Hirdetés

Megjelent az NVIDIA Maximus technológia

Az NVIDIA bejelentette, hogy elkészült a Maximus technológia, melyről a SIGGRAPH 2011 alkalmával lehetett hallani először. A koncepciót alapvetően a különböző felhasználási területek igényeinek eltérése szülte. A Quadro és a Tesla kártyák alapvetően más piacokra neveznek, de számos alkalmazás igényel komolyabb általános számítási kapacitást, miközben a grafikai igénybevétel nem mondható túlzottan nagynak. A Maximus felületen keresztül lehetőség nyílik összefűzni egy tetszőleges Quadro és egy Tesla kártyát, függően az adott igényektől.

Alapvetően a Quadro kártyák széles piacot fednek le a teljesítményben, valamint a szolgáltatásokban, és az árazás is 160 dollártól 4000 dollárig terjed. Problémát jelentenek azonban azok az esetek, amikor nagy általános számítási teljesítményre van szükség, de a grafikai képességek nem annyira mérvadóak. Ilyenkor elsősorban a méregdrága Quadro 6000-es tűnik a legjobb útnak, de Maximus bevetésével van már olcsóbb megoldás is. Amennyiben a grafikai számításokat egy Quadro 600 is el tudja látni, akkor ez kiegészíthető egy Tesla C2075-ös kártyával, így a rögtön sikerült több mint 1000 dollárt spórolni, miközben az utóbbi párosítás az adott feladatban közel olyan jól, vagy még jobban viselkedik, mint egy Quadro 6000. Természetesen további spórolás is lehetséges egy Tesla C2050 alkalmazásával, de ez lényegében a vásárló igényeitől függ.

Természetesen nemcsak a fentebb részletezett párosítás lehetséges, de alapvetően ennek van a legnagyobb jelentősége, hiszen a Maximus technológia a beruházási költségek csökkentését segíti elő. Ettől függetlenül a többi, drágább Quadro is kiegészíthető a munkaállomásokba szánt Tesla kártyákkal, ha arra lenne igény. Ebből számos előny származhat, hiszen a tervezés mellett a leképzés kiadható a Tesla kártyának, miközben a Quadro erőforrásait továbbra is fel lehet használni a munkára. Amennyiben az utóbbira nincs szükség, akkor a két termék ereje összesíthető, hogy a leképzés gyorsabban készüljön el.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Quadro és a Tesla kártyák korábban eltérű drivert használtak, ami a Maximus technológia mellett már nem járható út. Ezzel az NVIDIA számára össze kellett vonni a fejlesztéseket, hiszen egy rendszeren belül kell a két terméknek együttműködni. Ez alapvetően nem könnyű feladat, hiszen a drivereket eltérő igényekre készítették fel. Ezen a ponton az NVIDIA a nyáron megjelent 275-ös szériához nyúlt vissza, és azon belül egyesítették a rutinokat. Természetesen további optimalizálásokra szükség lesz, de ezek később megérkeznek majd, egy-egy új driver formájában.

A Maximus projektre épülő első konfigurációkat már bejelentették az NVIDIA partnerei, azaz a HP, a Dell, a Lenovo és a Fujitsu. A költséghatékonyabb konfigurációkban a Quadro 600 és a Tesla C2075 párosítása az elterjedt, de természetesen a kártyák opcionálisan lecserélhetők más modellekre. A szoftveres oldalon az Adobe, a Dassault Systèmes, az ANSYS, a Bunkspeed, a MathWorks és az Autodesk már jelezte a technológia támogatását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés