikátlan, hiszen ezt a terméket nem ide fejlesztették, de megtudtuk azt is, hogy a GeForce Titan alapvetően csak egy generációk közötti átmenet lesz, így az idei év további részében jön az igazi generációfrissítés is. A Titan alapvetően azért születik meg, mert rengeteg legyártott GK110-es lapka nem felel meg a Tesla kártyákkal szemben támasztott fogyasztási paramétereknek és ezeket az NVIDIA nem szeretné kidobni, így eladják a GeForce márkajelzéssel, mivel ezen a piacon 225 wattos fogyasztás fölé is lehet menni, miközben a professzionális szinten ezért nem rajongnak a partnerek. Valószínű, hogy a GeForce Titan fogyasztása 250 és 300 watt közé lesz szorítva, függően attól, hogy milyen paraméterek mellett adható el a legtöbb Tesla vonalra alkalmatlan GK110-es GPU.

A paraméterek szempontjából úgy tudjuk, hogy a 15-ből 14 SMX lesz aktív a lapkán belül, ami összességében 2688 darab CUDA magot jelent 224 darab textúrázó csatorna mellett. A ROP blokkok száma is megnő a 384 bites memóriabusz hatására, így a Titan 48 darab blending egységet kap. A működési frekvenciával kapcsolatban 837 MHz-es magórajelről tudunk, a GPU Boost pedig 876 MHz lehet. A GDDR5 szabványú memórialapkák effektív frekvenciájáról még nincs adat, de úgy 5,5 GHz körüli értékre érdemes számítani, főleg úgy, hogy 6 GB memória lesz a fedélzeten. Utóbbi alapvetően messze túllő a mai igényeken, hiszen 3 GB is bőven elég lenne, de valószínűleg az NVIDIA szimplán csak átmatricázná fogyasztási specifikációkat nem teljesítő Tesla kártyákat, így nem szeretnének kisebb kapacitású memórialapkákat bevizsgálni. Tulajdonképpen a több memóriából még sosem volt gond, így ez a döntés érthető.

A VGA hátlapján valószínűleg a szokásos két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort felállás lesz, a tápcsatlakozókból pedig várhatóan egy 6 és egy 8 tűs konnektorra lesz szükség. Információink szerint a DirectX 11.1-es API támogatását a GK110-es lapka sem oldja meg, de erre úgyis ott lesz az igazán új generációs sorozat. Fontos megjegyezni, hogy a GeForce Titan VRAM-ja a professzionális kártyákkal ellentetében nem kap majd ECC támogatást, de ez is  érthető, mivel játékosoknak erre a funkcióra nincs szükségük. Szintén kiemelendő, hogy a GK110-es lapkában a normál CUDA magok mellett speciális CUDA magok is vannak, amelyek csak a dupla pontosságú számításokat végzik. Ezekből 960 darab van a GPU-ban, de az egy letiltott SMX mellett a GeForce Titánban maximum 896 lehet. Valószínű, hogy az NVIDIA korlátozni fogja dupla pontosságú CUDA magok szempontjából a rendszert, hiszen a játékokban ezeknek semmi hasznuk.

A GeForce Titan áráról egyelőre nincs adat, de egy dán webáruházban már előrendelhető volt, az ára azonban az Egyesült Államok valutájára átszámítva az 1300 dollárt is túlszárnyalta. A fentiekből úgy gondoljuk, hogy a kártya teljesítménye valahol félúton lesz a GeForce GTX 680 és 690 között, de ez az adott játéktól is függ majd. Valószínű, hogy a VGA ehhez mérten 800-900 dolláros árcédulát kap, így az előrendelői árak most is messze túllőnek a valós értéken.

Az előrendelhető GeForce Titan
Az előrendelhető GeForce Titan [+]

Az igazi új generációs GeForce sorozat csúcskártyája várhatóan olcsóbban is megközelíti majd a GeForce Titan teljesítményét, hiszen a játék szempontjából nem fontos egységeket kivéve a GK110-es lapkából nagyjából másfél milliárd tranzisztort lehetne megspórolni, amivel egy új fejlesztésű lapka mérete számottevően kisebb lenne. Ezt a számot akár még tovább lehetne csökkenteni, hiszen valószínű, hogy egy kisebb lapkával az 1 GHz-es órajel bőven hozható, ahogy a GK104 is hozza, vagyis GK110 sebessége egy 400 mm²-es chippel is megoldható, amit 600 dollár környékén is lehetne árulni. Valószínűsítjük, hogy egy ilyen GPU készül is az NVIDIA műhelyében, csak még nem áll bevetésre készen.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés