- Házimozi haladó szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Bluetooth hangszórók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HP notebook topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
-
PROHARDVER!
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
Szia!
Az a Xilence házventi gyenge ehhez a táphoz. Ezt támasztja alá többek között a felvett áramerőssége is. Inkább ezt szerezd be, mert ehhez a tápodhoz ez tökéletes lesz.
-
Mosqa
tag
Sziasztok!
Chieftec GPS-450AA-101A ventillátor csere szükséges nekem, olvasgattam már sokat vissza légszállítás majdnem megvan gyárihoz képest ennél a ventinél (68CFM):
[link]
Kérdésem az lenne h ennek 0,1A, a gyárinak 0,3A áramerősség szükséges be rakhatom-e ezt a ventit a gyári helyére? -
-
Spirit
őstag
Sziasztok!
Corsair TX650 v2-es táppal lenne ventillátorproblémám. 40-50%-os terhelés mellett a venti maxon kezd pörögni, ami esetemben egy Yate Loon D14BH-12. 14cm, 12V, 0.7A, 2800rpm, 140CFM, 48,5dbm.
A hangja brutális, a videókártyától kezdve mindent túlharsog, ráadásul úgy vélem teljesen feleslegesen.(épphogy langyos a táp.)
Ha kicserélném, mi az ami biztonságosan szóba jöhetne ventillátor? Esetleg vezessem ki a tápból a ventit és kössem fixen 7V-ra? -
Impressa
őstag
válasz
bodo753 #1591 üzenetére
Hali!
Ez egy nagy sebességű, rendkívül nagy légszállítású és ezért kissé hangos ventilátor. Helyettesítése, főleg halkabb típussal nagyon nehéz. Sikerült egyet ill. kettőt találnom.
Prolimatech Vortex Fan Aluminum Series(140x140x25 mm, Red/Green LED)
1600 RPM, 127 CFM, 28 dBA, 0,45A, dual-ball bearing.Vagy ez esetleg:
Bitfenix Spectre Pro PWM (black/white) (140x140x25)
500-1800 RPM, 122.2 CFM, 29.2 dBA, 0,4A, idulási fesz: 5V, statikus nyomás: 2.8 mm-H2O, Fluid Dynamic Bearing Bár PWM-es, de megfelelő, mert 5 V-ról is elindul. Természetesen csak az első két vezetékét kell bekötni. -
bodo753
tag
válasz
Impressa #1589 üzenetére
Szevasz!
Ezt találtam: [Yateloon D14BH-12]
Ettől kéne egy kicsit halkabb. -
Impressa
őstag
válasz
bodo753 #1576 üzenetére
Szia!
Meg kellene nézned a ventilátoron lévő matricát ( márka + típus ), utána lehetne továbblépni a cserét illetően.
( CFM, RPM, mm-H2O ismeretében )
Azt, hogy 2 tűs csatlakozású miért lenne baj? ez egy feszültségvezérelt ventilátor.
"lenne-e valami baja hogyha lecserélném a mostanit egy gyengébbre?"
Minimális eltérés belefér, a nagyobb eltérés már a tápod túlmelegedését is okozhatja, és hazavághatja.(#1588) kekkec még soha nem kellett javítanom a tápomat szerencsére.
Bár ennek a legfőbb oka, hogy kevesebb üzemórával bír, mint mondjuk a tied.
(#1587) 8th l mégiscsak megérné azt a kenést
-
bodo753
tag
-
Impressa
őstag
Szia!
Ha biztosra akarsz menni, akkor dobd szét a tápod, és akkor kiderül.( Nekem GPS-650AB( 7 éves), de már nem emlékszem, hogyan volt szerelve). Ha nincs hangja a ventidnek ( nem berreg, zörög stb...) akkor nem kell cserélned, csak egy nagytakarítás kell neki. Ülőfürdőre nem lesz szükség -
-
-
válasz
Impressa #1579 üzenetére
Csak mert van egy Bluestom II-esben található ventim, de kikopott a tengelye, és már nem segített a javítás sem.
A Young Lin Tec ventit tenném bele, csak ugye a szín nem passzol. Vagy átműteném a lapátkereket a másik ventire , és akkor kb már készen is vagyok. / többi adat passzol, venti gyengébb -10%
Vagy veszek kék festéket
és kész
-
Elképzelhető, hogy a Yate Loon , és a Young Lin Tech ventik ugyanott készülnek? csak mert fizikai paraméterei és sajátosságai megegyeznek.
-
kekkec
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném karbantartani a 6 éves tápom, mivel architektúrát váltok és nem szeretném még véletlenül se, hogy károsodjon az új vas. (tisztítás, venti csere, stb.)
Azért tájékozódom, hogy az egyszerűbb dolgokat ne kelljen szakira bíznom jó pár ezresért.
A tápomba forrasztás nélkül megúszhatom a venti cseréje?
És mire kell odafigyelni azon kívül, hogy ne törjek le semmit és ne borítsak bele kakaót?Előre is köszi a tájékoztatást!
-
bodo753
tag
Sziasztok!
Le szeretném cserélni az Adata HM 550-es ventilátorát,mert kikopott a csapágy,és hangos.
A venti 140 mm-es,de a bajom hogy 0,7 Amperes,és 2 tűs csatlakozója van(vagy ez csak házventilátoroknál baj?).
Szóval hol tudnék szerezni valami csendesebb ventilátort,és lenne-e valami baja hogyha lecserélném a mostanit egy gyengébbre? -
Impressa
őstag
Teljesítménybeli különbséget eredményez, több levegő szállítására képes. A kérdés jogos ezen átsiklottam. Ha a táp ventilátor vezérlőjének a végtranyója nincs méretezve a dupla áramra, akkor elpukkan. Mivel ilyen kis teljesítményű venti van benne, nem kísérleteznék vele.
ADDA AD1212LB-A71GL: 120x120x25 mm,
0,15A, 1800 RPM, 71,8 CFM, 2,36 mmH2O, 34,4 dBADe, szerintem ez lesz a neked való venti
-
Halihó mindenkinek, keresek egy kék ventilátort ,amely a következő ventit váltaná le. / sajnos hiába kentem meg, már ki van kopva, és üt a venti /
Yate Loon D12SH-12
Ez egy kék venti, FSP Bluestorm II-ben teljesített, kérdésem az, ilyet lehet-e újan kapni?
-
-
Impressa
őstag
Szia!
Amit találtam róla:
Tricod Science SPDL 1225S ~ 1600 RPM - 0.12A (12x12x25)Algol fórumtárstól tanulva, ezeket ajánlanám neked.
Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing
Tökéletesen helyettesíti az ADDA-t, olcsó, Lomex-ben 1.120 Ft.Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM! (120x120x25)
85,6 CFM, 3,53 mm-H2O, 30 dBA, 0,45A, 2000 RPM, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball Bearing
Ez halkabb,de ára ~4.000 Ft.Némi légszállításbeli megalkuvással pedig
Be Quiet SHADOW WINGS SW1 High Speed [Model BL055] (120x120x25)
76,2 CFM, 2,7 mm-H2O, 29,7 dBA, 0,28A, 2200 RPM, 200.000 MTBF, Rifle-Bearing, 3évCoolink SWiF2 120P PWM! (120x120x25)
75 CFM, stat.nyomás: nincs gyári adat, de megfelelő, 27,1 dBA, 0,33A, 1700 RPM, Hydro Dynamic BearingDe ha van kedved, akkor szét is bonthatod a ventilátort, és be is kenheted zsírral.
-
8th
addikt
Üdv. Cserélni szeretném az otthoni gépben a táp ventilátort mert valószínűleg full csapágyas. Bekapcsoláskor 3-4percig közepesen hangosan búg morog majd ez szép fokozatosan vissza halkul a normális szintre. A ventilátor típusa: TRICOD SCIENCE SPDL 1225S. Ez egy sima 120x120x25-ös venti hagyományos két tűs csatlakozóval. A problémám az, hogy nem találtam erről a légkavaróról semmi infót a neten. A tápon sincs feltüntetve sem a légszállítás sem a zajszint. Tudom, hogy a google a barátom de ma nincs kedve velem barátkozni mert semmi érdemlegeset nem mondott róla. Supportnak írtam csájnába hátha válaszolnak. Addig is megkérdezném, hogy 2500 max. 3000 forintig bezárólag milyen fix fordulatos halk ventilátort ajánlanátok ami elfogadható légszállítással bír?
-
tlac
nagyúr
cseréltem a 350W-os FSP CRG-400 tápban a
Yate Loon D12SM-12 (120x120x25) ventilátort
70,5 CFM, stat. nyomás: 1,5 mm-H2O, 33 dBA, 0,3A, ind.fesz: 6,5V, 1650 RPM, Sleeve Bearingerre:
Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A (120x120x25)
1500 RPM, 71,25 CFM, 18 dBA, 0,3A, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, Twister Bearingha bekötöm 12V-ra, akkor kb. 1540 RPM-et forog, elég hangos
ha a tápegység szabályozza, akkor kb. 1360 RPM-et forog, ez is még elég hangosa ventilátoron van egy kis poti, amivel lejjebb tudom tekerni, kb 1100 RPM-től kezd tényleg csendes lenni, de igazából kb 950-en kellene járatni, ahhoz, hogy a többi hangforrás mellől ne igazán hallatszódjon ki
mennyit szabad ezzel játszani, ami hosszútávon még biztonságos?
most a potival együtt van szabályozva, tehát ha elkezdene melegedni, akkor kb. még 100 RPM-et rá tudna dobni
nem mértem a gép fogyasztását, de 150W-nál szerintem nem fogyaszthat többet, még akkor sem ha csumára jártatom (nem a profilomban lévő gépről van) -
pityu6
tag
Mit tudok ajánlani,aminek nagyon magas a statikus nyomása és a légszállítása is rendben van?
-
tornas
őstag
válasz
piRate_nEx #1563 üzenetére
"Nem gondoltam hogy ennyire fontos, hogy ugyanolyan ventilátor legyen benne."
A géped, a környezeted és a saját érdeked is, hogy legalább az eredetihez hasonló paraméterű legyen!
A ventiről és a tápod belsejéről is mellékelhetnél egy-két képet is.
Az ARLT tápodba, ha szerencséd van akkor CWT belső lapul.
Ha pedig mégis noname belsőt rejt... nos, akkor nem a venticserén, hanem inkább a tápcserén gondolkoznék el mihamarabb!
Az, hogy két évig bírta ezidáig, az még nem garancia a továbbiakra, megbízhatóság és a minőség szempontjából. Főleg a kétes minőségű tápegységek esetében. -
tornas
őstag
válasz
piRate_nEx #1557 üzenetére
Egy címke csak van a ventin, amin van valami infó róla...
Esetleg a tápod típusa? -
pityu6
tag
Korábban kaptam tanácsot,hogy szerezzek be egy Enermax T.B Silence UCTB12P ventit,mert halk,jó a légszállítása/statikus nyomása.
Véleményetek szerint egy proci hűtőre is felrakhatok ilyen ventit? -
tornas
őstag
válasz
jhorogh #1552 üzenetére
Csaó!
Pontosan tudni kellene, hogy milyen típusú venti van a tápodban, mert a CX430-ból van 3 féle is, a félmoduláris verzióval együtt már 4 féle van belőle.
Az viszont biztos, hogy az általad linkelt Xigmatek XAF-F1252 venti nem fog megfelelni, mert a "Start voltage"-nak 9 V van megadva. Ez nem jó, mert legalább 5 V-ról el kell indulnia egy tápventinek!
-
tornas
őstag
válasz
piRate_nEx #1551 üzenetére
"Fordító létezik hozzá, amivel rendes csatlakozó méretű ventit bele tudok tenni?"
Nem tudok róla, hogy lenne ilyen és szerintem nincs is. De házilag összebarkácsolható --> kis "szakértelmet" igényelő feladat.
Vannak olyan ventik, amin a kisebb csatlakozó van. Legtöbbször ezeket a PC bontóban lehet beszerezni --> illetve egy másik tápból.
A másik megoldás a venti kábelek megcserélése --> forrasztással és zsugor-csövezéssel, némi "szakértelmet" igényelő feladat ez is.
Azt külön kiemelném, hogy a venti cserekor a kiválasztott venti paraméterei és az eredeti venti paraméterei között minimális eltérés lehet csak!
-
tornas
őstag
Hi!
"FSP Raider 650W-ben lehetetlen garanciavesztés nélkül ventit cserélni?"
Ha nincs a tápon garanciamatrica, ami a szétszedést is akadályozza, akkor elvben nem lehetetlen. Feltéve, hogy az szereléskor ügyelsz arra, hogy ne maradjon látható nyoma a belenyúlásnak! Ha pedig, beütne a krach, akkor célszerű visszarakni az eredeti ventit is.
Csere előtt esetleg a venti megkenése lehet, hogy segítene a problémán. Mikéntjéről itt a topikban bőven találsz infót --> kereső.
-
jhorogh
aktív tag
Sziasztok!
Corsair CX430 tápba szeretnék ventit cserélni. Olvasva az itt leírtakat ezt néztem ki: Xigmatek XAF-F1252
Mi a vélemény róla?
Köszönöm!
-
piRate_nEx
aktív tag
Van egy tápom a gépben, de amikor beteszem az asztalba, búg. Tuti hogy valami noname venti van benne, a táp egy ARLT 750W-os moduláris. Németországból jött teherautón.
Amúgy hibátlan, kb. 2 éve rendesen is teszi a dolgát.
Szétszedtem, de a ventlátori csatlakozó kisebb, mint ami a videokártyákon szokott lenni. Fordító létezik hozzá, amivel rendes csatlakozó méretű ventit bele tudok tenni?
-
agentJ
tag
Üdv.
FSP Raider 650W-ben lehetetlen garanciavesztés nélkül ventit cserélni?
3 hónapos a táp,de nekem nagyon nem tetszik a hangja,ezért elgondolkodtam a venti cseréjén.
-
tornas
őstag
Ahoj!
Javaslatért az oldal tetejére kéne menni, mert ott van! [link]
De a csere előtt lehet, hogy egy kis csapágyzsír segítene az eredeti ventiden. Ha nem, akkor csere...
Hogyan és miként??? Csak itt a topikban, több helyen is részletesen leírva megtalálod. Keresheted Algol és az én nickname-em alatt is! -
FaKing
csendes tag
Üdv !
Van egy fsp 400-60apn tápom . A ventri behalt azaz hangosan kerreg . Szeretném kicserélni .
Van valami javaslat mire ?
Köszönöm . -
Algol
senior tag
válasz
Satyricon #1545 üzenetére
Én azt elsősorban nem a kinézete, hanem a légszállítás és légnyomás (a magas nyomás érték jól jön a radiátoron) adatai miatt ajánlottam.
Itt nézd meg a 11-féle üzemmódot, nem mind annyira csicsás, az utolsó nagyon szolid (all LEDs off)
A táphoz meg marad akkor a Cooler Master Excalibur, mert ami ennyi levegőt szállít és ekkora nyomást tud, az hangosabb nála. Ha a halkság nem annyira fontos, akkor
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing az ajánlatom. Olcsó, a Lomexben kapható 1.120 Ft. -
Satyricon
addikt
Koszi szepen. Az a baj, hogy az a vegas nekem mar nagyon csicsas. Tele leddel, es fenyeffekttel. en jobban szeretem a szolid, de utos kinezetu cuccokat. Emiatt is gondoltam arra a led twisteres tb silence-re. Csak nem ismerem, nem hallottam a hangjat, mennyire hangos...
A tapom meg elegge meg lesz dolgoztatva. Az adatlapomon megtalalod milyen cuccok vannak a gepben. A 8800 ultrat most kuldom nyugdijba. Egy gigabyte gtx285 1gb-os vga fogja helyettesiteni. Remelem a tap el fogja birni. Huzni nem szandekozom se a vgat se a procit.
-
Algol
senior tag
A következő ventilátorok legtöbbje sokkal nagyobb légszállítású, ez nem baj, de egyik sem olcsó.
Aerocool Shark Fan Black Edition (140x140x25)
96,5 CFM, 1.069 mm-H2O, 29.6 dBA, 0,36A, 1500 RPM, 100.000 MTBF, Fluid Dynamic BearingProlimatech Vortex Fan Aluminum Series(140mm Red LED/Green LED) (140x140x25)
127 CFM, 1,8 mm-H2O, 28 dBA, 0,45A, 1600 RPM, Two Ball bearingBitfenix Spectre Pro PWM (black/white) (140x140x25)
122.2 CFM, 2.8 mm-H2O, 29.2 dBA, 0,4A, 1800 RPM, Fluid Dynamic Bearing -
Algol
senior tag
válasz
Satyricon #1541 üzenetére
Az FSP BlueStorm II tápban eredetileg
Yate Loon D12SH-12 (120x120x25)
88 CFM, 2,6 mm-H2O, 40 dBA, 0,3A, 2200 RPM, Sleeve Bearing ventilátor volt. Ha halk kell, akkorCooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM (120x120x25)
85,6 CFM, 3,53 mm-H2O, 30 dBA, 0,45A, 2000 RPM, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball BearingEz tökéletesen helyettesíti az eredetit, halkabb nála, de az ára ~4.000 Ft.
Persze lehet, hogy nem elég halk neked. Eddig nem is tudtam volna halkabbat ajánlani, de most rájöttem valamire: a te tápegységed 400 wattos, az 500 wattos Blue Storm II-ben is ugyanez a Yate Loon D12SH venti van. Ez azt jelenti, hogy a tápegységedbe elég lehet egy 71 CFM légszállítású és 2,1 mm-H2O statikus nyomású ventilátor, főleg ha nem terheled a maximum közelében. Egy ilyen ventilátor az:Enermax T.B. Vegas Duo UCTVD12A (11 LED modes, Manual speed control) (120x120x25)
71,76 CFM, 2,030 mm-H2O, 25 dBA, 0,5A, 1700 RPM, 100.000 óra MTBF, Twister BearingEz minden elvárásodat kielégíti és ugyanezt veheted a hűtőradiátorodra is. Kétféle, piros-kék LED-jeivel 11-féle fényeffektust tud produkálni. Sebessége kézzel, egy potméterrel szabályozható: 800-1700 RPM között. A zaja ekkor 16-25 dBA között változik. A tápegységbe maximális fordulatszámra tekerve kell beépíteni. Még azt is megteheted, hogy a potméterét kivezeted a tápegység hátuljára és akkor leszabályozhatod a ventilátort, persze ésszel eljárva.
Ez mindenképpen jobb a fix fordulatszámú Enermax T.B. Silence UCTB12-nél, amit kinéztél. Itthon is kapható.
-
Slyer
senior tag
Hali!
Régen én kerestem 135mm-es ventit tápba, de később kiderült hogy jó a 140mm-es is.
12V, 0,20A, 2,4W, 1500rpm, 78cfm, 1,47mmH2O, 35dB
ilyesmit tudtok ajánlani 14 centisben? Jó lenne minél olcsóbban megúszni a dolgot!
Köszi!
-
Satyricon
addikt
Sziasztok
Pár évvel ez előtt ventit cseréltem az FSP BlueStorm II-es tápegységembe. Nem is a hang miatt, hanem mert ledes ventit akartam bele. Viszont mára már ez nekem elég hangos(Sharkoon 2000-2200 rpm), ugyanis vízhűtéses a gépem, és a táp az egyetlen olyan cucc benne, ami elég hangos, és kezd az agyamra menni! Szeretnék egy szinte hangtalan ventit találni a tápomnak. Nem fontos, hogy ledes legyen, a lényeg, hogy néma csendben végezze a dolgát. Rákerestem a fórumban, hogy kinek van ilyen tápja, és láttam, hogy egy srácnak ilyet ajánlottatok. Bevallom kicsit félek ettől a Scythe-től a hangja miatt, gondoltam rákérdezek, hátha akad ettől halkabb venti is, amit jó szívvel ajánlanátok nekem!
A másik: Kicsit OFF a dolog, ugyanis nem tápba, hanem a vízhűtésemre, pontosabban a 360-as hőleadó radiátoromra is szeretnék 3 db. ledes 12 cm-es szintén ultra halk, lehetőleg nagy légszállítással rendelkező ventit vásárolni. Azért is kell a nagyon halk, mert a gépház tetejére fogom őket tenni.
Összefoglalva: Egy 12cm-es nagyon halk(tápba), és 3db 12cm-es ledes ultra halk ventire lenne szükségem. A 3 ventire 10k-t szánnék. A tápba való ventire max 3k-t. Milyet ajánlotok?
Szerk.: Én ledes ventinek ezt néztem ki. Mi a véleményetek erről a ventiről? Mennyire halk?
-
Algol
senior tag
válasz
Vegitaa #1538 üzenetére
Az a maximális nyomáskülönbség, amit a ventilátor még létesíteni képes, ilyenkor már nulla a légszállítása.
Úgy kell elképzelni, hogy egy zárt doboz jól illeszkedő nyílásába beépítjük a ventilátort. Bekapcsoljuk, elkezdi kifelé szívni a levegőt a dobozból, a dobozon sehol sincs nyílás, sehol sem juthat be levegő. Most a doboz belsejében mért nyomás és a külső légnyomás közötti eltérés a statikus nyomás. Értékét mm-H2O-ban (mm-Aqua) szokták megadni. 3 mm-H2O azt a nyomást jelenti, amit a 3 mm magas vízoszlop fejt ki az alapjára.A ventilátorok légszállítását pedig 0 (nulla) nyomáskülönbség mellett adják meg.
-
Algol
senior tag
válasz
Vegitaa #1536 üzenetére
CFM - köbláb per perc,
m3/h - köbméter per óra.
A kettő között kereken 1,7 a szorzó. 1 CFM = 1,7 m3/h."Ha a ventit lehet szabályozni 2 szállal, akkor minek a negyedik a PWM-esnél? "
Ha feszültséggel szabályozzuk a ventilátor fordulatszámát, akkor kis feszültségek mellett problémák jelentkeznek. Egy tipikus 12V DC venti 6V feszültség alatt nem indul el, 6V-on meg már majdnem 50%-os fordulatszámon pörög, tehát kicsi a szabályozható fordulatszám tartomány. Alacsony feszültség mellett a fordulatszám kijelzése is problémát jelenthet. Végül a 12V és a ventilátor aktuális feszültsége közötti különbség a feszültségszabályozó elemen veszteséget okoz, a teljesítmény hővé alakul.
A PWM vezérlésű ventilátor egész elektronikája mindig 12V-ot kap, így nem jelentkeznek az alacsony tápfeszültség jelentette problémák például a fordulatszám kijelzésben. A fordulatszám szabályozást az valósítja meg, hogy a motor tekercsei a működési idő egy periódusán belül valameddig 12V-ot kapnak, majd a periódus végéig 0V-ot. Ez ismétlődik. A periódus többnyire a 25 kHz-hez tartozó periódusidőt jelenti. Szélesebb fordulatszám szabályozási tartomány érhető el: akár 10% - 100%. Elmarad a fent említett veszteség is. A motor tekercseire négyszögjel alakú feszültséget kapcsolunk, e jel kitöltési tényezője határozza meg a ventilátor fordulatszámát. Innen az elnevezés: PWM (pulse-width modulation), magyarul impulzus-szélesség moduláció.
-
Vegitaa
senior tag
Vááá. Most mondtál újakat.
De akkor még nyaggatnálak egy-két kérdéssel.Ha a ventit lehet szabályozni 2 szállal, akkor minek a negyedik a PWM-esnél? Illetve, a CFM számánál a m3/h mit jelent? -Sok gyártó oldalán ai Air Flow-nál mintha két mértékegység lenne megadva...
...bár ez már lassan némi off téma...
-
Algol
senior tag
válasz
Vegitaa #1534 üzenetére
Igen az a két adat a legfontosabb. Több lehet, kevesebb lehetőleg ne legyen, illetve úgy -10%-ot még megkockáztathat az ember. Az a 10% hiány csak a maximálishoz közeli teljesítményleadáskor jelentkezne. Olyankor meg valamivel melegebb lesz a tápban és mi abban reménykedünk, hogy ez a plusz melegedés nem fogja jelentősen megrövidíteni az alkatrészek élettartamát.
"Egyébként, a tápban átlag milyen RPM-en megy a venti? -Mivel a fordulatszabályzó szál nincs bekötve, ezért mindig egy állandón mehet..."
Erről téves elképzelésed van. Manapság majdnem minden tápegység szabályozza a ventilátora fordulatszámát, mégpedig a benne uralkodó hőmérsékletnek megfelelően. Pontosabban a szabályozás azt igyekszik elérni, hogy egy adott alkatrészre helyezett szenzor hőmérséklete ne növekedjen egy bizonyos érték fölé. A fordulatszám szabályozást ventilátor feszültségének változtatásával valósítják meg. Ezért láthatsz a legtöbb tápban 2 vezetékkel bekötött ventilátort. Továbbá a 3 vezetéket tartalmazó ventilátorok vezetékei:
1 --- GND(fekete), 2 --- +12V(piros), 3 --- fordulatszám kijelzés(sárga), tehát még mindig nincs fordulatszám szabályozó szál. Az a 4 vezetéket tartalmazó ventilátoroknál (többnyire PWM-es ventik) található,
4 --- vezérlő vezeték(kék).A tápban a ventilátor - a terheléstől függő fordulatszámon pörög.
-
Vegitaa
senior tag
Köszöntem a segítséget! Lazán átcseréltem volna egy Noctuára...
De ezekszerint a légszállítás és a statikus nyomás adatait figyelembe véve, gyakolatilag bármi más is jó lehet, ami ezekkel a számokkal egyezik!Egyébként, a tápban átlag milyen RPM-en megy a venti? -Mivel a fordulatszabályzó szál nincs bekötve, ezért mindig egy állandón mehet...
-
Algol
senior tag
válasz
Vegitaa #1530 üzenetére
Sajnos a Noctua ventilátorai között nincs olyan, ami elég lenne.
Yate Loon D12SH-12 légszállítás: 88 CFM, statikus nyomás: 2,6 mm-H2O.
Ez a két adat a legfontosabb. A legjobb 12 cm-es Noctua esetében:
Noctua NF-F12 PWM légszállítás: 55 CFM (=93,4 m3/h), statikus nyomás: 2,61 mm-H2O.
A légszállítás csak 62%-a az eredetinek.
Ha teheted, nézd meg a venti pontos típusát, mert bár a PNR eléggé hasonló PNF-hez, de lehet, hogy más ventilátort tettek bele (pl: Yate Loon D12SM-12). Ez utóbbi nagyobb mozgásteret engedne a venti kiválasztásában.
-
Vegitaa
senior tag
A tápom model száma: ATX 400PNR.
A venti eléggé kerregett benne. Szétszedtem, megkentem, egy kicsivel jobb lett, de nem az igazi. Szóval gongoltam, megérett a cserére.
Én Noctua ventikben gondolkodtam, mivel elég sokat használok belőlük, s nagyon bejöttek. Szuper halk (ez a legfontosabb) bár nem épp olcsó...Mondjuk a venti tipusát nem tudom már, de megnézhetem.
-
Algol
senior tag
válasz
Vegitaa #1528 üzenetére
Nem írtad, hogy pontosan milyen FSP, ezért azt írom, hogy több FSP-ben
88 CFM, 2,6 mm-H2O, 40 dBA, 0,3A, 2200 RPM, Sleeve Bearing ventilátor van. Helyette:Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing
Korrekt, olcsó helyettesítő: a Lomex-ben 1.120 Ft, de nem igen halkabb az eredetinél. Ha halkabb kell, akkorCooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM (120x120x25)
85,6 CFM, 3,53 mm-H2O, 30 dBA, 0,45A, 2000 RPM, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball Bearing,
de ez ~4.000 Ft-ért szerezhető be.Meg kell kérdeznem, hogy mik a ventilátorhalál tünetei? Lehet, hogy csere nélkül is orvosolható a probléma, gyakran segít a ventilátor szétszedése és csapágyának megkenése. Továbbá a pontos típus ismerete azért kell, mert ha kisebb légszállítású venti van benne, akkor további, még halkabb típusok is számításba jönnek.
-
Vegitaa
senior tag
Üdv!
Van egy szuper 400w-os FSP tápom, de a 12cm-es venti már kezd meghalni benne. Mit javasoltok, milyen ventit lenne érdemes beletenni? (RPM, zajszint, stb...)
Köszi!
-
Algol
senior tag
válasz
DeadMeat #1525 üzenetére
Gondolom az a hőmérő egy bizonyos kúpszögben érkező infravörös sugárzást detektálja, a lézer csak a célzásra való.
Úgy lehetne használni, hogy a tápegység hátulján a rácsozat közepét céloznád meg vele, merőlegesen a hátlapra. Mivel a rácsok ott úgyis felveszik a kiáramló levegő hőmérsékletét, ez nem gond. Az már problémásabb, hogy a mérő a rácson keresztül belelát a táp belsejébe és ott forróbb alkatrészeket is láthat, mint a kiáramló levegő. Az ebből származó mérési hiba ellen csak úgy védekezhetsz, hogy mindkét esetben pontosan ugyanabba a pozícióba helyezed a műszert. Másik lehetőség, hogy ugyanolyan távolságból, de kicsit más helyzetből (jobbra-balra, föl-le elmozdítva) végzel méréseket. Ha ilyenkor nem ingadoznak jelentősen a mért értékek (a műszer helyzetétől függően), akkor nem kritikus a műszer elhelyezése és használható eredményeket fogsz kapni.
-
Algol
senior tag
válasz
DeadMeat #1522 üzenetére
"Ennyit számítana az a +10 CMF légszállítás pl a magmához képest?"
Erre így nem tudok mit mondani, abból indultam ki, hogy eléggé csúcsra lehet járatva a tápod, akkor meg kellhet az a +10 CFM is. Ha csak kétharmad részig terhelnéd a tápot, akkor nem lenne probléma 10-15 %-kal kisebb légszállítású ventilátor használata sem.
A Magmával lehet még egy gond, a statikus nyomása. Ezt nem adja meg a gyártó és ennek általában oka van, valószínűleg kicsi ez az érték. A táp belseje nem tekinthető teljesen akadálymentes környezetnek, nyomáskülönbséget kell létesíteni, hogy keresztül tudjuk hajtani rajta a levegő. Ha nagyobb az akadály, akkor nagyobb nyomáskülönbség kell, márpedig a nyomáskülönbség csökkenti a szállítható levegő mennyiségét. A ventilátorok megadott légszállítási adatai mind ellenállásmentes helyzetre vonatkoznak, 0 nyomáskülönbségre. A statikus nyomás meg épp a létesíthető legnagyobb nyomáskülönbséget jelenti, ekkor a légszállítás már nulla. Ha most egy ház szellőztetésre tervezett ventilátort (alacsony statikus nyomású, mert "ellenállásmentes" a környezet) beépítünk egy tápegységbe és megmérjük a tényleges légszállítását, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy ez jóval kevesebb, mint amit egy ugyanolyan névleges légszállítású, de nagy statikus nyomású ventilátor tud létesíteni. Ezért a tápegységbe építendő ventilátor második legfontosabb paramétere a statikus nyomás.
Ha már Enermax ventilátor, akkor a következő kettőt ajánlanám:
71,25 CFM, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, 18 dBA, 0,3A, 1500 RPM, 100.000 óra MTBF, Twister Bearing; vagyEnermax T.B. Silence PWM Series UCTB12P PWM (120x120x25)
71,25 CFM, 1,676 mm-H2O, 18 dBA, 0,4A, 1500 RPM, 100.000 óra MTBF, Twister BearingEzek tényleg halkak, de a 80,5 CFM-hez képest kevesebb levegőt szállítanak és a statikus nyomásuk is kisebb az eredeti 2,97 mm-H2O-hoz képest.
Hogy az eredetinél kisebb légszállítású ventilátor elég-e a tápodhoz, azt csak gyakorlati úton lehet eldönteni.
Most még az eredeti ventilátorával, a szokásos tuning mellett, a szokásos terhelő játékot elindítod. Úgy 10-15 perc elteltével már biztosan beáll a hőegyensúly, már nem melegszik tovább a gép. Ekkor kellene megmérni alkalmas hőmérővel a tápegységből kiáramló levegő hőmérsékletét, közvetlenül a rács közelében. Ezután beszerelni a kívánatosnak tűnő ventilátor, majd ugyanolyan körülmények között megint elvégezni a mérést. Ha a mért érték nem lesz lényegesen nagyobb, akkor az a ventilátor is használható. -
DeadMeat
nagyúr
Igen, ezért cserélnék benne ventit sajna öregecske már a táp, de hibátlanul teszi a dolgát (kopp, kopp
) Kondik is rendben vannak még benne, gépet is bírogatja lightos tuningal, de a ventivel már nem tudok mit kezdeni, hiába kenegetem teflonos " sikosítóval" még üres járatban is hangja van már. Leterhelve pedig a házat is berezgeti már annyira kikopott szegényke.
Sz6óval akkor egy minimálisan sem ajánlott lentebb menni ventilátor teljesítményben? Ennyit számítana az a +10 CMF légszállítás pl a magmához képest?
A CM ígéretesnek tűnik, csak tapasztalatim szerint hangosabbak, mint amit a gyártó bevall.A hangot meg ha lehet kerülném.Sok pénzt beleraktam, hogy kussoljon a gép, nem a táppal szeretném elrontani.De ha muszáj, akkor muszáj olyat beletenni ami neki kell, megölni nem szeretném.Ha másra nem tartaléknak tökéletes lesz. -
Algol
senior tag
válasz
DeadMeat #1520 üzenetére
A Corsair VX 450-ben
ADDA AD1212MB-A71GL (120x120x25)
80,5 CFM, 2,97 mm-H2O, 38 dBA, 0,33A, 2050 RPM, Ball Bearing ventilátor van.Az Enermax Magma UCMA12 légszállítása csak 69.15 CFM,
az Arctic F12 PWM-é pedig csak 74 CFM.Láttam, hogy a Mennyit fogyaszt a gépem #4640-ben írtak alapján eléggé le lehet terhelve a tápod, ezért a második ventit sem javasolom a tápodba. Ajánlataim:
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing
Korrekt, olcsó helyettesítő: a Lomex-ban 1.120 Ft, de nem halkabb az eredetinél. Ha halkabb kell, akkorCooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM! (120x120x25)
85,6 CFM, 3,53 mm-H2O, 30 dBA, 0,45A, 2000 RPM, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball Bearing,
de ez ~4.000 Ft-ért szerezhető be. -
Algol
senior tag
A Seasonic G450-ben egy
80,5 CFM, 2,97 mm-H2O, 38 dBA, 0,33A, 2050 RPM, Ball Bearing venti van. Amit beletennél, aNoiseBlocker BlackSilent Pro PL-1
40 CFM, 0,76 mm-H2O, 12 dBA, 0,06A, 900 RPM lényeges paraméterei sehol sincsenek az ADDA-hoz képest. Nem szabad ezt a ventit az ADDA helyett beépítened. Javaslataim:Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
Tökéletesen helyettesíti az ADDA-t, olcsó, Lomex-ben 1.120 Ft. Ha halkabb kell, akkorCooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM! (120x120x25)
85,6 CFM, 3,53 mm-H2O, 30 dBA, 0,45A, 2000 RPM, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball Bearing
Ez halkabb,de ára ~4.000 Ft.Némi légszállításbeli megalkuvással pedig
Be Quiet SHADOW WINGS SW1 High Speed [Model BL055] (120x120x25)
76,2 CFM, 2,7 mm-H2O, 29,7 dBA, 0,28A, 2200 RPM, 200.000 MTBF, Rifle-Bearing, 3évCoolink SWiF2 120P PWM! (120x120x25)
75 CFM, stat.nyomás: nincs gyári adat, de megfelelő, 27,1 dBA, 0,33A, 1700 RPM, Hydro Dynamic BearingA PWM-es ventik 4 kivezetéséből csak az 1-2 vezetéket kell bekötni.
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Van egy Seasonic G450-em és enyhén ciripel a ventije,cserélném.Egy NoiseBlocker BlackSilent Pro Pl1-re tervezem.Jó megoldás egy 2pin-t 3pin-re átalakító kábel beikatása a két csatlakozó közé vagy inkább forrasztani kellene?
Köszönöm előre is!
-
Algol
senior tag
A Swif2 120P légszállítása 127,6 m3/h = 75 CFM elegendő. A statikus nyomásáról nincs adatom, ezért biztosat mondani nem tudok. Valószínűleg megfelelő lehet, 0,33A-es áramfelvétele is ebbe az irányba mutat. Mindenesetre zajban van eltérés közöttük: Enermax -- 18 dBA, Swif2 120P -- 27,1 dBA.
-
Algol
senior tag
A tápegység már maga szabályozza a ventilátor feszültségét (a hőmérséklettől függően). Erre a plusz, kézi szabályozásra nincs igazán szükség. Bár a régi Enermax tápomban ezt valósították meg gyárilag: a tápegység hátulján található potméterrel állítható a ventilátor fordulatszáma, de a fordulatszám a belső hőmérséklettől is függ.
Nem azért ajánlottam ezt a ventit, mert potméteres vezérlés is van rajta, hanem egyszerűen nem ismerek más ventilátort amelyik ennyi légszállítás mellett ilyen halk lenne.
-
pityu6
tag
Szuper!Köszi mindenkinek,azt hiszem hamarosan beszerzek egy ilyet.Ház esetleg proci hűtésre nem alkalmas?Swif2 1201 van most a házban és a proci hűtőn.Azt olvastam,hogy a swif2 120p is elég lehet a táp hűtésére.Az is halk és ugye azért olcsóbb is.Véleményetek?
-
Anathema67
tag
Szia,
én már kicseréltem a táp ventimet Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A-ra. A potmétert kivezettem a tápon kívülre és max. állásra tettem. A ford.számmérő kábelt szintén kivezettem és az alaplapon rádugtam egy szabad venti csatlakozóra. Szente kollega javaslatára a ventivezérlőm hőszenzorát bevezettem a tápon belülre, így látom a venti ford.számát és a táp hőmérsékletét is.
-
draff
aktív tag
Ha a kézi potméter helyére beteszel egy ugyanolyan (vagy hozzá közeli) értékű termisztort (melyet aztán szigetelten de jó kontaktusban) vagy valamelyik belső fémfelületre, pl. valamelyik hűtőbordára) vagy a kimenő légáram útjába raksz, akkor teljesen automatikussá lesz a fordulatszám szabályozásod.
Nekem az egyik CoolMaster ventimen pontosan ez van megvalósítva. -
Algol
senior tag
Ügyelj arra, hogy csak a Manual series jó neked. UCTB12A
Itt kapható, de nem mindegyik "manual series".
Ami nem az, azoknak más légszállítási adatai (kevesebb) vannak. Felismerhető, mert a ventiből kilógó vezetéken egy potméter is van, a venti fordulatszáma kézzel szabályozható.Ezzel vagy nem törődsz és maximális fordulatszám állásba tekerve beteszed a tápba, rögzíted valahova, vagy ha alkalmas helyet találsz a táp hátlapján, akkor azt kifúrva felerősítheted és később kézzel is szabályozhatod a tápegység ventilátorát, persze megfelelő körültekintéssel.
Most néztem, hogy az UCTB12P is jó lehet, minden adata megegyezik az előzőével, csak ez PWM-es.
Ilyenkor a 4 vezetékéből csak az első kettőt kell bekötni. -
Algol
senior tag
Az FSP 500W 60APN-ben eredetileg
Yate Loon D12SM-12 (120x120x25)
70,5 CFM, 1,5 mm-H2O, 33 dBA, 0,3A, 1650 RPM, Sleeve Bearing ventilátor van. Helyette, ha nagyon halk kell:Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A (120x120x25)
71,25 CFM, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, 18 dBA, 0,3A, 1500 RPM, 100.000 óra MTBF, Twister Bearing -
Algol
senior tag
Az eredeti:
Young Lin DFS132512M (135x135x25)
78,13 CFM, 1,47 mm-H2O, 34,44 dBA, 0,20A, 1500 RPM, Sleeve BearingEgy 135 mm-es helyette:
ADDA ADN512LB-A91 (135x135x25)
78 CFM, 2,77 mm-H2O, 33,6 dBA, 0,18A, 1800 RPM, Ball BearingÉs 140 mm-esek, ha tényleg beleférnek
Aerocool Shark Fan Black Edition (140x140x25)
96,5 CFM, 1.069 mm-H2O, 29.6 dBA, 0,36A, 1500 RPM, 100.000 MTBF, Fluid Dynamic BearingProlimatech Vortex Fan Aluminum Series (140mm Red LED/Green LED) (140x140x25)
127 CFM, 1,8 mm-H2O, 28 dBA, 0,45A, 1600 RPM, Two Ball bearingBitfenix Spectre Pro PWM! (black/white) (140x140x25)
122.2 CFM, 2.8 mm-H2O, 29.2 dBA, 0,4A, 1800 RPM, Fluid Dynamic Bearing -
Egonyolc
aktív tag
-
pityu6
tag
Sziasztok!
Adott egy FSP 500W 60APN tápegység,milyen ventit tudtok ajánlani bele?
Fontos lenne,hogy nagyon halk legyen
Köszönöm a segítséget! -
Slyer
senior tag
Hali!
Elvileg a CM M500-as tápomban lévő venti helyére ami 135mm, simán be lehet rakni 140 miliset is.
tudnátok mondani valami hasonlót, ami ilyen tulajdonságokkal bír?
12V, 0,20A, 2,4W, 1500rpm, 78cfm, 1,47mmH2O, 35dB
köszi!
-
draff
aktív tag
Más az az elektromos cucc, amit tetőtől talpig kiöntenek műgyantával - azt tényleg nem lehet szétszedni,
de egészen más ám az is, amit mindenféle furmányosra kitalált módszerekkel próbálnak meg szétszedhetetlenné tenni. Azok azért szétszedhetőek.
Legfeljebb - ha letörik a köröm, pöcök, stift vagy akármi más - azt összerakáskor vagy megragasztani vagy helyettesíteni esetleg kiváltani lehet - valamivel.
Ha működik, az már úgysem igazán látszik, hogy hogyan van utólag összegányolva.
Javítottam én nemrég laptop tápot, fűrésszel lett széjjelszedve, most meg egy fekete gyorszorító zsinórral van összerakva - de működik!
Hogy hogyan néz ki? Nagy kaland!Az a venti még ráadásként jól el is van a táp házába dugva ...
-
Algol
senior tag
válasz
Egonyolc #1494 üzenetére
Az FSP Everest 600-ban
Power Logic PLA12025B12H (120x120x25)
79,5 CFM, 2,78 mm-H2O, 38,2 dBA, 0,28A, 2200 RPM ventilátor van. Ha cserélni kell, akkor aJamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing tökéletes helyette, kapható a
Lomex-nél 1.120 Ft-ért.Mielőtt kicserélnéd érdemes lehet szétszedni a ventilátort és megkenni a csapágyát. Talán jó lesz és akkor még évekig működhetne. Bár látom, hogy dupla golyóscsapágyas ... de egy próbát megér.
Meg tudod otthon is csinálni, ha némileg jártas vagy a barkácsolásban, az elektromos szerelésben. Korábban már többen leírtuk itt, hogy hogyan lehet kikerülni a legkorrektebb-, a forrasztásos megoldást. Keress rá.
-
Egonyolc
aktív tag
SZiasztok!
2010 decemberében vettem egy fsp Everest 600W-os tápot.
Az utobbi időben időnként a gépem egy felszálló repülőgép hangját próbálja utánozni.
Mivel az alatta lévő 12 centis ventilátort lekötöttem és továbra is produkálja a hangjelenséget, valószínüleg a tápventije adta meg magát. Bekapcsolásról bekapcsolásra idönként elhalkul.A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e a ventitcserélni, mennyire lehet elhasználódva a táp két és fél év alatt. Nem ment 7/24-ben, hétközben 4-5 órákat, hétvégen 10-12-őt.
Ha érdemes cserélni mit kell róla tudni, neki lehet állni otthon? (természetesen nem a kondik lábát fogdosva)
Csere esetén, kicsit elvagyok bizonytalanodva az fsp esetében, mivel a Bátyámnál is meghalt egy Bluestorm 400W-as táp ventije két év után...
Köszi, E
-
Vunter87
csendes tag
ah köszönöm szépen a segítséget, szerintem valószínűleg 1-2 heten belül lecserélem akkor 1 ilyenre.
addig meg remélem nem lesz baja így. Csak igazából elég buta módon ahogy végeztem, az egészet összetettem kábeleket is elrendeztem hatul meg minden, ami azért nem fel órás művelet volt
-
Algol
senior tag
válasz
Vunter87 #1488 üzenetére
A Corsair VX450-edben eredetileg
80,5 CFM, 2,97 mm-H2O, 38 dBA, 0,33A, 2050 RPM, Ball Bearing ventilátor volt. Helyette ezt tetted bele:Corsair SP120 High Performance Edition (120x120x25)
62,74 CFM, 3,1 mm-H2O, 35 dBA, 0,18 A, 2350 RPMHát ez 22 %-kal kevesebb levegőt szállít, mint az eredeti, jobb lett volna ha az eredetivel megegyező légszállításútra cseréled. Minden más szempontból megfelelő. Természetesen a feszültségcsökkentő adaptert nem szabad használnod, a légterelő lemez visszaépítésére is szükség volt.
Ha tápegységedet csak 70-80 %-ig terheled, akkor maradhat ez a ventilátor benne, csakhogy erről sohasem szabad később sem megfeledkezned. Ha jobban kívánod terhelni a tápot, akkor cseréld ki a ventilátort, például erre:
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing -
Algol
senior tag
Valószínűleg minden olyan anyag megfelelő lehet kenésre, amelyik csökkenti a súrlódást és elég stabil a kémiai szerkezete. Ellenáll a ventilátorban előforduló hőmérséklet növekedésnek és nem oxidálódik.
A növényi olajok pont emiatt nem alkalmasak hosszabb távon, mert oxidálódnak, avasodnak. A hőmérséklet emelkedés sem tesz jót nekik. Elég ha a konyhai tűzhely környékén nézel szét. A serpenyős sütés során óhatatlanul apró olaj / zsírcseppecskék repülnek szét, bár ezek jó része nem ég rá a tűzhely, a közeli asztallap felületére - szép, sárga színű pöttyöknek látszanak - takarításkor mégis meggyűlik a bajunk velük. Ilyenkor már egyáltalán nem sikamlósak, kifejezetten ragadnak a felületekhez.
-
Vunter87
csendes tag
Sziasztok.
A tegnapi nap folyamán meg kellet operálnom a szeretett Corsair VX450 tápegységet a gépembe,a szélkavaró zajossá vált es egy légkalapács mellet madár csicsergésnek tűnt.
Valószínűleg jobban jártam volna ha elsőnek végig lapozom itt a fórumot, mintsem cselekedek, de vettem bele egy Corsair high performance high static pressure ventit, a bekötés egyszerűen ment, lehúztam az ajzat kupakot is, így szépen rá illesztettem a 3pinbol azt a 2-t az alap helyre ahol volt az előző vetni, bekapcsoltam a tápot gépen kívül ment a venti is stb, utána összetettem, ja igen es meg említenem meg hogy az alap ADDA ventin volt 1 barkácsolt műanyag lemez, az gondolom valamiféle légterelés lehetett szóval biztos ami biztos alapon, oda vissza tettem az új ventire is ahol volt a gyárin.
Megy a gép is a táp is, es terhelésnél jobban fel is pörög a venti a tápegységben, de kicsit minden esetben langyosnak érzem a tápnak a külsejét, igaz nincs viszonyítási alapom, mivel amíg az alap volt benne sose figyeltem erre .
Szóval igazából a véleményetekre lennek kíváncsi hogy jó lesz e ez így, vagy esetleg a venti lett nem belevaló, vagy valami egyéb vélemény hozza.
Ja és ha valaki nem ismerne a corsair ventit itt 1 link hozza[link] és nem használom a hozza kapott ellenállást hogy lassabb legyen, ha esetleg valaki kérdezné.
A helpet koszi előre is!
-
tornas
őstag
"Új szerelésű elektronikai dolgokban (pl. CD lejátszó) már nemegyszer láttam, hogy általában azt alkalmazzák a mozgó alkatrészek kenésére."
A műanyag fogaskerekek kopása és a ventilátor-csapágyak kopása nem egyforma. Ráadásul ezekben a lejátszókban a fogaskerekek nem nagy igénybevételnek vannak kitéve.
"Hogy aztán a zseniális emberi elme miket ki nem talál a felhasználók bosszantására, az megint egy más dolog."
Azt az elektromos cuccot is valamikor összerakták, amit aztán kiöntöttek műgyantával. Vagy az a ventilátor, amit csak összepattintottak, de a szétpattintást már nem bírja el a műanyagház és/vagy a lapát.
Gyűlölöm azt a cuccot, amit nem lehet normálisan szétszedni!
Nem részletezem ennek okait és az erről kialakult véleményemet.
-
draff
aktív tag
-
draff
aktív tag
Nem tudom, valójában valamilyen általános csapágy- és gépzsírral illik-e megkenni azt a ventit, vagy elég lenne hozzá az élelmiszeripari tiszta vazelin is?
Új szerelésű elektronikai dolgokban (pl. CD lejátszó) már nemegyszer láttam, hogy általában azt alkalmazzák a mozgó alkatrészek kenésére. -
tornas
őstag
A hangsúly az "elvileg"-eg van...
Nemrég egy 1 éves (
) laptophűtő 8 cm-es ventijét (ami egy év alatt kegyetlen hangos lett) is azért kellett kukáznom, mert nem lehetett megkenni. Szétszedtem, és természetesen utoljára, mert széttört. A műanyag nem bírta a szétszedést. A lapátját azért elraktam, a zéger-gyűrűjével együtt, és új 8 cm-es, 12 V-os ventit kapott és most egy fesz-választós (3 V-tól 12 V-ig, 500 mA) adapterről van hajtva.
A másik véglet meg az a laptophűtő volt, ami mindösszesen 4 hónapot!!! (
) bírt ki. Mármint a 3 db 6 cm-es ventijei. Szabályosan elporladtak, letörtek a venti lapátjainak a műanyaga forgás közben, egyre fokozódó hang és rezgés kíséretében. Oké, hogy lebomlik műanyag, de ilyen hamar?!
A ventik lapátjainak a cseréjével megoldódott a probléma.
-
Algol
senior tag
Itt már többször is leírtuk, hogy ha lehúzod a ventilátor címkéjét, eltávolítod az alatta található porvédő kupakot (van amikor ezt kispórolják), akkor szemed elé kerül a tengelyvég és az azt rögzítő zégergyűrű. Ha ide nyomod a WD40-et, akkor az be fog hatolni a tengely mentén a csapágyba és feloldja a megkeményedett kenőanyag-maradványokat, már amelyeket el tud érni. Ez általában segít.
Tartósabb eredmény remélhető a csapágy szétszedésétől. Le kell venni a zégergyűrűt, kihúzni a tengelyt, megtisztítani az esetleges megkeményedett kenőanyag-maradványoktól, majd lágy csapágyzsírral megkenni és összeszerelni.
-
Slyer
senior tag
Na hat nem nagyon talalok abbol az Adda-bol olyat amit kene... Ami van az kulfoldon es 40$. Szerintetek javulna a helyzet ha wd40bol nyomnek bele egy keveset?
-
Algol
senior tag
Az eredeti Young Lin DFS132512M (135x135x25) adatai:
78,13 CFM, 1,47 mm-H2O, 34,44 dBA, 0,20A, 1500 RPM, Sleeve BearingHelyette ez az ADDA ADN512LB-A91 (135x135x25)
78 CFM, 2,77 mm-H2O, 33,6 dBA, 0,18 A, 1800 RPM, Ball Bearing
minden szempontból megfelelő, de fogalmam sincs, hogy honnan tudod majd beszerezni.Másik itthon is beszerezhető helyettesítő lehet a
Zalman ZM-F4 (135x135x25, 120 mm felfogatás!!!)
68 CFM, 1,99 mm-H2O, 25,9 dBA, 0,28 A, 1300 RPM, Advanced Sleeve Bearing, 50.000 hours MTBFKicsit kevés a légszállítása, de talán a a nagyobb statikus nyomása ebből kompenzál valamennyit. Nagyobb probléma lehet, hogy a 120 mm-es ventilátorokéval megegyező felfogatási lyuktávolsága miatt csak további barkácsolással tudod majd beszerelni a táp házába.
-
Slyer
senior tag
Sziasztok!
Van egy Cooler Master M500 tápom, ami idegesítő kattogó, ciripelő hangot ad ki. Pontosan ILYEN. A tápos topicban ventire gyanakodnak, így elkezdtem keresgélni, de baromira nem jutottam semmire.
A gyári venti egy Young Lin DFS132512M, amiről semmi infó nincs csak annyi, hogy 135mm-es. Mit tudnék venni bele hogy le is hűtse rendesen, és be is férjen?
-
Algol
senior tag
válasz
attiati #1472 üzenetére
"A 3. pin nem a fordulatszabalyozashoz kellett volna?"
Nem, az a fordulatszám kijelzésre szolgáló vezeték. Ha működik, akkor jól kötöttétek be, mert csak egyféleképp lehet jól bekötni. Jelenleg a tápegység szabályozza a ventilátor fordulatszámát, a ventilátor feszültségének változtatásával.
"lassan (es vegre csendesen) forog a venti. lehet ebbol a manoverbol baj?"
Azért forog lassan, mert a tápegységben elhelyezkedő hőérzékelő még nem jelez akkora hőmérsékletet, ami több hűtést igényelne. Baj csak akkor lehet, ha a tápot jobban terhelve, az - az erősebb melegedés miatt - akkora légáramlatot igényelne, amekkorát a jelenlegi ventilátor maximális fordulatszám mellett sem tud produkálni. Ilyenkor a gyárilag tervezettnél magasabb hőmérséklet alakulna ki a táp belsejében. Ez aztán a táp alkatrészeinek gyorsabb elhasználódásához vezetne.
Amíg az új ventilátor nem forog maximális fordulatszámon, nem lehet baj. A kérdés az, hogy ki veszi majd ezt észre - mondjuk egy hangosabb játék közben -, hogy a ventilátor már maximális fordulatszámon pörög, a tápegység meg még további hűtést igényel. Ezért célszerű az eredetileg beépített ventilátor légszállításával megegyező légszállítású ventilátort beépíteni.
-
attiati
veterán
vegul kicsereltuk az arctic f8-ra a ventit.
egy baj volt: a regi venti es a tap venticsatlakozoja 2 pines volt, az uj pedig 3.
tesom vegul raforrasztotta a regi venti 2 pines csatlakozojat az uj ventire.
A 3. pin nem a fordulatszabalyozashoz kellett volna?mukodik hibatlanul, de lassan (es vegre csendesen) forog a venti. lehet ebbol a manoverbol baj?
-
tornas
őstag
Azért vannak olyan cuccok, amik tényleg úgy vannak összerakva, hogy csak sérülés útján bonthatóak meg. Többek között PC-kben használatos ventilátorok között is vannak ilyenek.
"(Még az Őrs vezéren vettem valaha az ottani régi OBI-ban.)"
Húsz éve is volt már OBI??
Én úgy tudom, hogy csak a '90-es évek végén nyitottak meg itt kis hazánkban.
-
Impressa
őstag
Ugye igyekeznek, hogy egy átlag felhasználó ne tudja szétszedni, belenyúlni. Mi nem ebbe a rétegbe tartózunk bele. Én is azt vallom, amit te, amit egyzser összrekatak, azt szét is lehet szedni, ha valaki azt mondja javíthatalan, akkor az neked/nekünk való feladat
A magyar ember leleményes
Az OBI-ra emlékszem, az sem most volt. -
draff
aktív tag
válasz
Impressa #1467 üzenetére
Szedtem én már széjjel javításra több olyan "fontos" háztartási eszközt (mert a kollegák, kolleganők mindent elrontottak /hajszárító, kávédaráló, villanyvasaló vagy egyebek/), vagy a saját telkes svéd gyártású (valami Swing800-as) elektromos fűnyírómat, hogy előszörre magát a célszerszámot kellett hozzá megcsinálnom.
Mert ezek többnyire olyan furmányos csavarfejekkel oldották meg az összerakást, hogy ne lehessen többé szétszedni, azaz - egy az egyben eldobható!
a fűnyíróban pl. a csapágyakat kellett kicserélnem ... hát megoldottam.
Mindmáig megy - immáron huszon-éve. (Még az Őrs vezéren vettem valaha az ottani régi OBI-ban.) -
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1463 üzenetére
Én az ilyesmikkel mindig úgy vagyok - valaha ezt is emberek rakták össze, tehát akkor szét is szedhető.
Tegnapelőtt pl. egy svájci gyártású elektromos fogkefét szedtem szét, pedig annyira cselesen volt összerakva, hogy az sem látszott meg - hogyan csinálták.
Aztán egy 5 forintossal az alján, egy negyedfordulatra, de szépen ki lehetett nyitni a bajonettzárat ...
-
s3toraph
senior tag
-
Eagle16
addikt
válasz
Eagle16 #1461 üzenetére
Sikerült a művelet, forrasztás nélkül csináltam, de egészen tartósnak tűnik. Legalábbis 10 perce megy tökéletesen
Először levágtam a YL ventit rögtön ott ahol a kábele elhagyja a műanyag venti keretet, aztán blankoltam a végét egy kis szakaszon.
A CM Excalibur ventihez érkezett egy 4 --> 3 pines átalakító is, azt használtam fel mert nem akartam a venti vezetékét bántani. Az átalakítónak levágtam a végét ahol a kis műanyag csatlakozó van, aztán blankoltam annak is a piros és fekete kábelét, majd összesodortam a tápból érkező kábelekkel, feketét a feketéhez, pirosat a piroshoz. Majd szigeteltem őket külön-külön aztán egyben is, hogy tartós legyen.
Ezután lényegében lett egy 3 pines csatlakozóm ami a tápból jön ki, és erre csak rá kellett csatlakoztatni az új ventit. A CM ventinek elég hosszú harisnyázott kábele van, ezt összefogtam azzal a kis műanyaggal amit gyárilag adnak hozzá, és ezt az adag kábelt éppen be tudtam süllyeszteni a venti mellé, mivel ilyen furcsa kialakítása van, nem hagyományos. Pont elfért, mintha direkt ez lenne a célja
És nem fog mozdulni sem onnan, mert a táp ugye ventivel lefelé néz, tehát a gravitáció miatt nem tud mozdulni ellenkező iránya, és elég szorosan is van a helyén.
Így alapjáraton nem hallom a hangját, meg terhelve sem, de azért még tesztelem egy darabig hogy biztosan jó legyen, annyi biztos hogy tökéletes választás volt, FSP-350-60APN-be ezt kell tenni ha nem akadály a 4k forintos ár.
Köszönöm még egyszer a segítséget amit itt kaptam!
-
Algol
senior tag
A Chieftec CTG-550-ben eredetileg
Globe Fan S1202512L (120x120x25)
67,28 CFM, 4,31 mm-H2O, 34 dBA, 0,18A, 2000 RPM, Sleeve Bearing ventilátor van. Mivel a légszállítása nem túl nagy, ezért több lehetőséged is van.Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
A legolcsóbb a Lomexban csak 1.120 Ft. Tartósabb csapágya van, mint az eredetinek. A specifikációja ellenére sem lesz hangosabb, mint az (új) eredeti, mert nagyobb légszállítása miatt nem fog maximumon pörögni.SUNON EEC0251B3-000U-G99 (120x120x25)
75 CFM, 4,06 mm-H2O, 34 dBA, 0,17A, 2200 RPM, 70.000 MTBF, Two Ball Bearing
Ez hasonlít legjobban az eredetihez (légszállítás- és statikus nyomásban), tartósabb és kicsit talán halkabb.Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM! (120x120x25)
Ez PWM-es venti, csak az 1-2 vezetékét kell bekötni, ez halkabb lesz, meg tartós is, de 4.000 Ft alatt nem lehet megkapni. -
petiwr
senior tag
Sziasztok!
Van egy Chieftec CTG 550 es tápom a gyári venti csapágyas volt most van benne egy másik venti nem tudom miféle de tápból van az is. Milyen 12 cm es ventit érdemes berakni a tápomba ami halk is és jó árban van?
-
Lidl
senior tag
válasz
syberia #1450 üzenetére
Köszi mind a kettőtöknek a választ.
Tehát ha 3 mmH2O az új venti légnyomása, akkor az megfelelő lehet. Persze, ha a levegőszállítása is elegendő. Annak a Yate Loon-nak 88 CFM, ha jól láttam.De először mindenképpen szétszedem és megpróbálom megkenni. Nem félek tőle, hogy ne sikerülne, szedtem már szét pár dolgot
És akkor zsírt fogok használni.Köszi a tippeket, lehet, hogy ma este meg is próbálom és majd jelzem, ha van eredmény.
Lidl
-
syberia
veterán
Ahogy a kolléga is írta, érdemes a venti csapágyát lecsöndesíteni. Maga a művelet nem túl nehéz, tápot szétcsavarozod és a venti hátulján lévő matricát/porvédő gumit eltávolítod. A tengely kiszedése nélkül is eredményes lehet a zsírozás (olajozást nem ajánlom mert nem lesz tartós az eredmény), az a lényeg hogy be kell juttatni a kenőanyagot a tengelyhez.
Ha biztosra akarsz menni, ez a video megmutatja hogyan lehet megműteni a beteg pörgettyűt
-
Algol
senior tag
Meg lehet olajozni/kenni. Több hozzászólás is bizonyítja, hogy ameddig nem kopott ki a csapágya, addig még a teljesen reménytelennek tűnő esetekben is - beszorult csapágy - segíthet a megtisztítás és kenés. A lágy kenőzsír alkalmazása tartósabb eredményt ad az olajozásnál, csak ehhez ki kell húzni a tengelyt.
A Yate Loon D12SH-12 statikus nyomása 2,57-2,99 mm-H2O között van 20 különböző forrásból származó példány mérése alapján.
A tápegységek belsejében elég sűrűn vannak a melegedő alkatrészek, azok közein is át kell nyomni a levegőt és ez nem tekinthető teljesen ellenállásmentesnek. Az új ventilátor nyomás értéke igazodjon az eredeti példányéhoz. Nem véletlenül használja ezt a Yate Loon-t többféle tápegységgyártó is.
-
Lidl
senior tag
Sziasztok,
A közel 7 éves Chieftec tápomnak egy kicsit hangos a ventije magas fordulaton. Azt tervezem, hogy megnézem, lehet-e olajozni/kenni. Egy Yate Loon ventillátor van benne(D12SH-12), a leírások szerint, de még nem szedtem szét.
Viszont, ha nem lehet megkenni, vagy elrontok valamit, akkor cserélnem kéne.
Olvasgattam a korábbi hozászólásokat és ajánlatokat.A kérdésem az lenne, hogy mekkora légnyomás-t (air pressure) kellene tudni-a az új ventinek?
Van ami 1 mmH2O-t tud "csak?" és van ami 3-at, 4-et.
A korábbi magyarázatokból értem, hogy mit jelent, de a táp belül eléggé "szellős" bőven van hely a levegőáramlásnak. Akkor miért olyan fontos a légnyomás képessége a ventinek? Esetleg azért, mert többnyire 90 fokkal el kell fordulnia a légáramlatnak?Köszi, ha felhomályosítotok
Lidl -
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1445 üzenetére
Háááát - azért annyira kiváncsi talán nem vagyok rá, szedtem én szét életemben már éppen elég ventit.
A régi videokártyám (Inno 3D NVidia Geforce3 Titanium 200) ventijébe a már "darálós" siklócsapágy helyére pl. egy miniatűr golyóscsapágyat adoptáltam. Pedig az aztán egy eléggé kisméretű példány.
A csapágy - ááá - alig látszott. -
s3toraph
senior tag
Ez igaz. Látom kíváncsi vagy, hogyan néz ki szétszedve.
Nos, akkor pár napon belül szétszedem valahogy, és teszek fel róla képeket. Aztán ha sikerül szétszednem roncsolás nélkül, majd kérek segítséget, mit hogyan olajozzak, takarítsak, mert belülről még nem láttam ventit.
Apropó, le kell vennem hozzá a táp burkolatát is és belülről kiemelni a ventit, mert rövid a kábele, nem lehet egészen kihúzni a nyíláson, csak addig ameddig a fenti képeken látszik.
-
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1443 üzenetére
Ha most az a ventilátor valóban rossz, és veszel bele egy újat,
a rosszat még csak meg sem nézed, hogy hogyan jönne szét?
Ha már így is-úgy is kidobod, akkor nem tök mindegy neki, hogy akkor most nekiállhatsz feszegetni, kis pöcök letörik, vagy totál roncsolással szeded szét? -
draff
aktív tag
válasz
s3toraph #1441 üzenetére
Amit egyszer emberek összeraktak - azt szét is lehet szedni. Alaphelyzetben tehát mindig ebből kell kiindulni.
Most persze kétféleképpen lehetséges mindez:
- vagy műszaki logikával szétpattintani
- vagy simán és egyszerűen roncsolással szétfeszegetni.
(utóbbinál a tanulópénz már benne van az árában)Ha törik, hát törik ... de többnyire megragasztható.
-
Algol
senior tag
válasz
s3toraph #1439 üzenetére
Úgy tűnik újítottak a Protechnic-nél a szokásos ventilátor összeszereléshez képest.
Feltételezem, hogy az a 4 köröm a nyomtatott áramköri lapot tartja, ha kipattintod őket, akkor kijöhet a rotor a NYÁK-lappal együtt. Eszerint a NYÁK-lapon lenne rögzítve a csapágy.Nekem ez nem tűnik logikusnak, mert így bizonytalanabb lenne a csapágy rögzítése. Valakinek egyszer csak szét kell szedni egy ilyent, nekem még nem volt a kezemben efféle venti.
-
s3toraph
senior tag
válasz
s3toraph #1399 üzenetére
Nos, megnéztem a ventit a delta tápomban, és nem találtam rajta ezt a kis műanyag kupakot. Szóval, hogyan olajozzam meg?
Az alján a címke alatt van 4 kis nyílás, amiben mintha műanyag körmök végeit látnám, lehet hogy a venti körmökkel van bepattintva? 90 fokoként van egy db, összesen tehát 4 db. Meg van 2 pici lyuk még, ezek semmitmondóak nekem. Kupak nincs, amit levehetnék.
-
tornas
őstag
válasz
Anathema67 #1434 üzenetére
Nincs semmi hiba...
Az FSP Raider-en nincs -5 V (szabvány szerint már 10 éve nincs is semmilyen tápon) és a teszter sem méri.
-
szente
addikt
válasz
Anathema67 #1434 üzenetére
Majd írsz egy rövid szösszennetet az Enermax halkságáról?
Vezérlőmet viszed akkor?
-
Anathema67
tag
Sziasztok!
Tegnap az FSP Raider 550 tápomban kicseréltem a ventillátort az itt javasolt Enermax-ra, és a 24 pines csatlakozót szálanként harisnyáztam. Biztos ami biztos vettem egy egyszerű tesztert, nehogy gubanc legyen a nagy átalakítás miatt. A teszter a "-5V"-nál nem jelez, az összes többi ok. A bekötési leírásban nincs "-5V". Nem tudom mi lehet a hiba, ha egyáltalán van?
Köszi a segítséget. -
Algol
senior tag
"a Bitfenix Spectre Pro is gyenge légszállításban (56.22 CFM)"
Ez igaz, de a PWM-es változat erősebb, és a kérdező is "Most éppen egy Bitfenix Spectre Pro PWM van benne" arról beszélt.
Bitfenix Spectre Pro PWM (black/white) (120x120x25)
70.52 CFM, 2.6 mm-H2O, 26.1 dBA, 0,3A, ind: 5V, 1800 RPM, Fluid Dynamic Bearing -
tornas
őstag
Hello!
Inkább azt az Enermax-ot választanám, mert az a Cooler Master már túl gyenge lenne légszállításban (pláne, ha még fejleszted is a konfigodat), aminek értéke csak 44,03 CFM. Hab a tortán, hogy - elviekben - még egy picit hangosabb is.
És a Bitfenix Spectre Pro is gyenge légszállításban (56.22 CFM).
"Fontos tényező még hogy a CPU hűtőm passzívan megy, a táp ventije szívja róla a levegőt."
Emiatt még inkább hogy azt az Enermax ventit kellene beletenni!
-
tornas
őstag
válasz
Impressa #1425 üzenetére
Kiegészítésnek még annyit, hogy a gyári hűtőborda az rézmagos volt. A proci meg 3 GHz-es , S478-as, 1 MB Cache-es, 800-as FSB-s és HT-s. Alapjáraton a hőfok már csak további pár fokot csökkent, szám szerint 30-32 fok közé állt be. A szobahőmérséklet az pedig 23 fok volt.
A Peltier-elemről sajnos nincs gyakorlati infóm.
-
szente
addikt
Sziasztok!
Ki szeretném cserélni a ventit a tápomban (FSP 350 APN 80+), mert a gyári Yate Loon-nak hallom a hangját alapjáraton is. Most éppen egy Bitfenix Spectre Pro PWM van benne, de már 900-as fordulaton ennek is megjön a hangja.
Szóval valami olyasmi ventit szeretnék bele, aminek alapjáraton egyáltalán nem hallani a hangját. A konfigom idle fogyasztása 50-60W, terhelve olyan 150-160W.
Láttam, hogy az ajánlottak között van az Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A, ami zaj szempontjából jónak is tűnik. Viszont találtam egy olcsóbb alternatívát aminek hasonló a statikus nyomása, mint az Enermax-nak, viszont alacsonyabb a légszállítása.Ez is elég lenne a tápomba? Ha igen, akkor úgy is hogy a CPU-m 65W helyett 100W, a VGA meg 7770 helyett 7850?
Fontos tényező még hogy a CPU hűtőm passzívan megy, a táp ventije szívja róla a levegőt. -
Impressa
őstag
Köszi az infót
ez tetszik 30-35 fok között tartja terhelés alatt is
. Egy Skoda 120-as hűtőventilátora vesz fel 6-8 Ampert( 30 cm az átmérője ), ahhoz képest a NIDEC 3,3 Ampert, az azért elég durva
Azon már meg sem lepődök, hogy ilyen hatással van a környezetére is, csak az a 65 dB ne lenne, attól meg lehet őrülni hosszútávon.
Peltier elemet már használtatok? ha igen, azzal mi volt a tapasztalatotok?
-
tornas
őstag
válasz
Impressa #1419 üzenetére
Ilyen PWM-es NIDEC VA450DC ventilátor nekem is van.
Kegyetlen egy jószág... Itt írtam is róla röviden. Azóta pedig kipróbáltam egy gyári hűtővel (módosított, mert a venti el lett távolítva róla, de a rögzíthetősége megmaradt) rendelkező Prescott magos P4-es CPU-val rendelkező gépben. Normál körülmények között játék és 3Dmark alatt 50-60 Celsius-fok között szokott lenni. Ezzel a a Nidec ventivel kb. 30-35 fok közé esett vissza a hőfoka terhelés alatt, úgy hogy a venti pár centivel a hűtőborda fölött volt egy külső kereten, ami alá egyszerűen betoltam az alaplapot. Nemcsak a bordát, hanem a környező VRM-ek félvezetőit is lehűtötte rendesen.
A legerősebb ventim, ami eddig van. A második helyezett ez a Delta ventilátor. Ez is nagyon komoly és szintén valamilyen szerverben figyelt CPU hűtőként és ez is PWM-es. Jellegzetessége, hogy ha PWM nélkül rákötjük simán a 12 V-ot, akkor nem rántás-szerűen indul mint a fenti Nidec, hanem szépen egyenletesen pörög fel 6000 RPM-re (--> lágy indítással rendelkezik) jellegzetes, emelkedő hang kíséretében (mintha egy mozdony indulna el).
(#1420) Algol: Ezek a ventik CPU hűtésére lettek felhasználva szerverekben, és valszeg ma is használnak hasonló kaliberű ventiket. A folyékony nitrogén állandó jellegű használata (legtöbbször) szerintem költséges mulatság lenne CPU hűtő szerepkörben még asztali gépekben is, nemhogy szerverekben (bár, ahol ez kell, ott biztos alkalmazzák is).
-
Algol
senior tag
válasz
Eagle16 #1421 üzenetére
"A szabályozó nem fog bekavarni?"
Beszerelés előtt maximális fordulatszám állásba kell tekerni és valamihez oda kell rögzíteni a tápon belül, hogy ne érhessen a nagyfeszültségű részek közelébe. Ilyenkor a ventilátor úgy viselkedne, mintha nem is volna kézzel szabályozható.
Ha van legalább egy multimétered és valamennyire jártas vagy az elektromos barkácsolásban, akkor néhány méréssel el tudnád dönteni, hogy mit is csinál az a tekerő gomb (potméter). Rájöhetnél kiiktatásának módjára, ami például lehet a potméter levágása, az oda vezető két vezeték összekötése, vagy levágás után a két vezeték nyitva hagyása (végeiket persze szigetelni kell, nehogy beleérhessenek valamibe). A szükséges teendőkről a ventilátor vezetékeinek szemrevételezése, néhány mérés és gondolkodás után lehetne dönteni.
Harmadik megoldásként felmerülhet a szabályozó gomb tápegységen kívüli elhelyezése, ekkor a ventilátor tápegység általi vezérlése mellé még egy kézi szabályozási lehetőséget is kapnál. Ez utóbbi megvalósításához kellene részedről a legtöbb szakértelem.
-
Algol
senior tag
válasz
Impressa #1419 üzenetére
"Ezt proci hűtésre találták ki?"
Levegő szállítás: 220 CFM = 374 m3/h
Statikus nyomás: 1,3 inch-H2O = 33 mm-H2O
Áramfelvétel: 3,3 A
Teljesítmény: 39,6 W
Nem is olyan hangos: 64,8 dBA.Nem valószínű. Normális gépbe semmiképp nem kell ilyen, ahol meg elkelne a teljesítménye, ott úgyis folyadékos hűtést használnak, például folyékony nitrogént.
-
Impressa
őstag
Hálás köszönet az infókért
Hát most nevetni fogsz, most megnéztem milyen ventim van ( a sok közül) amivel sokkolom az egyik laposom SUNON KD 1212PMB1
Ezt proci hűtésre találták ki? elég dúrva értékeket írtak róla. (Erre nem rég leltem rá, és ott is ott van a görbe, de nem is figyeltem basszus
)
Sokat segítettél
-
Algol
senior tag
válasz
Impressa #1417 üzenetére
Minden ventilátornál a légszállítást ellenállás mentes esetre adják meg. A statikus nyomás értéke pedig azt a nyomást jelenti, amelyet a ventilátor nulla légszállítás mellett képes létesíteni.
A komolyabb ventilátorgyártók megadják gyártmányaikra a légszállítás és a statikus nyomás összefüggését mutató görbéket. Például ez egy Sunon MEC 0251V2-A99 ventilátor adatlapja, a pdf dokumentum 5. oldalán találod a kérdéses görbét.
Erről leolvasható, hogy ha az említett ventilátort (93 CFM légszállítás nulla nyomáskülönbség mellett, 5,59 mm-H2O nyomás nulla légszállítással) olyan környezetbe tesszük, ahol a légáramlás fenntartásához 2,5 mm-H2O nyomáskülönbség kell, akkor körülbelül csak 50 CFM lesz a légszállítása.
A notebook hűtőpadoknál a ventilátor és a notebook alja között még általában jelentős rés van, ezért közel ellenállásmentesnek tekinthető a környezet.
"és mekkora statikus nyomás jön létre?"
Meg kellene mérni. Ha nagy a rés a venti és a notebook között, akkor kicsi.
-
Impressa
őstag
Szia!
"A Swif ventilátorokat házszellőztetésre tervezték, statikus nyomásuk alacsony lehet, légszállításuk csak ellenállásmentes környezetben ennyi. Tápegységbe szerelve jelentősen visszaeshet a légszállítása a nagy statikus nyomású ADDA-hoz képest."
Az lenne a kérdésem, hogy notebook hűtőpadoknál, amit megadnak légszállítási értéket, az ellenállásmentes környezetet jelent ? és mekkora statikus nyomás jön létre?
Esetleg, ha van erre vmi táblázat ( karakterisztika ) erre vonatkozólag ( légszállítás - statikus nyomás)Előre is köszi
-
Algol
senior tag
válasz
Eagle16 #1412 üzenetére
Ha a tápegységedben az M-es YL venti van
Yate Loon D12SM-12 (120x120x25)
70,5 CFM, stat. nyomás: 1,5 mm-H2O, 33 dBA, 0,3A, ind.fesz: 6,5V, 1650 RPM, Sleeve Bearingakkor amennyiben a halk működés a legfontosabb, akkor a Cooler Master Excalibur helyett ajánlhatok egy még halkabb ventit:
71,25 CFM, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, 18 dBA, 0,3A, ind.fesz: 2,4V, 1500 RPM, 100.000 óra MTBF, Twister BearingEz olcsóbb az Excaliburnál és ráadásul kézzel szabályozható a fordulatszáma, bár ennek nem veszed hasznát, ha tápegységbe szereled, mert célszerűbb a tápra bízni a a fordulatszám szabályzást.
-
Algol
senior tag
Nem értem, hogy hogyan működik ez a fórum-motor: amikor reggel megírtam #1408-as válaszomat, akkor az még közvetlenül a #1400 után jött. Kicsit csodálkoztam is, hogy milyen sokáig senki sem válaszolt #1400-ra. Most meg látom, hogy heten írtak már előttem.
-
draff
aktív tag
válasz
Eagle16 #1412 üzenetére
Az ilyen garancia-cimkéket, mindenféle átragasztott hologramos szarságokat ésszel kell ám levenni, hogy utána se látszódjon meg.
Kisméretű injekcióstűvel tiszta benzint kell alányomogatni, miközben egy kis csipesszel óvatosan emelni-húzni, .... és akkor teljesen sérülésmentesen lejön.
Utána még simán és láthatatlanul de visszaragasztható ... -
Dispose
csendes tag
Köszi a választ.
Tegnap szétszedtem a tápot- ventilátort, és jobban kipucoltam (egyszer már megcsináltam, de nem segített), majd adtam neki egy kis WD 40-et. Tudom, hogy csak ideiglenes megoldás.
Még gondolkodom, hogy melyik legyen, de az nem lenne baj, ha halkabb is lenne picit. Csere esetén pedig biztosan a forrasztás lesz, mert van hozzá eszközöm.#1408
neked is köszönöm a választ.
-
Eagle16
addikt
A címke alatt nem volt semmi, csak egy piros kupak a venti síkjában, szóval ott nem esett le semmi az biztos, megnéztem.
A tápegységen amúgy pont az egyik csavarra volt rátéve az egyik matrica, szóval a garanciát buktam, viszont legalább megnéztem a ventit közelebbről.
YL-D12SM-12 van benne pontosan, és nem láttam hogy bármi baja lett volna, alapból nem lötyög, teljesen jónak tűnik, megforgatva sem volt hangja és tökéletesnek tűnt...
Ha még egyszer előjön a zaj akkor már rendelem is a CM ventit.
-
Algol
senior tag
válasz
Dispose #1400 üzenetére
Az FSP ATX-400PNF tápban eredetileg
88 CFM, statikus nyomás: 2,6 mm-H2O, 40 dBA, 0,3A, ind.fesz: 6,5V, 2200 RPM, Sleeve Bearing venti van.
Jó, olcsó helyettesítője:Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, statikus nyomás: 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, ind.fesz: 5V, 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing, beszerezhető a Lomexben, ára: 1.120 Ft.Ha halkabb venti kell, akkor drágán, kb. 4.000 Ft-ért ajánlható a
Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM (120x120x25)
85,6 CFM, 3,53 mm-H2O, 30 dBA, 0,45A, ind.fesz: 3,5V, 2000 RPM, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball Bearing.Ez PWM-es venti, csak az 1 - GND, 2 - 12V vezetékeit kell bekötni.
A Coolink Swif2 120P légszállítása 127,6 m3/h = 75,1 CFM még elfogadható lenne, de házventilátornak készült, ezért statikus nyomása kicsi lehet, tápegységbe szerelve nem tudja teljesíteni a megadott légszállítást sem.
A Cooler Master Blademaster R4-BMBS-20PK-R0 PWM (120 x 120 x 25 mm)
76,8 CFM, statikus nyomás: 3.90 mm-H2O, 32 dBA, 40,000 hours MTBF, Long Life Sleeve
lényegében elfogadható lenne (valószínűleg elindul 6V-os feszültség mellett), de kb. 3.000 Ft-os ára miatt szerintem már jobban megéri az Excaliburt választani. -
draff
aktív tag
Nem értem ezt a felfokozottan ventis dolgot.
Nekem közel 10 éve szinte hangtalanul megy a venti a tápomban, és soha semmi baja nincsen, nektek meg a még szinte garis ventik halnak be sorban ... és rendre csapágyasak lesznek ...
Most akkor kétesélyes a pálya:
vagy gépezés helyett csak kihegyezett füllel azt figyelitek
vagy immáron beteges rögeszmétekké lett ez a venticsere ...
- és akkor persze itt a drágábbnál drágább avagy jobbnál jobb hangzású gyártói márkanevekkel dobálóztok.Nekem ha zajos egy ventim - megolajozom.
ha továbbra is zajos - csapágyat cserélek benne
ám ha sehogyse javulna meg - kidobom, majd veszek helyette egy másik akármilyet - és annyi ... -
tornas
őstag
válasz
Eagle16 #1404 üzenetére
Ha tényleg ennyire rázkódik akkor nagyon valószínű, hogy gyári hibás a tápventilátor. Ez esetben inkább a gari érvényesítése marad.
Esetleg azt tudom még elképzelni, hogy a műanyag (legtöbbször fehér színű) zéger-gyűrű leeshetett a tengelyről. Ezt a címke alatt lévő kupak alatt meg lehetne találni. Ha ez lenne, akkor csak vissza kellene rakni a tengely végére feltéve, hogy nem sérült valamilyen formában, ami miatt leeshetett.
A kenéssel (illetve a zéger-gyűrű visszarakásával) elméletben nem veszítenéd el a garanciát, mert magán a tápegységen nincs semmiféle szétszedést gátló garanciacímke és a ventinél a címkét úgy kell visszaragasztani, ahogy volt. Végszükség esetén kétoldalú ragasztó.
-
Eagle16
addikt
Igen, én is csodálkozom rajta...most kezdte el csinálni 2 napja, mikor terhelés megszűnése után alacsonyabb fordulatra kapcsol a venti akkor elkezd hangosan zúgni, ilyenkor alig jön ki levegő is hátul, nem jó...meg látom is hogy nem egyenletesen forog a venti, hanem a tengelye rázkódik ide oda, nagyon csúnya
Az előző tápomat persze pont 1 nappal előtte adtam el hogy a hiba jelentkezett volna, pedig az jó lett volna addig amíg ez garanciában van. Az egy FSP-350PNF volt és tökéletes volt a ventije amíg málam szolgált majdnem 5 éven át...
Köszi a választ!
-
tornas
őstag
válasz
Eagle16 #1401 üzenetére
Hi!
"Úgy értem nem kell forrasztani?"
De...
"...1 hónap után meghalt teljesen a csapágyazás"
Ilyen hamar?!
Esetleg egy kis kenés neki?!
De ha minden kötél szakad, akkor neked is azt a Jamicon ventit tudom ajánlani, amiről egy sorral feljebb is írtam. Nehéz nála jobb alternatívát találni.
-
tornas
őstag
válasz
Dispose #1400 üzenetére
Szia!
Az a Coolink és Cooler Master ventilátor gyengébb az eredeti Yate Loon D12SH-12 ventinél.
Helyette ezek jöhetnek szóba, elsőre:
80,5 CFM; 3,6 mm-H2O; 38,5 dBA; 0,35A; 2200 RPM ; Long Life HTLS BearingA Lomex-ben csak 1.120 Ft az ára, és nem halkabb, mint az eredeti.
Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) (120x120x25)
85,6 CFM; 3,53 mm-H2O; 30 dBA; 0,45A; 2000 RPM; Barometric Ball Bearing; 100.000 hours MTBFEz kb.3500-4000 pengőbe kerül és PWM-es, vagyis 4 vezetéket tartalmaz.
Az egyszerűbb szerelhetőség kedvéért én az előbbi (Jamicon) ventit javaslom neked, mert jóval olcsóbb (de nem rosszabb) és csak két vezetéket tartalmaz (piros és fekete). Tökéletesen meg felel a tápod számára még full terhelésen is.
Ami a beszerelését illeti:
Ha a régi venti abszolút menthetetlen, akkor le vágod róla a tövénél a drótjait és a végükre kötöd az új ventit (pirosat a pirosra, feketét a feketére). A drótok forrasztása ajánlott, de ha nem forrasztva történik, akkor egy picit hosszabban csupaszítsd (blankold) le a drótok végeit és jól sodord össze őket, valamint jó minőségű szigetelőszalagot használj (ne olyat ami rövid idő múlva elenged)!
-
Eagle16
addikt
Sziasztok!
FSP-350-60APN-nek vajon ki lehet cserélni a ventijét? Úgy értem nem kell forrasztani? Yate-Loon ventis, de 1 hónap után meghalt teljesen a csapágyazás benne, mikor alacsony fordulatszámra vált magasabbról, akkor elkezd darálni és látszik is hogy nem egyenletesen forog a venti, hanem a tengelye rezeg, biztos hogy kis idő múlva már alapjáraton is hangos lesz.
Eddig ő lenne a csere: [link] AeroCool Shark Fan 12cm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi haladó szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Gitáros topic
- Viccrovat
- Macska topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- További aktív témák...
- Noctua NF-F12 industrialPPC-3000 PWM 120mm - 1db
- Lian Li UNI FAN TL LCD ventilátor szettek, fekete, normal/reverse blade
- Eladó Noctua NF-B9 redux-1600 PWM
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest