AMD-Intel barátság az Acer háza táján

Acer Aspire 8942g

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Intel notebookos platformja, az asztali után itt is bemutatkozott az első grafikus magot is tartalmazó processzorcsalád, melyet mobil vonalon az Arrandale kódnévvel illettek. A Core i7, i5 és i3 lapkák egyelőre még nem valósítják meg a teljes fúziót, hiszen a CPU és GPU különálló szilíciummorzsa, csak egy kalap alá – tokozásba – vették őket. Ma egy olyan laptopban mutatjuk be, mely ezen felül is technológiai újdonságokkal és érdekességekkel van dugig pakolva, sőt pusztán megjelenésével is tekintélyt parancsoló. Az Acer Aspire 8942g egy óriási notebook. Alapterülete 44 x 30 centiméter, súlya meghaladja a négy és fél kilogrammot. A hatalmas méretek 18,4 hüvelykes – természetesen Full HD felbontású – monitort rejtenek. Kívülről az Aspire 8942g visszafogott formaterve ellenére is hivalkodó, ritkán látni ekkora notebookot.

Mivel óriási a gép, van bőven hely az oldalain, az elejére és a hátuljára semmilyen csatlakozót sem tettek. Van viszont a homlokzaton méretes szellőzőrács és egy kártyaolvasó. Hátul jó nagy kimeneti nyílást találtunk a meleg levegő számára, fölötte pedig egy kék vágat látható, aminek ikertestvére a túloldalról integet. Ezek bizony a mélynyomó kopoltyúi.

Oldalt megtaláltunk minden csatlakozót, ami a notebookos világban elképzelhető. Balra a sokcsatornás hangmodul dugaszai és az ExpressCard bővítő nyitja a sort, ezeket az adatátviteli szekció követi mini FireWire, USB és eSATA/USB konnektorral, majd jön a monitoros részleg HDMI-vel, DisplayPorttal, D-Subbal, a végére pedig odakerült az Ethernet aljzat és a tápcsatlakozó. A másik oldalon a Blu-ray lemezeket is olvasó DVD-újraíró uralja a terepet, köré további három USB-t helyeztek el. Hátul az opcionális tévétuner antennájának helye és a Kensington zár felfogatási pontja látható.

Jó hosszú, de viszonylag keskeny zsanérok tartják a hatalmas fedelet. Zárszerkezet a modern konzumer notebookokon nincs, tehát itt is a pánt ereje tartja össze a két részt. Feladatát a nagy teher ellenére is minden gond nélkül ellátta, nem nyekergett, billegett.

Kinyitva még impozánsabban fest az Aspire 8942g, mint bezárva. Óriási irányítópult tárult elénk, aminek – nagy örömünkre – csak az alsó pereme fényes. Nagyjából közepén húzódik a billentyűzet. Így is hatalmas csuklótámasz fért alá, amiben szinte el is veszik a kellően méretes tapipad. Felül egy vékony sáv töri meg az egyhangúságot. A csuklótámaszhoz hasonlóan ez a rész is finoman texturált. Mindössze két gombot helyeztek felülre. Balra látható a méretes ki-bekapcsoló, melynek kék fénye a töltést is jelzi. Jobbra tették a „zöld” kapcsolót, ami ennek megfelelő fénnyel jelzi aktivitását. További három extra érintőgomb került a billentyűzetől balra, jobbra pedig egy teljes multimédiás panelt kaptunk, alján egy hangerőszabályzó koronggal. Meg kell említeni, hogy az Acerre jellemzően kellemesen járó klaviatúrának háttérvilágítása is van.

Felül keskeny peremből vigyorgott ránk az óriási, Full HD monitor, amit tükrös üveglap mögé bújtattak. Kinyitva a gépet, a felső és alsó rész találkozásánál kukucskál ki a mélynyomó két kékkeretes nyílása. A brummogót további öt hangszóró egészíti ki, közösen állítólag térhangzást érnek el. A majd fél méter széles, több mint négy centiméter vastag házba talán már normális hangszórókat is be lehet szerelni, de a rendes térhatás elérésében kételkedünk.

Egy ekkora notebooknál nem igazán lényeges, hogy milyen szögben lehet kinyitni, mert súlya és mérete miatt valószínűtlen, hogy ölbe véve használnák. Az Aspire 8942g minősége, kialakítása igényes, minden részletén érezhető a gondos tervezés, precíz összeszerelés. Hatalmas mérete és súlya ellenére sem csavarodott, nem recsegett-ropogott, illesztési hézagokat sem találtunk. Gyenge pontjaként talán csak a fedél fényes felülete hozható fel.

Alul egyetlen méretes ajtót találtunk. Mögötte szabadon hozzáfértünk a cserélhető alkatrészekhez, nevezetesen a merevlemezekhez, memóriamodulokhoz és mini PCI Express foglalatokhoz. Tesztgépünkben csak egyetlen winchester volt, de könnyedén szerelhetünk bele másodikat, ha extra kapacitásra vágyunk, vagy egy SSD-vel gyorsíthatjuk a rendszert. A jobb szélen húzódó hőcső alatt rejtőzött a Core i5 processzor és a HM55 chipkészlet. Sajnos a Mobility Radeon HD 5850-et nem pillantottuk meg, az valahol a gép jobb alsó sarkában, a méretes szellőzőnyílás alatt lapult.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés