Végül áprilisi lett a Windows 10 tavaszi frissítése

A RedStone 4 kódnevű projekt számos újítást vezet be, ezek egy része persze láthatatlan.

A Microsoft a következő héten végre elérhetővé teszi a Windows 10 új frissítését, amely a 1803-as verziószámot viseli, és a korábban pletykált Spring Creators Update név helyet az April 2018 Update nevet kapta meg. Ez persze nem módosította magát a RedStone 4 kódnevű projektet, amelynek egy korábban felfedezett hibája ugyan akadályozta a megjelenést, de a felfedezett gondot végül sikerült befoltozni.

A Windows 10 áprilisi frissítése megújult Edge böngészőt hoz, amely lehetővé teszi a hangok gyors elnémítását egy gomb segítségével, a könyvek és a dokumentumok esetében valódi teljes képernyős módot kínál, emellett pedig megjelenik az automatikus űrlapkitöltő funkció is.

A Microsoft sok energiát ölt a rendszer használatának hatékonyabbá tételébe, így bemutatkozik a timeline, vagyis az idővonal funkció. Ez gyakorlatilag naplózza a felhasználó korábbi tevékenységeit, méghozzá 30 napra visszamenőleg, ami akkor lehet hasznos, ha például egy fájlt mentettünk el valahova, de nem tudjuk már ennek a helyét. Az állomány azonban biztos megvan az adattárolón, és ha ismerjük, hogy miről is van szó benne, akkor egy kulcsszóra rákeresve a Windows megjelenít minden ehhez kapcsolódó korábbi munkafolyamatot – természetesen a meghatározott időtartamon belül. A szolgáltatás még a iOS és Android eszközökön is működik, amennyiben a felhasználó be van jelentkezve a Microsoft profiljával az Edge és az Office 365 programokban.

A másik fontos újítás a focus assist, azaz a figyelemsegéd. Ez egy háttérben futó szolgáltatás, amelyet tetszőlegesen be és ki lehet kapcsolni, vagy akár időzíteni is lehet egy adott időpontra, így megadva, hogy mettől meddig működjön. Amennyiben a figyelemsegéd aktív, akkor a felhasználó nem kap semmilyen figyelmeztetést a Windowson belül, még akkor sem, ha amúgy érkezik új e-mail, vagy bármilyen egyéb megkeresés a közösségi médiaplatformokon. Amennyiben a figyelemsegéd inaktívvá válik, úgy az elmaradt figyelmeztetések azonnal megérkeznek. A rendszer ráadásul konfigurálható, így beállítható az is, hogy bizonyos személyekre ne vonatkozzon a fenti szabály, így az általuk írt üzenetek átjutnak a szűrőn, amiről a Windows azonnal értesíti a felhasználót.

Érdekes újítás még a diktálás funkció, amely nem minden nyelvhez érhető el, de a lényege annyi, hogy a mikrofon által hallottak alapján a gép lejegyzi azt, amit a felhasználó mond.

A technikai háttér szempontjából a Microsoft új WDDM-et vezetett be, egészen pontosan a 2.4-es verziót, illetve a shader modell 6.1 kikerült a tesztfázisból, vagyis már végleges formában érhető el. Ezzel egyetemben tesztfázisba lépett a shader modell 6.2, valamint elérhető a DirectX Raytracing előzetese. Utóbbi két újításra még nem ajánlott programokat szállítani, mivel alapértelmezetten nem is aktívak, de a Microsoft szokása, hogy kísérleti jelleggel publikusan is szállítja az érkező fejlesztéseket, majd a fél, esetleg egy év múlva érkező frissítésekben megjelennek a végleges verziók is. Ilyen formában szintén elérhető a WinML, ami a Microsoft AI-ra tervezett API-ja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés