Az Intel prezentálta hivatalos ütemtervét

Az Intel nyilvánosságra hozta a közeljövő fejlesztéseit tartalmazó ütemtervét, melyben megtalálható az úgynevezett tick-tock fejlesztési terv következő lépcsőfoka. A Westmere processzorcsalád már a vállalat új, 32 nm-es gyártástechnológiájával készül. Az eljárás – a 45 nm-es technológiához hasonlóan – továbbra is fémalapú kapuelektródákat használ, továbbfejlesztett, második generációs High-K dielektrikumú szigetelőréteg mellett, ez utóbbi az Intel mérnökei szerint tovább csökkenti a szivárgási áramot. A kritikus áramkörök megrajzolására a Santa Clara-i óriásvállalat 193 nm-es, immerziós litográfia alapú levilágítást fog használni. A kékek elmondása szerint már el is készült az első tesztprocesszor az új csíkszélesség alkalmazásával. Ha minden a terv szerint halad, akkor már az év vége előtt elkezdődhet a 32 nm-es modellek tömegtermelése.

Az új ütemterv szerint az Intel az asztali szegmenst egy felső- és egy középkategóriás részre osztotta fel. A döntésnek minden bizonnyal stratégiai okai vannak. A felsőházban már debütáltak a Bloomfield kódnevű Core i7 processzorok, melyek LGA1366-os tokozással rendelkeznek. A csúcskategóriás termékekhez a meglehetősen borsos áron beszerezhető X58-as lapkakészlettel szerelt alaplapok társíthatók, és ez a jövőben sem változik. A következő év első felében fog érkezni a hat fizikai maggal rendelkező, 32 nm-es technológiával gyártott Gulftown processzor, mely a Hyper-Threading technológiának köszönhetően 12 logikai szálat is képes futtatni. Az új csúcsprocesszorról más információ nem derült ki, annyi azonban biztos, hogy kompatibilis lesz az LGA1366-os foglalattal szerelt alaplapokkal. A Bloomfield lapkára épülő, négymagos Core i7-es termékek természetesen a hatmagos szörnyeteg megjelenése után is a piacon maradnak, azonban az árazásuk a felsőkategóriás pozíciójukhoz lesz szabva. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a leggyengébb változatok forgalmazása idővel megszűnik, és erősebb modellek lépnek majd a helyükbe.

A középkategóriás piacon az LGA1156-as foglalat fogja csoportosítani a termékeket. Az első ilyen processzor majd nyár végén érkezik, Lynnfield kódnéven. A 45 nm-es eljárással készülő, négy fizikai magot tartalmazó, Hyper-Threading technológiával felvértezett chip kereskedelmi elnevezése várhatóan Core i5 lesz. A Core i7 modellekhez képest szembetűnő változtatás, hogy a DDR3 szabványú memóriákat támogató memóriavezérlő háromcsatornás helyett csak kétcsatornás lesz, továbbá a processzort az alaplapi lapkakészlettel nem a QPI, hanem a régebbi DMI busz fogja összekötni. Emellett a Lynnfield egyik újítása, hogy a PCI Express vezérlő már nem a chipset északi hídjában, hanem a processzorban kap helyet. Az SLI- és a CrossFireX-támogatás is megoldható, amennyiben az NVIDIA és az AMD elkészíti a megfelelő eszközmeghajtókat a termékhez. Eddig minden kellően átgondoltnak tűnik, azonban egy olyan ponthoz érkeztünk, ahol megkérdőjelezhető az Intel stratégiája. A beszámolók szerint ugyanis az LGA1156-as tokozású processzorlapkák teljesítményben lefelé fognak skálázódni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Lynnfield elnevezésű chip lesz a kategória csúcsmodellje.

Az LGA1156-as foglalattal érkező, 5-ös szériába tartozó Intel chipsetekről még nem érkezett pontos információ, az azonban kiderült, hogy mindössze egy vezérlőlapkából fognak állni. Ez annak köszönhető, hogy a kékek egy teljesen új koncepciót vetnek be a piacon, ugyanis az év végén érkező, Clarkdale kódnevű fejlesztés a 32 nm-es technológiával készülő központi processzoron kívül egy integrált grafikus magot tartalmazó GMCH (Graphics Memory Controller HUB) vezérlőlapkával is rendelkezik, ezt azonban 45 nm-es eljárással gyártják. A Clarkdale központi egysége két fizikai magot tartalmaz, melyek támogatják a Hyper-Threading technológiát, a GMCH vezérlőbe pedig egy HD videolejátszási képességgel megáldott, DirectX 10-zel kompatibilis, Intel G4x szériás grafikus rendszer kerül.

A mobil piacon is újít a vállalat. Az új Calpella platform a Clarksfield és az Arrandale termékekre épül majd. Előbbi a Lynnfield, utóbbi pedig a Clarkdale alacsonyabb fogyasztású változata lesz.

A közép- és felsőkategóriás szerverek piacán Hyper-Threading támogatással rendelkező, négymagos Nehalem-EP-t és nyolcmagos Nehalem-EX-et vetnek be, belépőszinten pedig a Lynnfield- és a Clarkdale-alapú Xeonok tartják majd a frontot. A komolyabb 32 nm-es szerverprocesszorok természetesen fejlesztés alatt állnak, de egyelőre nincs hivatalos információ a megjelenésükkel kapcsolatban.


[+]

A Westmere processzorcsalád a gyártástechnológia modernizálásán kívül még hét új utasítást is bevezet, melyek a kódoló/dekódoló algoritmusokat hivatottak gyorsítani. Az új instrukciók közül a PCLMULQDQ úgynevezett átvitel nélküli szorzást végez két 64 bit hosszú bináris számmal. A további hat utasítás az AES kiterjesztés része, és az AES (Advanced Encryption Standard) titkosítási algoritmus gyorsabb futtatását teszik lehetővé.

Mindennek tükrében elmondható, hogy az Intel hamarosan teljesíti a fejlesztési ütemterv negyedik lépcsőfokát. Ezután már csak a Sandy Bridge fejlesztés van hátra, mely valószínűleg 2011-ben fog megjelenni. Az persze kérdés, hogy ezután mi lesz, de vélhetőleg nem fogunk unatkozni, hiszen az AMD is 2011 körülre ígéri a következő generációs, Bulldozer kódnevű processzorarchitektúra megjelenését.


Stephen L. Smith és a Clarkdale. [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés