Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tomta

tag

válasz tomta #5413 üzenetére

Ez lemaradt, mert nem akartam bonyolítani, hogy könnyebben megértsétek.

A memória időzítéseknek a mértékegysége a buszciklus, előzőekben csak ciklusidőnek írtam.

1 processzorciklus = 2* ciklus
    1 buszciklus = 2*processzorciklus = 4* ciklus

Ennek magyarázatával folytatom holnap!

• tomta

tag

válasz tomta #5406 üzenetére

A memóriamodulok logikai felépítését egy táblázathoz hasonlóan kell elképzelni,
    amelynek vannak oszlopai, sorai és a kettő által meghatározott cellái. Ezek együttese határozza meg egy adott adat memóriacímét „koordinátáját”, azaz hogy az adott sor melyik oszlopának cellájába kerül-(t).
    oszlop= column
    sor=row
    memórián végezhető műveletek:
    írás/olvasás/címzés

A memória moduloknak általában fontossági sorrendben négy db időzítéseit adja meg a gyártó, amelyek értéke tipusonként változik.
    Pl: 4-4-4-12
    Az első érték: CAS Latency (Column Address Strobe Latency ) biosban jelölése: tCAS / tCL
    hány ciklus szükséges, egy adott oszlop eléréséhez
    A második érték: tRC (Row Cycle Time ) biosban jelölése tRCD (Row address to Column address Delay ) / tRC
    Az adott oszlop megcímzése után a sor megcímzése következik, ezen kettőre szükséges ciklusidő értéke a tRC.

A harmadik érték: tRFC (Refresh Row Cycle Time) biosban jelölése tRP (Row Precharge Time ) / tRFC
    értéke megadja hogy hány ciklusidőnek kell eltenie ahoz hogy egy soron végzett művelet befejezésere kerüljön+és egy újjabb indítására készen álljon a memóriamodul.

A negyedik érték: tRAS (Row Active Time)
    Az a ciklusidő ami szükséges egy adott sor lezárásához+egy másik megnyitásához.

Egy fontos paraméter még : Command Rate ennek értéke lehet 1T / 2T
    Megadja hogy a memóriamodul egy újabb parancsra (műveletre) mennyi cikludidőn belül reagáljon.

Van még egy jó pár időzítés amihez én sosem piszkálok, ezért nem is írom.

folyt köv...

Új hozzászólás Aktív témák