Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    félisten

    válasz bitpork #18074 üzenetére

    Ennek elvben van egy jól (rosszul) definiált rendje.

    Sokáig pl. a faxot elfogadták hiteles dokumentumként. A 90-es években sorra voltak olyan ügyek előttem, amelyekben faxon küldött iratokkal éltek vissza -- mert az valamiért meghaladta sokak felfogóképességét, hogy a faxnál bármit el lehet küldeni, és éppen a manipulálásra utaló nyomok vesznek el a pocsék átviteli minőség miatt.
    Konkrét példa: túlélő élettárs a haldokló utolsó órájában küld a banknak egy faxot, hogy a bankszámlát található teljes összeget utalják át az ő számlájára. Az irat annyira pocsék hamisítvány, hogy a bank faxán kijött iraton is jól látszik a csík, ahol a szöveget és az aláírást egymásra illesztették -- ráadásul ferdén.
    A ban teljesít, és nem sikerül visszaszerezni a pénzt, mert a szakértő is csak annyit állíthat, hogy az irat nagy valószínűséggel manipulált, két részből rakták össze.

    A másik nagy kedvencem az ajánlott postai küldemény, helyesebben a tértivevény mint bizonyító eszköz. Ez ugye jó eséllyel (ne korrupt postás feltételezve) igazolja, hogy a borítékot a címzettnek kézbesítették. Azt viszont már lehetetlen bizonyítani, hogy mi volt benne. Kaptunk már üres lapot fontos ügyben, a bíróság mégis bizonyítottnak tekintette, hogy a kritikus irat kézbesítése megtörtént. (Az ujjlenyomat-vizsgálatra irányuló indítványt elutasították.)

    Volt egy rövid időszak, amikor de facto egyetlen ajánlott levéllel felszámolást lehetett indítani. Ténylegesen csak az volt meghatározva (precízen, tételesen), hogy mi legyen a felszólító iratban. Nem egy felszámolást indíttattak akkoriban így meg, de számtalan ügyben lehet ezzel súlyosan visszaélni.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák