Okos és izmos SoC-ot fejleszt a Samsung

A Samsung idén brutális fejlesztési tempót diktál a SoC-ok piacán, így könnyen állva hagyhatja a cég a konkurenseket. A vállalat a 32 nm-es, gate first HKMG eljárással operáló gyártástechnológia előnyeit kihasználva gyorsabb fejlesztési tempót engedhet meg magának, aminek eredménye egy borzalmasan erős Exynos 5450-es megoldás lesz. Utóbbi az Exynos 5250-es továbbfejlesztésének tekinthető nagyobb számítási teljesítménnyel, és várhatóan nagyobb fogyasztással.

Az Exynos 5450 négy darab Cortex-A15-ös processzormagja 2 GHz-es órajelen működik majd, továbbá az integrált grafikus vezérlő szerepét az ARM Mali-T658-as fejlesztése tölti be. Sajnos az alkalmazott konfiguráció ismeretlen, de annyit természetesen tudni lehet, hogy az IGP megfelel az OpenCL 1.1-es specifikációknak, tehát a rendszer akár általános számításra is használható. A többi API esetében az OpenVG 1.0, illetve az OpenGL ES 1.1 és 2.0 lesz támogatva, sőt a Microsoft DirectX 11-es felületére írt programok futtatása is lehetséges. Az IGP-nek a 2560x1600 pixeles felbontás sem jelenthet majd gondot, illetve támogatja a sztereó 3D-s tartalmak megjelenítését.

A lapka a fentiek alapján heterogén módon is programozható, ráadásul az IGP összeköttetésben áll a CPU-magokkal, továbbá az MMU-400-as egységgel támogatható az I/O koherencia is. A memóriavezérlővel kapcsolatban még nincs információ, de valószínű a kétcsatornás, azaz a kétszer 32 bites megoldás, méghozzá az LPDDR3 szabványú memóriák támogatásával.

A Samsung valószínűleg 2013 elején készül el a fejlesztéssel, így az Exynos 5450-re leghamarabb egy év múlva épülhet termék. Valószínű, hogy ez tablet lesz, vagy esetlegesen egy ultravékony notebook. Az operációs rendszer szerepe várhatóan az ARM-os Windows 8-ra hárul, de az Android bevetése sem elképzelhetetlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés