Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Algol

    senior tag

    válasz attiati #1073 üzenetére

    "előfordulhat, hogy fordított irányban, befelé nézegetve tették bele a ventit?"

    Ezt a legegyszerűbb ellenőrizni. Működés közben tedd oda kezed és érezned kell, kifelé fújja-e a levegőt vagy sem. Ha bizonytalan lennél az irányban tégy egy könnyű papírlapot - mondjuk egy szalvétát - a rács elé, ha fordítva van berakva a ventilátor, akkor a papírt odaszippantja a rácshoz, normál esetben mindig kifele tolja a légáramlás. A ventilátorokon egyébként feltüntetik a forgási- és légszállítási irányokat, a műanyag keretükön találhatók ezek a nyilak, ha már kiszerelted, akkor megnézheted.
    Ha ez bebizonyosodna - mármint az, hogy fordítva szerelték be a ventilátort - akkor rögtön megvan minden probléma oka.

    "Ahhoz hol tudok venni olajat/zsírt"

    A ventilátorok kenésére lágy zsírt kell alkalmazni. Az olaj nem jó, túlságosan gyorsan kifolyik a csapágyból.
    Gépjármű- vagy kerékpárboltokban kaphatsz. Hogy most milyen néven kapható, azt nem tudom; ami nekem itthon van azon az áll, hogy "lítiumbázisú kenőzsír MSZ11710/4", de ez már nagyon-nagyon régi.

    A ventilátort szét kell szerelni, le kell húzni a rotort a csapágyból. Aztán a csapágyat és a tengelyt meg kell tisztítani az esetleg ott levő megkeményedett zsírmaradványoktól. Ehhez jó a WD-40, de hosszabb távú kenésre nem. Majd be kell zsírozni és összeszerelni, azt az öntapadós matricát (vagy helyette valami hasonlót) mindenképpen vissza kell ragasztani, hogy ne engedje be a port a csapágyba.

    "Egyébként lehet kapni külön tápventit, vagy bármelyik 8cm-es venti kompatibilis lesz vele?"

    Tápventilátor helyettesítésénél három adatuk hasonlóságára kell ügyelnünk - legyenek ezek 10-20 %-os eltérésen belül -, légszállítás, statikus nyomás, indítási feszültség. Ezért nem egyszerű egy tápventilátort helyettesíteni.
    Ha majd arra kerülne sor, hogy ki kellene cserélni ezt a ventit, majd akkor nézek helyére alkalmas halk példányt. Érdekes, hogy fél évvel ezelőtt javítottam egy pontosan ilyen (FSP 350 60-HLC) tápot, meg is kentem a ventilátorát, de most nem emlékszem, hogy 8 vagy 12 cm-es venti volt-e a tápban.

    Ha a házadban a tápegység ventilátorán kívül nincs más ami kifelé húzhatná a meleg levegőt, akkor érdemes lehet beépíteni egyet, minél nagyobbat, értelemszerűen akkorát, amekkora elfér a kialakított ventilátorhelyen. Oda számításba jön az általad említett típus.

    A plusz ventilátor tehermentesíthetné a tápegységed ventilátorát, így az alacsonyabb fordulatszámon mehetne.

    Üdv: Algol

Új hozzászólás Aktív témák