ASUS blog: ProArt, a tökéletes PC profi tartalomgyártóknak

Az ASUS ProArt termékcsaládját kifejezetten a grafikusok, videósok igényeinek megfelelően fejlesztik a mérnökök.

Az ASUS szeret almárkákban gondolkodni, ami bizonyos szempontból a vásárlók dolgát is megkönnyíti. Például a lehető legjobb, játékosoknak szánt eszközöket keressük? Ott a Republic of Gamers, vagy röviden ROG. Megbízható, jó ár/érték arányú gamer hardvereket szeretnénk? A TUF termékeket nekünk szánták. Ha pedig tartalomgyártással foglalkozunk, és ehhez szeretnénk profi PC-t, notebookot, kiegészítőket használni, akkor a ProArt termékcsaládban érdemes nézelődni.

Több mint 12 éves múltra tekint már vissza az ASUS ProArt szériája, mely eredetileg a grafikusok számára optimalizált, profi monitorokból állt, ezek közül az elsőt, a PA246Q-t mi is teszteltük még 2011-ben. Ahogy aztán az lenni szokott, a megcélzott szakemberek igényei egyre sokrétűbbek lettek, a korábban leginkább képszerkesztés köré összpontosuló feladatok mellé felsorakozott a videók vágása és általában mindaz, amire ma tartalomgyártásként hivatkozunk. Ennek megfelelően a kreatív profiknak szánt készülékek köre is bővült, először PC-kkel és notebookokkal, de ma már alaplaptól a videokártyán át számítógépházig sokféle eszköz található a ProArt családban, így mostanra komplett, teljes egészében a professzionális tartalomgyártóknak, mérnököknek tervezett hardverkörnyezetté vált.


[+]

Persze önmagában az, hogy ProArt címkével látnak el egy terméket, még nem sok pluszt jelentene a szakembereknek, de persze ennél többről van szó: az ASUS a ProArt eszközök tervezésekor több kritériumot is figyelembe vesz. Először is, a megcélzott vásárlóréteg igényei között biztos ott van a precizitás a színek és a vezérlés terén, mind a szoftverek, mind a hardverek esetében. A színek esetén az ASUS amúgy is jó ideje odafigyel a Pantone-tanúsítvány, a hatalmas, legalább a DCI-P3 100%-át lefedő színtér és a gyári színkalibráció biztosítására, a vezérlésnél pedig elég a nagyon jó minőségű tapipadra vagy az ASUS Dial funkcióra gondolnunk.


[+]

A másik fontos szempont a sebesség – aki használ kép- és videószerkesztő vagy mérnöki szoftvert, annak ez nem lesz meglepetés –; ezek a programok a játékokhoz hasonlóan falják az erőforrásokat, nem véletlen, hogy a „kreatív” notebookok sok mindenben hasonlítanak a gamer gépekhez. Tehát erős processzor, nagy teljesítményű, dedikált grafikus kártya, ezekhez passzoló, masszív hűtés és sok memória található bennük. Notebookok esetében ez köszön vissza az olyan opciókban, mint a Xeon processzorok, az RTX 4000-es és A5000-es VGA-változatok vagy a 4K-s OLED kijelzők.


[+]

Természetesen a korábban említettek alapján nem leszünk csupán a notebookokra korlátozva, hiszen komplett PC-t is építhetünk ezekkel a feltételekkel. Ennek alapja lehet az E-ATX méretű alaplapokkal is kompatibilis ProArt PA602 gépház, mely nemcsak dizájnos, de nagyon jól szellőző előlappal, a beáramló levegőt az érzékeny komponensek felé irányító belső felépítéssel, a légszűrők eltömődését figyelő megoldással és 20 Gbps-os USB porttal is rendelkezik. Extraként olyan finomságokat is kapunk, mint az összeszerelve már nehéz PC mozgatását megkönnyítő, rejtett görgők, vagy a videokártyát megtámasztó, integrált tartó.


[+]

A ház belsejébe kerülhet például a ProArt B760-Creator WiFi alaplap, mely 13. és 12. generációs Intel processzorokat tud fogadni, ezek mellé pedig négy foglalatba összesen 192 GB DDR5 memóriát pakolhatunk. A bővítőkártyák számára egy PCIe 5 x16, egy PCIe 4.0 x16 és egy PCIe 3.0 x1 slot áll rendelkezésre, az adattárolókat pedig három M.2 és négy SATA port fogadja. A hátoldalon többek között 2.5GbE hálózati kivezetést, kilenc darab USB portot, HDMI és DisplayPort kimenetet találunk, az extrák között pedig integrált Wi-Fi 6 és komoly hangkártya is szerepel.


[+]

A processzor hűtését rábízhatjuk a ProArt LC 420 kompakt vízhűtésre, mely kényelmesen beépíthető a PA602 házba. Az LC 420 egy csendes, Noctua NF-A14 IndustrialPPC-2000 ventilátorokat és 420 mm-es, 3 cm vastag radiátort használó hűtő. Érdekessége az AURA Sync támogatáson túl a hőmérőre hasonlító kis kijelző a blokkon, melyre különböző rendszerjellemzőket tehetünk ki (nem csak a CPU hőmérsékletét).


[+]

Grafikus kártyaként a ProArt GeForce RTX 4070 Ti OC jöhet szóba, mely talán külsőleg nem olyan feltűnő a dizájnja, mint a ROG Strix változatoknak, de 2,5 foglalatos méretével kicsit kevesebb helyet foglal el, miközben csendes, a koncentrációt nem zavaró félpasszív hűtése nagyon jó hatásfokú. A szellőztetést három darab, nagyméretű ventilátor oldja meg, ezek közül a középső ellentétes irányban forog, javítva a légáramlás hatékonyságát Mint az OC utótagból is látszik, az NVIDIA által megadott frekvenciánál kicsit magasabb (2760 MHz) órajelen dolgozik a kártya, melyhez támaszték is jár, hogy kicsit csökkentse a PCIe foglalatra nehezedő terhelést (amire a PA602 házban az említett integrált tartó miatt nem lesz szükség).


[+]

A ProArt GeForce RTX 4070 Ti OC kimenetként három DisplayPort 1.4a és egy HDMI 2.1a kivezetést kínál, amire csatlakoztathatjuk az első ProArt monitor távoli leszármazottját, a PA279CRV-t, mely egy 27”-es, 4K felbontású IPS panelre épül. Ez 178 fokos betekintési szöget, a HDR tartalmak megjelenítésekor maximálisan 400 cd/m² fénysűrűséget (HDR10 támogatás és DisplayHDR 400 tanúsítvány adott) és az Adobe RGB 99%-át lefedő színteret kínál, és jár hozzá a gyári kalibráció, ami a színeltérés (delta E) 2 alatti értékében is megmutatkozik. Ezt kiegészíti egy sor előre elkészített profil is például sRGB-ben, Adobe RGB-ben, DCI-P3-ban, Rec.2020-ban, Rec.709-ben történő munkához. A videószerkesztők számára lehet érdekes a VESA MediaSync kompatibilitás, ami egy, a tartalomgyártók igényeire szabott VRR változat.


[+]

Az ergonómiát a képernyő forgatható, dönthető és magasságában állítható, valamint pivotot is kínáló talpa biztosítja, de 100 x 100 mm-es VESA rögzítés is rendelkezésre áll. Az extrák között 2 x 2 wattos hangszórópár, illetve egy 4 portos USB hub is megtalálható. Ez utóbbi három USB 3.2 Gen 1 Type-A és egy USB 3.2 Gen 1 Type-C portot biztosít, a bemenetet pedig 96 wattos USB-PD töltést is biztosító Type-C konnektor adja. A további csatlakozási lehetőségek: két DisplayPort 1.4 (szükség esetén a kijelző láncba is fűzhető) és két HDMI 2.0.

Akinek felkeltették az érdeklődését a ProArt termékek, az Asus oldalán a sorozat többi tagjáról is találhat információt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények