Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ElektrikusDE

    senior tag

    válasz Imilenni #22381 üzenetére

    "Nem ertem miert volt ertelme eddig húzni, ami egyértelmű.."

    Mert van aki belenyugszik, "mert a HR biztos jobban tudja"! :W

    Ui:

    Anno nálunk a törvényesen járó szabadság napokat gyakorlatilag 1.5-tel osztották, mivel 12 órás munkarendben dolgoztunk. (pl. 2 munkanapra 3 napot kellett kivennünk)

    Ez nagyon nem tűnt szabályosnak, de végül bele kellett nyugodnunk. (ebben nagy kavarodás van a gyakorlati megvalósításban)

    Pl.

    "12 órás munkarend esetén mennyi szabadság jár?
    12 órás munkarendben dolgoztam 2001 óta. Tavaly munkahelyet váltottam. Az előző munkáltatómnál a szabadság alapja a munkanap volt, pl: 30 nap szabadság az, 30 munkanap (30x12 óra bérrel kalkulálva). A mostani munkáltatómnál pedig ezzel szembesültem: 30 nap szabadság, 30x8 óra bérrel kalkulálva. Ez fizikailag 20 nap szabadságot takar 12 órás munkarendben. Azt szeretném kérdezni hogy jogszerűen számolja el a munkáltatóm a 12 órás munkarendem szerint a 8 órás szabadságokat?"

    "Összefoglalva:
    A szabadság alapja mindig a munkanap. A napi munkaideje napi 8 óra, kivéve, ha ettől eltérően állapodnak meg. A szabadság időtartamára távolléti díjra jogosult. Ennek mértéke az adott napra beosztott munkaidőtől függ. Amennyiben 12 órát dolgozik, a távolléti díja is ennek megfelelő. Természetes módon a szabadsága nem csökkenhet le emiatt. Adódhat eltérés azonban abból eredően, hogy a napi munkaideje milyen hosszú. Amennyiben napi 8 óra a munkaideje (lsd. munkaszerződés), abban az esetben az össz szabadsága 30x8 óra lesz. Amennyiben abban állapodnak meg, hogy a napi munkaideje 12 óra, mert a munkaköre pl. készenléti jellegű, abban az esetben 30x12 az össz szabadság mértéke. Elvben tehát előfordulhat, hogy mindkét munkáltató jól számolt. Ehhez több részletet kellene ismerni."

    [ Szerkesztve ]

    “Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

Új hozzászólás Aktív témák