Hirdetés
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Gigantikus igényt adott le a H20 gyorsítóra több kínai cég
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- TCL LCD és LED TV-k
- Nyáron startol a Nintendo Switch 2
- Mini-ITX
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Nem értem a reakciódat. Én az új szarkofágot építő emberekről beszéltem.
Ha másnap odaáll melléd a buszon akkor mi történik? Kopoltyúd nő? Vagy gyíkemberré változol?
Nem tudom mi történik. Azt sem tudom miért kérdezed ezt tőlem.Elgondolkodtál már azon ha valaki az őt ért extrém magas sugárterhelés miatt megbetegszik azt miért sugárbetegségnek hívják és miért nem sugárfertőzésnek?
Nem gondolkodtam el rajta. Miért kellett volna? -
-
Lyulyj. Elmegy valaki megnézi a vezérlőt. És? Ha másnap odaáll melléd a buszon akkor mi történik? Kopoltyúd nő? Vagy gyíkemberré változol?
Elgondolkodtál már azon ha valaki az őt ért extrém magas sugárterhelés miatt megbetegszik azt miért sugárbetegségnek hívják és miért nem sugárfertőzésnek? Az emberek repkednek ide-oda van aki évente többször is, és fogászati röntgent csináltatnak, hébe hóba elmennek egy tüdőszűrésre, a csajok mammográfiára is. Ha valakinek olyan problémája van azt rendszeresen megcétézik. Egy csernobilban megfordult katasztrófa turista kb. a legutolsó amitől én félnék. Haverom is nyomta a dumát amikor kocsmázás közben feljött a téma. Mert az rohadt veszélyes meg nettó orosz rulett meg mind barom aki odamegy meg amúgy is minek kísérteni a sorsot stb... Nos mr. minek kísérteni a sorsot a kb. két órás piálás alatt elszívott vagy hat-nyolc szál cigit. De a katasztrófa turistáktól fázik az is.
-
Rive
veterán
Ez a gyakorlatban is így néz ki. Bár akár az alacsony dózis káros hatása is vitatható tudományos alapokon, itt mégis csak szimplán arról van szó, hogy a rendszeres orvosi vizsgálat maga egyszerűen összehasonlíthatatlanul nagyobb hatással van.
Van egy megemelt, vészhelyzetekben alkalmazható határérték, de még az is eléggé visszafogott - ráadásul Csernobilban már nagyon régóta nincs az a fajta vészhelyzet.
Röviden: szívesebben mennék oda dolgozni, mint mondjuk Bp belváros valami forgalmas csompont mellé
-
Igen, hivatalosan ez így szokott kinézni. Meg ilyenkor emelni szokták a határértékeket is, csak erről az emberi szervezetnek elfelejtenek szólni. Aki ilyen sugárzó szarok közelébe megy, annak biztosan éri káros hatás a szervezetét, hiába néz ki minden szuperül a papírokon. Az sem mindegy, hogy az adott dózist évek alatt kapod meg, vagy ugyan azt a mennyiséget hónapok alatt.
-
Rive
veterán
Kivancsi leszek hanyan patkolnak majd el rakban, aminek persze semmi koze ahhoz, hogy parszaz meterre tartozkodott hosszabb ideig egy atomkatasztrofa helyszinehez.
Hát, igazából az efféle helyeken dolgozóknak jelentősen kisebb esélyük van rákban megpusztulni mint tetszőleges átlagjózsinak- az engedélyezett dózist az észlelhető kockázatemelkedéssel járó szint alatt tartják, viszont rendes időszaki orvosi vizsgálat van, nem úgy mint mondjuk itthon ahol lassan az életmentés is várólistás...
(#532) doeeg: Egyik nap még kapják a 4-es blokk mellett a normál sugárzás 40.000x-esét, másik nap meg már a hetes buszon állnak mellettem?
Elég közkeletű félreértés (köszönjük annak, aki kitalálta a sugárfertőzés szót), de: szimplán a dózis egyedül jellemzően csak annyira tesz bárkit is sugárzóvá, mint egy leégés a napon. -
-
Számomra érthetetlen, hogy épelméjű emberek ilyen helyekre képesek elmenni,.
-
Elkeszult es helyere toltak az uj szarkofagot:
http://www.origo.hu/foto/multimedia/20161129-helyere-kerult-az-uj-csernobili-szarkofag.html
http://index.hu/tudomany/2016/11/29/csernobil_helyere_kerult_acelszarkofag/
Mondjuk le a kalappal azok elott, akik vallaltak ezt a munkat. Kivancsi leszek hanyan patkolnak majd el rakban, aminek persze semmi koze ahhoz, hogy parszaz meterre tartozkodott hosszabb ideig egy atomkatasztrofa helyszinehez.
-
mufi
senior tag
Sziasztok, van itt olyan aki mar turazott Csernobilban?
Regi nagy vagyam eljutni oda... -
válasz
turbokappa #523 üzenetére
Elkepzelheto, hogy tobb radiaktiv anyag szabadult ki, azonban nem terjedt el akkora teruleten es nem szennyezett be idegen orszagokat.
-
turbokappa
senior tag
Azért ne feledjük a Majaki termelési üzemet. Szennyezésben talán rosszabb volt ,mint Csernobil.
-
MTVA riportja:
-
[link] Az after 30 years című albumát érdemes meglesni.
-
Holnap lesz 30 eve, hogy tortent ez a szornyu katasztrofa. Lassan elkeszul az uj szarkofag is.
-
commanDOS
senior tag
válasz
djculture #514 üzenetére
Sokat nem tudni. Gondolom nem a szarkofág omlik, hanem a turbinacsarnok tetőszerkezete.
Komolyan nem értem, hogy ha ott van egy huszon akárhány éve rozsdásodó tetőszerkezet, ami alatt sugárzó anyag van (és azt bent kéne tartani), akkor mi a halál f@száért nem lehet időben leszedni a havat a tetőről, mielőtt az egész összedől. Nem kevés ember dolgozik ott még mindig és ez senkinek nem jutott eszébe?
Másrészről viszont a greenpeace károgására nincs semmi szükség. Minek riogatnak? "rossz előjel" és akkor mi van? Az új szarkofág épül, mit lehet még tenni? Menjen oda a barom és foltozza be ő a tetőt.
Komolyan mondom, hogy a greenpeace az egyik legkárosabb szervezet. -
djculture
félisten
Az új szarkofág francia építő munkásait evakuálták: [link]
-
commanDOS
senior tag
Google maps-en érdekes dolgokat lehet látni. Ott van pl az erőműtől északra a félbemaradt 5,6 blokk. Ettől szintén északra van egy csarnok, amiben ha jól látom (fényképek tanulsága szerint) ott van 1 vagy 2 félkész reaktor, mármint maga az acélburok és egyéb szerelvények. Döbbenetes méretű és meghökkentő, hogy ennyi az egész, egy 1-2cm vastag acéllemezből álló henger. Ugyanakkor megérti az ember, hogy miért vált be a ruszkiknak: helyben megépítik, nincs a szállítási lehetőség által korlátozva a mérete.
Linkelni sajnos nem tudom, akit érdekel a leírtak alapján megtalálja. -
commanDOS
senior tag
Balesetek mindenhol előfordulhatnak, amíg az emberi tényező benne van a képletben.
Ennek ellenére én nem védeném tűzzel-vassal a ruszkikat. Itt nem előítéletekről van szó, hanem bizonyos sajátosságokról. Az egyik ilyen, hogy a Szovjetunióban volt a legtovább katonai irányítás alatt az atomipar.
A civilszférát nem készítették fel kellőképpen a technika irányítására. Ezt úgy értem, hogy volt egy instabil, alapvető tervezési hibákkal küzdő atomreaktoruk, amit ugyanakkor a szabályok betartásával és a hiányosságok ismeretével relatíve biztonságosan lehetett üzemeltetni. Ehhez kell a katonai fegyelem, a civil szférában nyilván nincs meg. Pontosan ezért nem építettek más országban ilyen reaktort, mert tudták, hogy önmagában nem biztonságos, túl nagy szerepet játszik az üzemeltetésben az emberi tényező. Túl sok mindenbe lehet belepiszkálni. Ezt ők is elismerték a baleset után és módosították is a többi RBMK reaktor szabályzását. Erről készített az MTV egy doku. filmet 4 évvel a baleset után.
Na most ez csak az egyik dolog. A másik felelőtlenség, hogy ilyen reaktort egyáltalán megtervezhettek. Olyan a konstrukció, hogy a láncreakció elszabadulását csak a külső biztonsági eszközök tudják megakadályozni.
Egyébiránt pedig miért terveznek vajon olyan reaktort, ami a fűtőelemek üzem közbeni be és kirakodására van optimalizálva? Egyes források szerint ez egyértelműen plutónium termelésre való. Más források viszont azt állítják, hogy az ilyen módon előállított plutónium katonai felhasználásra alkalmatlan.
Továbbá az emberi tényezőhöz tartozik, amit az erőmű látogatói tapasztaltak: laza fegyelem, a vezérlőben dohányoznak, a kapcsolók felett kis papírcetlik: "ne nyomd meg, lent dolgoznak."
. -
kukinyo
addikt
Jó cikk lett, elgondolkodtató.
Bár nem olvastam végig a hsz.-okat de felháborított az a hozzáállás ahogy pár ember szidta a szovjeteket.
Hogy csak is ott és velük történhet ilyen. És ez a szám szerint 56 katasztrófa az USA-ban?
Lehet hogy egyik sem volt akkora volumenű mint Csernobilban (egyébként én ebben is kételkedem), de nekem senki ne magyarázza be hogy ezek bizony ugyan úgy nem emberi mulasztások következményei. -
commanDOS
senior tag
Tömör, jól összefoglalt írás. Ha jól sejtem az infók többsége főleg a "Csernobili csata" című dokumentum filmből származik. Érdekel a történet és elég sok videót, képet megnéztem, beszámolót, kutatást elolvastam már a netet böngészve. Én úgy tudom, hogy a romok alatt már csak kihűlt fűtőanyag maradványok vannak.
Van jó pár kép is, amiket robotokkal készítettek a megolvadt "magmáról".
Elég hátborzongatóak.
Ha van itt olyan, aki tőlem jóval okosabb a témában, akkor lenne pár kérdésem.
Kép
A képaláírás tanulsága szerint ezek valamilyen gőzelvezető szelepek, amiken át kifolyt a megolvadt fűtőanyag. Pontosan mire valók ezek? Ezek a reaktor alatti térben vannak. -
-
yerico
senior tag
válasz
Ricardo128 #495 üzenetére
A sugárzás erőssége a távolsággal négyzetes arányban csökken, így az, hogy Debrecen v. Budapest, gyakorlatilag édesmindegy volt. A légkörbe került szennyeződés útvonala sokkal lényegesebb volt akkoriban, hogy merre került a talajra a szennyeződés.
-
kiskaktusz
addikt
Kösz a cikket, jó volt!
A fórum is tanulságos volt..
-
kerekfej
őstag
-
Neurotoxin
őstag
válasz
Ricardo128 #495 üzenetére
Ezt azért nem lehet így teljes mértékben kijelenteni. Én 1986.10.05.-én születtem Szegeden, április 27.-én édesanyám (én meg a pocakjában) pont kint napozott Tiszaszigeten a nyaralónk előtt. Akkorra már a radioktív felhő bőven elérhette hazánkat. Én a jobb kezemen egy izom-csont deformitással születtem, amit később megműtöttek és helyreállítottak, mára csak a hozzám közelállók tudják, amúgy nem lehet észrevenni, teljes a funkcionalitása.
Ez lehetett a történtek miatt is, persze ez nehezen bizonyítható, de elképzelhető. Akkoriban anyum elmondása szerint a zöldségek, főleg a saláta fogyasztását nem igazán támogatták a hozzáértők, akik mérték a háttérsugárzást.
Egy időben beleástam magam a témába, mindent megnéztem/elolvastam a katasztrófával kapcsolatban. A legérdekesebb a Kijev-ben lévő zóna múzeum, hátborzongató a zóna területén található kitelepített települések felakasztott település táblái. Mióta nincs ott az ember, virágzik a természet, az állatokban a mutációk nem mutatkoznak, igaz az utolsó fűszál is sugárzik.
-
-
A ruszkik mindig is lexartak az eloirasokat, nem foglalkoztak ezek semmivel, nezd meg mit muvelnek a mai napig a karacsaj tonal. A sajat allampolgaraikon teszteltek a sugarzas hatasait.....
Egyebkent van arrol kimutatas, hogy a kiserleti atomobbantasok soran mennyi sugarzas kerult a legkorbe? -
Racio
csendes tag
Arról van szó, hogy Csernobil kapcsán valóban létezik egy olyan tévképzet, miszerint felrobbant az erőmű és atomrobbanás történt. A valóság ezzel szemben az - miként yerico és Zeratul is jelezte - hogy a csernobili erőmű nem robbant fel és a reaktor leolvadását követő durranógáz robbanás (lásd Fukusima) sem volt nukleáris robbanás. Ahhoz, hogy erről a témáról bármilyen vitát folytatni legyen érdemes, ezeket a tényeket bizony le kell szögezni, persze nem a téma alaposabb ismerői miatt, hanem pont azok miatt az "átlagolvasók" miatt, akik a hozzá nem értők, a rémhírterjesztők és média "áldásos" tevékenysége miatt mindezzel nincsenek tisztában.
Anélkül, hogy a szovjeteket felmenteném hibáik alól, azért érdemes elgondolkodni azon (különösen Fukusima után), hogy a rossz reakciók egész sora nem írható egyszerűen a kommunista rendszer rovására, hiszen egyrészt ez volt az első ilyen típusú és súlyú baleset, tehát nem volt semmilyen követhető szcenárió, ráadásul akkoriban néhány szakemberen kívül senkinek, tehát sem a mentésben résztvevőknek, sem a legfelsőbb politikai vezetésnek nem volt lövése sem arról, hogy reálisan mekkora is a veszélyhelyzet. Arról se feledkezzünk meg, hogy abban az időben nemhogy mobilkommunikáció, de még vezetékes telefon sem volt mindenhol, egy-egy döntés megszületése óhatatlanul több időt igényelt. A tömegpánik kitörésének elkerülése ilyen esetekben ugyancsak fontos feladat (erre a japánok is nagy hangsúlyt helyeztek tavaly). Összefoglalva tehát csupán annyit szeretnék sugallni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ha a katasztrófa más országban következik be, akkor kevesebb rossz döntés születik, a csernobili ügy egésze mögött a háttérben végig ott lebeg a hidegháborús ideológia és az antikommunizmus szele, amely gyakorta a jogosnál is negatívabb következtetések táptalaja.
És végül van még egy furcsaság: nukleáris szennyezés, vagy atombaleset kapcsán ma is legtöbbször csernobil ugrik be az embereknek, holott pl. Fukusima éppúgy beugorhatna, hiszen azt a globális média élőben közvetítette. Mégis negyedszázad elteltével is valahogy ma is inkább a csernobili katasztrófa vélt következményeitől illik inkább rettegni (példákat lásd pl. ebben a fórumban), sokan ma is ebben látják szeretteik betegségének okát, holott rákos betegségek csernobil előtt is léteztek, a diagnosztizált esetek azóta bekövetkezett látszólagos növekedéséért pedig egyértelműen nem csernobil, hanem az orvostudomány és az egészségügy rendszerek óriási fejlődése a "felelős".
Eközben pedig sem a média, sem a rettegők nem vesznek észre egy nyilvánvaló tényt: a csernobili baleset kapcsán a légkörbe került radioaktív szennyezés szinte kimutathatatlanul eltörpül a Földünkön az 1968-ban elfogadott atomsorompó szerződésig végrehajtott mintegy 2000 (igen kétezer!) kísérleti atomrobbantás következtében felszabadult nukleáris szennyezés mellett. Ezek jelentős részét a szabadban, földön, vízen és a levegőben robbantották, sőt a víz- és föld alatti kísérleti robbantások egészen az 1996-os atomcsend egyezményig tartottak.
Most tehát mindenki gondolkodjon el ezen egy picit és utána gondolja át hogy még mindig pontosan ugyanaz-e a véleménye csernobillal kapcsolatban...
-
kpal
nagyúr
elég nyomasztóak képek.
( Kihalt város azt tükrözi mi lesz ha majd egy napon eltűnik az emberiségék és a természet visszaveszi ami az övé . ) De remek részletes írás.
-
Ricardo128
senior tag
Holnap elolvasom, érdekel a téma
-
-
Snowy_owl
őstag
Tehát a rektornál volt robbanás, de nem a rektor robbant fel? Ebben nem vélsz felfedezni valami furcsát? Mert nekem ebből kb. az jön le, hogy a rektor mellett robbant valami, pedig ez nemigazán így történt. A rektorban fejlődött hidrogén robbant fel a rektorban, tehát akkor csak mégis a rektor robbant fel, nem?
Wikipédiáról idézve: Ez gőzrobbanást eredményezett, ami megsemmisítette a reaktor fedelét, összezúzta a hűtőcsöveket és lyukat robbantott a tetőbe.
-
yerico
senior tag
Elég volt az első bekezdést elolvasni, hogy ne olvassam el az egész cikket. A csernobili erőmű NEM ROBBANT FEL. Robbanás volt a reaktornál, aminek következtében radioaktív hulladék került a levegőbe, de nem maga a reaktor robbant fel. A wikipédia is egészen korrekten leírja, mi történt.
Részemről ez nem egyéb, mint a szerzőtől megszokott felületes, copy-paste-el készített "cikkírás". -
Rive
veterán
Inkább ne bányászd elő.
A fűtőelemekben az, ami a reaktorokba kell, lényegében nem ég ki az idő múlásával. A reaktorokban üzem közben átalakul, leginkább könyebb elemekké, majd amikor leállítják a reaktort, megintcsak stabil. A reaktorok ciklusidejének semmi olyan oksági köze nincs a remanens hőhöz, mint amit felvázoltál.
A remanens hő a reaktor üzeme közben keletkező bomlástermékek és más felaktiválódott vagy átalakult radioaktív elemek spontán bomlásának következménye, nincs köze moderátor jelenlétéhez, moderátorral vagy nélküle is ugyanolyan, közelítőleg exponenciális tempóban csökken. (A recriticality nem ide tartozik.)
A remanens hő önmagában (fajlagos) teljesítményt jelent. Ahhoz, hogy teljesítmény jellegű mérőszámból a hőmérsékletre lehessen következtetni, szükség van a cucc fizikai elhelyezkedésének, hőszállítási viszonyainak ismeretére.
Pl. nagy mennyiségű, rossz hővezető cucc, ami csak relative kis felületen tud csak hőt leadni, alacsony felületi hőmérséklete ellenére is nagyon fel tud melegedni középen, alacsony fajlagos hőteljesítmény mellett is.
Ez a helyzet a Csernobili masszával is. Az elhíresült elefántláb (aktuális körülmények függvényében) felületén ~ 25-35 fokos jelenleg. Tekintve, hogy relative kis tömegű, viszonylag nagy felületű, rossz hővezető kupacról van szó, ez úgy 50-60 fokot jelenthet belül.
Csernobilban az ominózus elefántlábnál jóval nagyobb egybefüggő kupacok is vannak. 100+ fokos belső hőmérséklet még inkább alsó becslés.
Megbocsáss, de komoly fizikai alapok hiányoznak nálad ahhoz, hogy erről egyáltalán vitázni lehessen.
-
dchard
veterán
Semmi egetrengető nincs a tarsolyomban, pusztán annyit kell ehhez tudni, hogy a fűtőelemek az idő múlásával kiégnek. Ezért is cserélik őket a reaktorokban időről időre. Ez természetesen a csernobili 4-es blokkra is igaz. Tehát a remanens hő is egyre kevesebb. Namost ha 14-18 hónap ciklusidővel számolunk mint egy tipikus működő reaktornál, akkor könnyen kikövetkeztethető, hogy 25 év után főleg moderátor nélkül nem marad 140-150 fokos az üzemanyag (ez 88-as mérés). Egyszerű fizika. Ha nem így lenne, akkor nem kéne ilyen sűrűn üzemanyagot berakni, mehetnének 20-30 évig egy töltéssel.
Valahol volt is grafikonom a remanens hő alakulásáról az idő függvényében mindjárt előbányászom.
Dchard
-
-
dchard
veterán
Nem baj az, hogy független.
És akkor megint a lényeg ami nem kerül idézésre:
"Kelt: 1988.11.5., Golusko "
Az eredeti kérdés arról szólt: vajon most hány fokos a fűtőanyag, nem az, hogy a balesetkor vagy utána 2 évvel mennyi volt. Szóval ez a jelentés a mostani állapotra nézve nem releváns.
Nem szeretném ezt a vitát folytatni, mert jól láthatóan senki nem tud naprakész vagy legalább néhány évnél nem idősebb infóval szolgálni a témában, talán pont azért, mert az ukrán úriember is elmondta: 2000 óta nem giazán kutatják ezt a témát a helyszínen.
Ettől függetlenül érdekes olvasmány ez a KGB-s jelentés is, csak ne vonjunk le következtetéseket az összes információ alapos ismerete nélkül. Az újságírók is ezt csinálják (akarva akaratlan): elhallgatnak bizonyos információkat azért, hogy nagyobbat szóljon a story miközben ezek az információk szükségesek ahhoz, hogy a kontextust megértsük. EZ még akkor sem szerencsés, ha pusztán azért csinálják, hogy a közember számára jobban értelmezhető legyen a téma, mert ilyen és ehhez hasonló félreértések lehetnek belőle.
Dchard
-
Ezt most csak hasrautesre talaltam:
Mindemellett a fűtőanyag-maradék mintegy 300 kilowattra becsült hőkiválasztását figyelembe véve e műszaki projekt megvalósításánál meg kell oldani az omladék tömegének a levegő keringtetésével történő hűtése természetes folyamata megőrzésének problémáját [...].
A legkevésbé tanulmányozott a reaktor déli-délkeleti irányú részlege, melynek határán 142 Celsius fok hőmérsékletet mértek, ami hőveszélyt jelent, mivel kiégőben van a beton.
Persze ez fuggetlen a videotol.
-
dchard
veterán
válasz
Deller2010 #470 üzenetére
Ismerem a videót, sokadjára néztem meg most ismét, és ebben sem hangzik el semmilyen megállapítás az üzemanyag hőmérsékletére vonatkozóan. Egyébként nem gyanús, hogy 10-12-éves felvételeken kézikamerával megközelítik az olvadt üzemanyagot néhány 10 centiméterre? HOgy lenne már az 200+ fokos... Főleg ma, amikor még a felvételekhez képest is eltelt minimum újabb 10 év... Ez a videó is azt bizonyítja hogy ha van is némi remanens hő, az nem lehet több 50-70foknál de valószínűleg még ennyi sincs.
Lauda: itt lenne az ideje linkelni a forrást a szájkarate helyett.
Dchard
-
orion1025
őstag
válasz
Recon666 #467 üzenetére
Nem lehetett repedés, mert ez a katasztrófa után pár évvel készült videó volt.Egy ember még keresztbe is átfért volna rajta, és szépen kivehető téglalap alakja volt mindkettőnek az oldalfalon, ráadásul szemre is egy magasságba.A tetőn is jött be fénysugár, de az lehet a közlekedő rész volt, mert felülről mentek be mindig.Ha akkora "repedés" lett volna akkoriban, már 10 éve összeborult volna az egész kóceráj.
-
-
korcsi
veterán
"mert a beléptetésnél ott is kilengett a műszer mutatója, amikor valaki munkába érkezett a bejárathoz." Pakson csak kifele menet van felületi szennyezettség mérés, és szerintem ez régen is így volt. Amúgy ha igaz a történet, és kifele menet jelzett be a kapu az is kérdéseket vethetett fel, de egy dokumentum filmben láttam hogy finneknél állítólag így derült fény a balesetre, de lehet városi legenda az egész.
Amúgy nukleáris szennyezés kapcsán még "majak" érdekes téma.
(#465) vodkaboy22 : ???
-
Rive
veterán
válasz
vodkaboy22 #465 üzenetére
A megszilárdult, kihült cucc is folyamatosan porlik. A szarkofág leginkább ennek a pornak a benttartására szolgálna, nem pedig a direkt sugárzás ellen.
A külső fény pedig - sajnos - nem ablakon jutott be... -
vodkaboy22
addikt
válasz
orion1025 #464 üzenetére
Egy fix már gyakorlatilag szilárd reaktorból csak úgy mint a felhő nem terjed a sugárzás. Ha a szarkofág belseje úgy van kialakítva, hogy az "ablak" nem ott van ahol a reaktorból kiáramló sugárzássűrűség maximum van akkor nincs gond.
Példa a reaktor egy nagy henger és a tetején van a lyuk akkor ha felül van egy félgömb takaro szarkofág akkor a reaktor aljánál lévő henger palástnál nincs sugárzási maximum sőt... és oda tehető ablak. -
orion1025
őstag
Néztem egy dokumentum filmet nagyjából fél éve Csernobilról.Mutattak a szarkofág alatt készült felvételeket is, és szemet szúrt már az elején, hogy van természetes fény is bent a "bunkerben".Erről lett is kérdezve a meginterjúvolt alany aki bent járkált rendszeresen, de csak terelős választ adott rá.Azért arra kíváncsi lennék miként is sikerült úgy lefedni, hogy kintre néző ablakokból jön be fény.Mert azért ahol üveg van, meg nem mai példányok lehetnek, ott illesztés hiba is lehet, na meg azért egy üveg felület nem egy vastag áthatolhatatlan valami.És ne kövezzen meg senki, ez csak pusztán információ gyűjtés jellegű említés volt.
-
zoo8800
veterán
Az írás nagyon érdekes, köszönöm. A topik még érdekesebb, láthatóan megoszlanak a vélemények.
Aki kicsit jobban szeretne belemerülni az atomenergetikába, annak lelkes érdeklődőként ezt a (ingyenesen hozzáférhető, nem warez) tankönyvet javaslom:
-
dchard
veterán
válasz
Deller2010 #461 üzenetére
Istenem...
"Azt ne hazudja nekem senki, hogy a robbanáskor és az azt követő hónapokban - amíg be nem fedték valamilyen szinten a reaktort - a fűtőanyagnak "csak" a 3% került a légtérbe"
Mert szerinted a fűtőanyag az csak úgy röpköd a levegőben ha nincs elzárva? Hát nem. A grafittűz kellett még ehhez a 3%-hoz is, hogy a levegőbe kerüljön, de higgy amit akarsz.
"amikor a franciák, a svédek, a finnek, a románok és persze a magyarországi műszerek is észlelték/mérték a megnövekedett háttérsugárzást."
Csak magamat tudom ismételni: mennyi ideig, milyen dózisteljesítményt és milyen fajtát is mértek? Mert ez a lényeg. Az nyilvánvaló hogy volt növekedés csak ennek a mértéke a nem mindegy: ha mondjuk pár napig 2-3-szoros volt az lényegtelen, ha 2-300-szoros az is alig üti meg az ingerküszöböt, ha rövid ideig tartott. Mennyi forró részecske került a levegőbe? stb. Ez az "érzékelték a műszerek a megnövekedett sugárzást" megint demagóg szövegelés mindenféle konkrétum és tények nélkül. MÉg egyszer leírom: akkoriban nem volt megfelelő sugárbiológiai mérés sem nálunk sem más országokban. Ahhoz időben tudni kellett volna a balesetről és országosan több műszert kitelepíteni. Adat híján meg csak tippelgetünk. A franciák meg a finnek is csak ennyit érzékeltek, hogy a befelé menő emberek cipőjén némi a normálistól nagyobb sugárzási szint figyelhető meg. Elég sokat olvastam a témában, de leírt értékeket én még sehol nem láttam.
Amit az ukrán eü miniszter mondott, az pedig még igaz is lehet: az roszágos sugárzási szinteket millió dolog befolyásolja: például csernobil előtt rengeteg szénerőművük volt amik okádták a részben radioktív füstöt az atmoszférába. A bányászati tevékenység megint csak képes megváltoztatni ezeket az értékeket. Szóval elég sok mindentől függ ez, amire te nem látsz rá.
A videó meg precíz mérések híján nem más mint educated guess, predikció, mint az időjáráselőrejelzés.
Dchard
-
Deller2010
tag
Nem azt mondtam, hogy Tvrtko az etalon az oknyomozó újságírásban, vagy hogy kevésbé lenne csak szenzáció hajhász. De más magyar újságíró kollégákkal ellentétben járt a helyszínen és a riportjaiban érdekes embereket szólaltatott meg.
Félelemre pedig biztosan volt ok*, s van még most** is! Azt ne hazudja nekem senki, hogy a robbanáskor és az azt követő hónapokban - amíg be nem fedték valamilyen szinten a reaktort - a fűtőanyagnak "csak" a 3% került a légtérbe és persze ennek jelentős része Ukrajnából és Fehéroroszországból nem jutott ki, amikor a franciák, a svédek, a finnek, a románok és persze a magyarországi műszerek is észlelték/mérték a megnövekedett háttérsugárzást.
Lehet, hogy nem egy nagy méretű felhő ért el minket, hanem több kisebb, de hogy ide is jutott belőle, nem is kevés, az egészen biztos.
Persze, ha nem olyan lett volna a politikai helyzet, ha nem olyan emberek ülnek bizonyos pozíciókban, akkor ma többet és biztosabbat tudnánk. De ukrajnában a mai napig ködösítenek a témában - 2011-ben az ukrán eü miniszter szerint országában kisebb a háttérsugárzás, a radioaktív sugárveszély/fertőzöttség, mint 1986 áprilisa előtt: **miközben a szarkofág falán több helyen komoly lyukak tátonganak és fogalmuk sincs (na, nem mintha érdekelné őket) arról, hogy pontosan mennyi sugárzó fűtőanyag és milyen állapotok uralkodnak a veszélyes állapotban lévő betonkoporsó alatt! -
dchard
veterán
válasz
Deller2010 #459 üzenetére
A Tvrtko féle irományokat hagyjuk már. Hatásvadász mindenféle tudományt nélkülöző médiahulladék.
"Ahogy a Szovjetunió más atomerőműveiben, úgy Pakson sem lehetett becsapni az ellenőrző rendszereket, mert a beléptetésnél ott is kilengett a műszer mutatója, amikor valaki munkába érkezett a bejárathoz."
Ez meg, már bocsánat, de mennyivel is lengett ki az a bizonyos mutató? Na ez a nem mindegy. Arról nem beszélve, hogy hiteles mérések híján jönnek a találgatások meg az "azt hallotta apukám a gyerekkori legjobb barátjától aki a KFKI-ban dolgozott akkor" meg ehhez hasonló történetek, miközben nem tudjuk pontosan, hogy Magyarország egyes részei mekkora többletdózist szenvedtek el, volt-e ok a félelemre vagy sem.
Dchard
-
Deller2010
tag
Recon666 - Köszönet
és elismerést az írásért!
1 tipp: érdemes volna kiegészíteni a cikkedet a linkekkel, hasznos lehet, ha egy helyen össze van gyűjtve minden általunk ajánlott film, fotó és írásos anyag! Ha nem is ebben, de az esetleges második részben lehetne egy bekezdést szentelni ennek.
* * * * *
Én személyes kedvencemet, Kid Of Speed (Elena Filatova, 1974-es születésű kijevi lány, aki motoron, fényképezőgépével járta be a Zónát már többször is) "élmény beszámolóit" ajánlanám olvasásra nektek, amelynek egy része elérhető magyar nyelven is:
- Elena weboldala: elsőnek a Szellemváros és Farkasok földje, majd a többi riport, szép sorjában, képekkel gazdagon illusztrálva!A Youtube-on rengeteg film található a témában, ezek közül 2:
- Nehéz hetek krónikája - a legelső dokumentumfilm- és riport a Zónából, 1986-1987-ből.
- a Kitekintő.hu filmje (magyar-ukrán film, 2011-ből):
Csernobil Öröksége: A Zóna
1. rész
2. részKiadták könyvben is, de volt róla riport is a tv2 Naplójában:
Vujity Tvrtko - Nógrádi Gergely - 12. pokoli történet, többek között Csernobilról/ból, letöltés: PDF formátumban.* * * * *
A téma egyszerre felkavaró és elgondolkodtató, izgalmas és szomorú is egyben.
Sok durva, undorítóan mocskos, gusztustalan videót, képet láttam már a neten az elmúlt 15 évben..... de egyetlen egy sem okozott olyan hatást, mint a baleset után az erőműben és környékén, illetve a katasztrófáról készült eredeti videók és film-részletek!! Nem igen kavarog a gyomrom semmitől, de ez már olykor-olykor nekem is sok(k) volt.Annak viszont örülök, hogy nem csak a 30-on túliak (többek között magam is) érdeklődnek a téma iránt, hanem a fiatalabb nemzedék is. Véleményem szerint nem szabad az ilyen szörnyűségeknek feledésbe merülniük. Még egyszer köszönet Recon666-nak a kiváló munkáért!
* * * * *
A Magyar Rádióban - és persze a tv híradóban - 1986 áprilisának végén, azaz 27-30-án és aztán május 1-én NEM VOLT SZABAD bemondani az időjárás jelentésben, hogy szeles idő várható - köszönhetően a bsz*ri csicska elvtársaknak!! Főleg nem azt, hogy kelet-észak keleti irányú légáramlatok érik el hazánkat! Mert akkor a kutya sem ment volna ki a felvonulásra a Dózsá György útra integetni kádár tatának. A cenzúra csak annyit engedett megemlíteni 1986 májusában a lapokban, hogy volt egy kisebb üzemzavar az egyik atomerőműben, csak a cocializmus hős fiai állták a sarat és most már minden szép és jó!
A Sugárbiológiai Intézet akkori igazgatója mind a mai napig azon a véleményen van, hogy sem akkor, 1986-ban, sem azóta a csernobili katasztrófának semmi, de semmi hatása nem volt Magyarországon, nem kell(ett) tartani semmiféle fertőzéstől, szennyeződéstől!
Ahogy a Szovjetunió más atomerőműveiben, úgy Pakson sem lehetett becsapni az ellenőrző rendszereket, mert a beléptetésnél ott is kilengett a műszer mutatója, amikor valaki munkába érkezett a bejárathoz. A riasztási szintet "felsőbb utasításra" feljebb emelték, mert kínos volt, hogy mindenre és mindenkire bejelez!
-
Nezzuk csak.
Van egy emberunk, aki reaktormernok, meg istentudja milyen iskolat ki nem jart meg, de mindent, ami az atomeromuvekkel kapcsolatos(ezt elmondta a videoban), ott dolgozik a mai napig is es sokszor jart a szarkofagban is.
Meg vagy Te. Fogalmam sincs van-e kepzettseget ezzel kapcsolatban. Azt mar irtad, hogy sosem jartal ott.
A kettotok velemenye meroben ellentetes egymassal.
Szerinted kinek a velemenye hihetobb es all kozelebb a valosaghoz?
-
dchard
veterán
Ahhoz hogy ezt pontosan meg lehessen mondani, tudni kéne milyen volt az üzemanyag a baleset előtt. Én továbbra is azt gondolom, hogy az a gyenge dúsítású üzemanyag főleg így szétfolyva, mndenféle más anyaggal, fémekkel, homokkal, ólommal keveredve lassan 30 évvel a baleset után nem képes ekkora remanens hőt fejleszteni. Azt még el tudnám fogadni, hogy 30-50-70 fokos maradványhő keletkezik, de a 200 fokot nem.
Ha valaki mutat erre hivatalos mérést vagy olyan videót ahol szakember és nem újságíró szájából hangzik ez el, akkor majd elhiszem.
Dchard
-
Gebriel
veterán
válasz
varga.tamas #418 üzenetére
Na az is jó lehetett...
-
Allien
veterán
Egy újságíró alapban olyan, mint a politikus. HAZUDIK. Kiküldik, írj egy cikket. Tiszta sor, hogy nem írhatja le, hogy zöld a fű. Azt nem veszi az olvasó. Ha nincs hír, csinál. Ha felülről megsúgják, miről írjon, vagy mi legyen benne, akkor az úgy lesz.
Persze, a "tudósok" is pénzből élnek, és sajna sokszor ez meg is látszik. De azért egy fokkal szavahihetőbbek, mint bármely bulvárfirkász. -
Multkor neztem egy filmet, amiben az a pali beszelt, aki a koselevvel jart egy csomoszor a szarkofagban es o mondta, hogy 120-180 fok korul van, ahol sok a futoanyag, nyilvan minel tavolabb merik tole, annal kevesebb. Most nem emlekszem melyik filmben volt, ha valaki latta, esetleg megirhatna.
Ironhand
-
vodkaboy22
addikt
IGAZ!
Viszont annak is elkéne jutnia pár ember agyáig, hogy a tenyésztő reaktor nem a sátán ajándéka és nem csupán atombomba készítésre való... Olyan erőműveké a jővő ahol 4 termelő 1GW-os reaktorra jut egyből mellettük 1 tenyésztő reaktor is így a tórium egyetlen hátránya is ki lenne küszöbölve!
És igen ez a jövő ha elfogadják, ha nem.Ha nem akkor itt az ideje visszafejlődni a sötét középkorba mivel 2100-ra nem lesz lakható a bolygó...Kerámia megfelelő tervezéssel sokat kibír nem csak hőt lásd 1960-as évek hőpajzs űrtechnikából. Nem mondom, hogy a legolcsobb dolog de megvalósítható.
Mostmár vannak sokkal jobb dolgok is persze 2012-t írunk -
dchard
veterán
válasz
vodkaboy22 #442 üzenetére
Na ez a probléma a kerámiával, hogy tűzálló de törik és nem tartja meg a nyomást. namost ha alá rakunk olyan megoldást ami bírja a nyomást de a hőmérsékletet már nem, akkor megint nem vagyunk sehol
Teljesen egyetértek amúgy: toln kéne a pénzt a tóriumos reaktorok minnél hamarabbi üzembeállításába, és MELLETTE elkezdeni a hálózatok zöld energiára való felkészítését illetve kutatását. A tóriumos reaktor egyébként sokkal jobban illeszthető - az új generációsokkal együtt - egy ilyen rendszerbe mivel elég széles tartományban szabályozható a teljesítményük anélkül, hogy jelentős üzemanyag veszne kárba. Így amikor fúj a szél meg süt a nap stb. akkor lehet úgy csökkenteni az erőmű teljesítményét hogy nem pocsékolunk üzemanyagot. A mostani erőművek erre nem képesek és nem is tehetők erre alkalmassá.
Arról nem beszlve, hogy sokkal biztonságosabbak, kevesebb üzemanyagot használnak, a bennük lévő üzemanyag jobban "kiég" kevesebb radioakítv hulladék letekzeik, és annak is könnyebb a kezelése, reprocesszálása.
Nem is értem miért kérdés még egyáltalán, hogy mit kéne csinálni...
Dchard
-
vodkaboy22
addikt
Kerámia
Már akkor is volt és akkor is lehetett volna használni, igaz nehéz de ez egy erőműnél csak komolyabb tervezést igényel, ami nem lehetne probléma.
Most már viszont vannak csodább kompozit kerámia anyagok kis súlyjal. No de mind1 ezen nem akarok vitatkozni.
Másik tűzbiztos anyag lehetett volna tűzbiztos anyagból a teteje, ha a fellépő nyomás különbséget nem bírná, ami bárhogy is nézzük komoly probléma volt. Ha a fellépő nyomás a reaktorból a több tonnás olom reaktor tetőt fel tudta emelni akkor a reaktor felett lehetett volna tűzbíró anyag is sajnos megsérült volna.
Igen sajnos az atomerőműveket kéne fejleszteni nem tiltani újjak építését és nem lett volna fukushima sem. -
dchard
veterán
válasz
vodkaboy22 #440 üzenetére
Szerintem olyan anyag, ami tartósan bírja ezt a hőmérsékeletet, és épeszű atomerőműhöz mérhetően normális költségből kivitelezhető és mindezt úgy, hogy le is lehessen operálni karbantartáskor, átrakáskor, nem nagyon van. Eleve hibás volt a konstrukció azzal, hogy nem volt containment, hibás volt a konstrukció a nagy mennyiségben felhasznált grafit miatt stb. Én azt gondolom, ezzel az RBMK dizájnnal a jóisten sem akadályozta volna meg sem a balesetet, sem azt hogy ilyen súlyossá vált. Ez a "nem volt tűzbiztos anyagból a teteje" inkább csak duma a szocializmusban épült dolgok, technika stb. lejáratására, aztán meg lehet nézni, hogy a hasonló korú fukshimával mi történt... El ne felejtsük: az az erőmű 40 éves technológiai színvonalnak felel meg, és rengeteg az iparágban már évtizedek óta ismert súlyos hiányossága volt, többek között ennek és nem kizárólag a földrengésnek meg a cunaminak volt köszönhető a baleset. És legalább 20-30 ilyen blokk van például az Egyesült Államokban, egy részük pont ugyanúgy oceán parton fekszik, földrengés által veszélyeztetett területen.
Abban egyetértünk, hogy túl sok a félrebeszélés, riogatás, alaptalan félelemkeltés a témában.
Egyébként az újabb erőművi dizájnokban is inkább tervezik súlyos balesetkor (zónaolvadás) a PVC-t átégető anyag szétterítését és hűtését a reaktor alatt található core catcher nevű berendezésben, mint hogy olyan anyagból építsék meg az alját ami tartósan (értsd: hetekig) képes ellenállni ekkora hőmérsékletnek. Biztos lehetne annyi spéci acél ötvözetet belerakni ami kibírja ezt is, kérdés, hogy megéri-e.
Dchard
-
vodkaboy22
addikt
Azért ez nem igaz 2000 fokos tűzre is van megfelelő tűzpajzs, és a graffit tűzben sem vagyok biztos, hogy 2000-fokos, no de ennek nem nézek utána.
Lényeg, abban viszont nagyon is egyetértek, hogy túl sok az a baromira hűlyeséget zagyváló anyag a neten amire sokan alapoznak.
Ez egy tévhit sokan azt hiszik csak azért mert fent van a neten, fent van a wikipedia-n valami az úgy is van...
NO COMMENT...
Wikipedia annyi lódító baromsággal van tele, hogy fogom a fejem amikor az egyetemi diákok egyes irományaiban visszaköszön a wiki-s szarság...
NET-et tanuljátok már meg megfelelően kezelni...
Adok egy tanácsot ami nem tudományos szakcikk vagy nem olyan ember állította össze akinek a neve előtt dr szerepel és ezt a címet nem bölcsész karon szerezte hanem mérnöki, doktori karon azt fentartásokkal kezeljétek!
Favorit "mérvadó újságíró által írt cikkecske" csernobillal kapcsolatban:
Csernobil csak azért nem robbant eddig fel mint egy nukleáris bomba, mert a szarkofág megvédte ettől.... -
dchard
veterán
Semennyire. Szobahőmérséklet. Nincs hűtve, a szarkofágban lévő öntöző rendszer is csak a szálló por megkötésére van beépítve.
Egyébként most jutott eszembe valami:
Minden létező csernobilos filmben elhangzik, hogy a reaktor tetejét tűzbiztos anyagból kellett volna készíteni de nem abból volt. Most fogalmazódott meg bennem, hogy mi is az a tűzbiztos anyag? Csak mert túl sok fát meg műanyagot nem láttam beépítve, viszont a grafittűz 2000 fok felett égett, ezen a hűfokon meg már semmi sem állja a sarat amiből a tetejét el lehetett volna készíteni...
Dchard
-
weiss
addikt
Mennyire lehet forró most az a sugárzó massza, ami egykor a reaktor volt?
-
whaler
tag
Ennél hülyébb érvet nem tudtál felhozni?
De komolyan...Én meg azt mondom akkor meg sem történt az egész, mert még nem jártam ott és nem láttam. De az USA-sem létezik mert még ott sem jártam, de te sem valószínű így te sem jelentheted ki, hogy az USA létezik és nem csak egy kitaláció.
-
dchard
veterán
Nem, de nálam nagyobb szakértők annál inkább és én megbízom az ő hozzáértésükben és szakértelmükben. Sokkal inkább mint azokban a mezei újságírókban akik többségében ezeket a videókat összeállították. A BBC-s anyagot meg azt kivéve amit a kutatók maguk készítettek értékelhetetlen az összes többi.
Dchard
-
dchard
veterán
Pontosan, csakhogy a grafit tüzet eloltották, magától meg nem libben fel az atmoszférába a radioaktív anyag.
Szóval nincs mitől félni. Az új szarkofágra is inkább azért van szükség, hogy megakadályozák a csapadékvíz bejutását és elszennyeződését,meg hát bőven itt az ideje annak, hogy nekiálljanak szétbontani és megfelelő tárolórendszerben elhelyezni a bent lévő hulladékot.
Azt nem tudom, hogy az eredeti tervekhez képest a most épülő verzió képes lesz-e erre vagy az majd egy phase 2 lesz, mindenesetre túllhegik ezt a dolgot az tuti.
Dchard
-
dchard
veterán
Na jó azt hiszem itt az ideje közbeszólni.
Elég sok videót linkeltetek be, a legtöbben teljesen hamis képet festenek az egész balesetről, az utóhatásokról, mindenről.
Ebben a legutóbbiban például elhintik, hogy elég radioaktív anyag van bent európa pusztulásához és csak aszarkofág akadályozza ezt meg. Hallottam mr böszemséget a témában de ennél nagyobbat talán még nem, és eleve tele van az egész pontatlanságokkal, szándékos csúsztatásokkal.
Félre ne értsetek: szörnyű tragédia volt, szükség is van az új szarkofágra meg sajnálom is a torzszülött csecsemőket meg a beteg embereket, de azért ne vizionáljunk világvégét, mert az akkor sem következne be ha rászakadna a mostani szarkofág a reaktor maradványaira. Persze lenne valamekkora további szennyezés, de nem pusztulna ki sem európa sem ukrajna sem semelyik másik nemzet. Ez nem más mint a zöld propaganda része, ami csak a félelmeinkre bazírozik, de valódi megoldást nem kínál.
Dchard
-
Gebriel
veterán
Lehetne egy PH-s csoportot szervezni egy csernobili látogatásra.. Azon szívesen részt vennék.
-
-
AkosAkos
aktív tag
Nagyon jó,érdekes írás lett,grat!
-
dchard
veterán
válasz
varga.tamas #410 üzenetére
"Itt az volt a probléma, hogy amikor a szivattyúkat leválasztották az elektromos hálózatról (átállni backup vonalra a turbinák által termelt áramra), akkor a helytelenül megválasztott víz/gőz arány miatt a turbinák teljesítménye leesett, nem volt elegendő áram a szivattyúkat üzemeltetni."
Ezért írták elő a tesztelési dokumentációban, hogy 700Mwatt teljesítmény alatt a teszt nem végezhető el. Nekik ehhez képest sikerült megállítani a reaktort majd a létező összes szabályzatot és leírást megkerülve mindössze 200Mwatton elkezdeni a tesztelést. Az eredmény magáért beszél azt gondolom.
Dchard
-
varga.tamas
tag
Igen, jól mondja a tagtárs!
A reaktor helyes működéséhez egy elég kényes egyensúlyt kell fenntartani. Itt az volt a probléma, hogy amikor a szivattyúkat leválasztották az elektromos hálózatról (átállni backup vonalra a turbinák által termelt áramra), akkor a helytelenül megválasztott víz/gőz arány miatt a turbinák teljesítménye leesett, nem volt elegendő áram a szivattyúkat üzemeltetni. A reaktorban fokozódott a reakció, friss víz nem jutott be, a szabályzórudak beragadtak...stb. Tehát itt több, egyenként is kritikus hiba folytán történt a robbanás.
A cikkbe azt is beleirtam volna, hogy az erőmű tűzoltóságát értesítették a tűzről (robbanásról nem tudtak) és a szerencsétlenek abban a tudatban mentek oda, hogy a reaktor sértetlen. A következő - napban az összes tűzoltó meghalt a sugármérgezésben.
Sokáig a sugárzás mértékével sem voltak tisztában, mivel a reaktorcsarnokban elhelyezett sugármérőkhöz nem fértek hozzá, a kézi dózismérők méréshatára túl kicsi volt + a megfelelő méréshatárú "udvari" műszert hibásnak gondolták a túl nagy eredmény miatt. Ellenőrizni eszköz hiányában nem tudták. -
Gebriel
veterán
Ha az ember elszeretne oda menni, mi kell ahhoz?
Úgy értem, kell valami orvosi vizsgálat vagy előkészület? Vagy csak fogja magát és oda megy felfogad egy "idegenvezetőt" és készSzívesen megnézném élőben is...COD4 óta adja magát.
-
Allien
veterán
Szerintem nem függ össze. Ha MOST történik meg, esélytelen ODA menni. Egyfelől elhallgatják (MA IS) a valós veszélyt, másfelől nem engednek a közelbe, nehogy TANU lehess. Ez közel sem olyan "katasztrófa turizmus" jellegű, mint pl árvíz a Dunán, meg ilyenek. Ott NEM látod a tragédia okozóját (sugárzás), a jeleit maximum. Árvíznél meg totál szembesülhetsz vele.
Az egyéni dolgok, mint pl a túlélők érzései meg más kérdés. Biztos egy kicsit fáj Nekik, de el kell fogadniuk. -
Tv
senior tag
válasz
Recon666 #401 üzenetére
Egyértelmű, hogy sokakat érdekel. Nem is személyeskedni akartam, csak pont Te írtad utoljára a hozzászólások közt, hogy szívesen mennél oda. Sőt ezt eléggé be is néztem, mert ugye elolvastam a cikket, de közben már elfelejtettem, hogy Te írtad pont, szóval bocsánat, ezt pont nem rád érvényes amit írtam. Nyilván nem azokra az emberekre gondoltam akiket tényleg értelmes céllal mennek. Ennek ellenére én például valószínűleg nem tudnám jól érezni magam ilyen helyen.
-
vhw
addikt
Ezen logika mentén Birkenauba se menjen senki, merthát visszatetsző lehet egyeseknek... Nem szájtátásból mentek ők se oda...
Csernobil és környéke egy darab megkövült történelem, van akit érdekel milyen egy szellemváros, hogy követeli vissza a természet azt a területet amit magárahagyott az ember... Milyen lehet a Föld, az "emberiség után".
Emiatt miért kell ferde szemmel nézni bárkire is? -
Tamás88
őstag
Szerintem sokan nem "csak"szórakozásból mennek ki, hanem mert érdeklik, kíváncsiak arra, hogy milyen volt a város az 1980-as években. De az ország szempontjából igen nagy hasznot tud húzni, ugyanis ebből bevétel folyik, amit az állampolgárokra, illetve az államkasszába tud tenni. Ez ugyanilyen volt pl. Magyarországon is, ahol a devecseri víztározónál a sok tökölés miatt kiömlött a sok víz, ami tönkre tette az ott élők házukat, és még ő maguk is megszenvedték. Erre kitalálták a honfi társ vezetőnk, hogy nem lesz tűzijáték, csak ünnep. Ezzel csak az lett volna a probléma, hogy a sok ember a tűzijáték miatt megy ki, így abból csak pénzkidobás lett volna, de sajnos a sok okostojás honfi társunk elfogadta (én nem értettem egyet). Erre jött, hogy egy cég a saját költségéből állta a tűzijátékot. Így bőven volt turista, sokkal több terméket vásároltak és több szolgáltatást vettek igénybe, ebből pedig több adó folyt be, így jobban ki tudták segíteni a Devecseren és a környéken élőket. Na ez van Csernobilnél is.
-
bubus66
nagyúr
Recon666
Ez nagyon jó lett gratulálok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo 1986. április 26: egy dátum, amelyet az emberiség kollektív emlékezete sosem fog elfeledni.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- EAFC 25
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Apple iPhone 11 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i7-7G I 16GB I 512GB SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 11 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest