- Házimozi haladó szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- Apple asztali gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ger_man
senior tag
válasz
7Heads Drago #21970 üzenetére
Sziasztok!
Gondoltam megosztom veletek hétvégi siker moddingolásomat. Van egy jó 10 éves Cooler Master V8GTS proci hűtöm, amit a formája miatt nagyon szeretek, de sajnos az egyik ventilátora elkezdett idegesítő hangot adni, hiába próbáltam megtisztogatni levegő spray-vel, egy ideig jó volt, de újra elkezdte.
Aztán rábukkantam erre a ventilátorra: Fractal-design Prisma AL-14 PWM, ahol úgy tűnt egész könnyen eltudnám távolítani a lefogató füleket, de nehéz volt megállapítani a neten talált képekről, de végül beruháztam egy 3db-os pakkra. Meg mostanában engem is elkapott az ARGB varázsa, és gondoltam ha már a memóriám, az alaplapam és az arra dugott ARGB ledszalag is ontja magából a színáradatot akkor a V8-as is tegyen így (alapból pirosan világít és mást nem is tudott az eredeti ventilátor duó).
Elsőnek gondoltam egy sima kézi fonálfűrésszel esek neki, de gyorsan meggondotlam magam:
További képek
Már csak a VGA-t kéne valahogy megmoddolni, mert túl árnyékos a gép azon feleMeg hát hangos is
A hőfokok is rendben vannak, furcsa mód mintha jobbak is lennének, de ezt még tesztelnem kell. Idle-ben szinte hangtalan a gép (nem csak a vga, de a táp ventije is megáll).
Köszi ha elolvastad és véleményezed.
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Van egy Lenovo M75s Gen2 gépem, aminek szerintem túl hangos a procihűtője. Pontosabban túl magas fordulatszámra kapcsol indokolatlanul: 35-45 fok között van a procihőmérséklet, és már zavaróan hangos :-(
Létezik valami olyan fordulatszám szabályozó ilyen 4 pines pwm-es ventilátorhoz, amit az alaplap és a ventilátor közé dugva csökkenteni tudom a fordulatszámot, és nem fog hibát jelezni az alaplap?
(A BIOS a legújabb, és Balanced-re van állítva a teljesítmény - hűtés)
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti -
sad_Vamp
őstag
válasz
7Heads Drago #21959 üzenetére
Ha a ventillátorokhoz 2 konnektor van akkor nem probléma, egyik maga a ventilátor (3 v 4 ha PWM) másik a meg az RGB (3 v. 4 csati). az alaplapra kell kötni, vagy ha az alaplapon nincs RGB vezérlő akkor mehet abba amit megadtál. ha mind 1 forrásból "táplálkozik" akkor azonosan fognak villogni.
-
Sziasztok!
bocsi ha nem jó helyen teszem fel a kérdést de hátha...
Adott egy konfig, két házba épített 3 pines csatival rendelkező ventivel. A lapon csak 4 pines csatlakozó van és a biosban is csak PWM-es venti vezérlés van, így elég hangosan zakatolnak a légkeverők. van valamilyen módszer, hogy lassítsak a ventik alaphelyzeti sebességén vagy kénytelen leszek új ventiket venni? -
Osziii02
csendes tag
Sziasztok!
Van egy FSP CUT 593A gépházam 4db gyári ARGB ventivel. Én szeretnék ezek mellé venni még 3db ventit felülre méghozzá ezt a pakkot néztem ki [link] . Van ezek mellett egy ASUS ROG STRIX B550-F Gaming alaplapom, nos ugye én ezeket szeretném az alaplapról vezérelni, a színeket meg a fordulatszámot is természetesen. És én arra gondoltam hogy mivel az alaplapon nincsen csak 1db ARGB csatlakozó így vennék a ventiknek egy ARGB hubot méghozzá ezt. A kérdésem az lenne hogy gondolom az nem gond hogy más márkák a ventik, illetve hogyha a hubot rádugom az alaplapra akkor ha jól gondolom az ASUS gyári programjával tudom állitani a színeket?!
Illetve lenne még egy kérdésem. Ugye amiket vennék új Be quiet ventik azok PWM-esek, és azt gondoltam hogyha veszek egy 3as PWM elosztót akkor simán rádugom egy csatira, viszont 5.4W-ot ír "Input power"-nek, ez nem teljesen egyértelmű nekem. Ez lenne a max fogyasztása egy ventinek?! Az alaplap manualja azt irja csak hogy max 12W/per csati. Magyarán akkor nem lesz jó az elképzelésem? És vagy 2 külön csatira kell dugom vagy kell egy PWM hub is?
Nos, viszont az még a gondom hogy ugye a házhoz jár alapból 4db 140mm-es venti. Ezek sajnos DC ventik, viszont nem gond mert ha jól olvastam az alaplap tud DC-t is vezérelni, de ugye ezekről nem találtam sajnos fogyasztási értéket. Így kicsit aggódok hogy ezt a 4-et se dughatom rá egy csatira mivel gondolom többet fogyaszt mint egy 120mm-es valamivel.
Ezekre a kérdéseimre szeretnék választ kapni az okosabb tagoktól, aki jobban benne a témába. Köszönöm!
-
hardlovi
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Vettem egy új számítógépet és bár eddig nem vonzott a modding és a világítás, de most szeretnék bele tenni ARGB ventilátorokat. Most használok először ilyeneket!
A ház és több alkatrész is Be Quiet! márkájú így értelemszerű volt, hogy Be Quiet! Light Wings ventiket teszek bele. (Meg tetszenek is...)
Vettem is kezdésnek és kipróbálásra egy LIGHT WINGS 120mm PWM high-speed ventit amivel lecseréltem a SHADOW ROCK 3 proci hűtőm ventijét.
Minden működik is. Beállítottam az Armoury Crate programban (az alaplapom egy Asus TUF GAMING B760M-PLUS D4 alaplap) a kívánt színt (statikus egy szín beállítás). A ventilátor szépen át is váltott.
És most jön a DE! Ha újraindítom vagy kikapcsolom és újra bekapcsolom a gépet, akkor az eredeti szivárványszínben ragyog mindaddig míg a Windows be nem bootolt aztán átvált a beállított színre.
Ez miért lehet? Van megoldás arra, hogy amikor bekapcsolom a gépet már akkor a beállított színnel világítson? Szeretném az összes házhűtő ventilátort lecserélni LIGHT WINGS 140mm PWM ventire.
Az alaplapon természetesen a megfelelő ARGB csatlakozóra van rákötve. A 140mm-es Light Wings ventiket hármas pakkban venném amiben van HUB is. Esetleg azzal a HUB-al megoldódna ez a gond? 2db hármas pakkot akarok venni mert nagy a ház és (Be Quiet! Silent Base 802 Window Black) és a mostani 5db 140mm-es ventit cserélném le a Light Wings ventikre.
Bocsánat ha hosszú voltam.
Köszönöm!
-
mezis
félisten
Az utóbbi évtizedek megfigyelési, meghibásodási statisztikái azt mutatják, hogy egyedül a forgó-morgó HDD-k élettartamát rövidíti a ki-be kapcsolgatás. A kapcsoló özemű, PWM tápegységek kondenzátorait igen csak nyövi a bekapcsolt állapot.
A betárcsázós drótos telefonos internetelérés óta éjszakára áramtalanítok minden elektronikus eszközt. Cserélni szolgáltató váltáskor, technológia váltáskor kellett.
(CRT monitor > LCD monitor, 386 > 486 > Pentium, MATÁV > UPC, UPC: DOCSIS3. HDD: néhányat már kellett cserélnem.) -
válasz
tvamos #21732 üzenetére
Shit, elcsúsztam a periódussal, köszönöm!
400Hz PWM esetén a teljes ciklus 2.5ms, ebből 9.8us az OFF time és 2490.2us az ON.
Nimda:
Vehetsz egy dedikált ARGB vezérlőt is.Majd 2 napon át írtam, amikor időm engedte vissza-vissza nézni, lehet, hogy máshol is vettem fel félbehagyott fonalat, szóval a hiba jogát fenntartom.
-
Sz.L.
aktív tag
Nagyon hasonló helyzetben voltam, mint te. Egy ID-Cooling DK-03 RGB PWM-et szerettem volna vezérelni ASUS Prime H610M-K D4-ről. Normál módon rákötve RGB ("rainbow") világítása volt, és ennyi. Ott kezdtem el jobban utánanézni, hogy a lapomnak ez a változata nem Aura-sync-es. Ez azt jelenti, hogy erről nem vezérelhető az RGB-s CPU hűtő.
Végül ezzel oldottam meg a vezérlést: Kolink L2-RCTRL-S. Létezik 3 pines 5V-os verzió is.
-
-
Sonja
nagyúr
Van nekem egy Scythe Kaze Q12 ventiszabályzóm a gépben, amivel fix 10V-tal etetem a 14cm-es 3 csatis ventiket. Le akarom cserélni a ventijeimet 14cm-es Akasa Apache ventikre, amik PWM-es ventik. Ezeket is ugyan úgy fogja szabályozni, nem lesz vele semmi gond?
Gongolom itt is csak a gnd(föld) és 12V-os lábakat (1 és 2) szabályozza?!
-
flashpointer
őstag
lenne egy gyors kerdes: kb 10 pwm venti fer bele a hazba es erre kellene valami jo megoldas:az arctic p12 pwm pst-t ugy lattam szuperul sorba lehet kotni, viszont 10 ventit elagazassal mar lehet nem dugnek az alaplapi csatlakozoba. van valami olyan kabel ami az aramot a sata-nol veszi es a szabalyzast kiolvasast egy elagazassal az alaplapbol/egy ref ventibol tudja vezerelni?
-
kromatika
veterán
Sziasztok.Segítséget szeretnék kérni. A gépemben MAG B660M MORTAR WIFI [link] alap lap van. Egy Kolink Citadel Mesh RGB [link] ház a gyári rgb vezérlővel és 3 DB gyári Kolink Umbra HDB ARGB LED PWM 12cm-es ventilátorral. [link] Szeretném le cserélni az 12-es RGB-s ventiket 14 CM-es RGB re. PL Corsair Sp140 Rgb Pro-ra [link] vagy Thermaltake Pure 14 ARGB Sync re. [link] A kérdésem az lenne hogy a gyári vezérlő ammi a Kolink házamban van, kompatibilis lenne e ezekkel a ventikkel.Számít e ilyenkor hogy milyen márkájú RGB-s ventit veszek,vagy teljesen független és a vezérlő márkától függetlenül kezeli az rgs ventiket. Köszi előre is a választ.
-
válasz
razorbenke92 #21340 üzenetére
Hmmm, nagyon érdekes.
Találtam ugyan 7 lapátos mágnescsapágyas ventit ebben a méretben, azonban elképesztő 44dB zajszint van megadva. (3100-as fordulat és 183m3/h légszállítás)
Gyorsan elcsodálkoztam, és megnéztem mit tud a Noctua hasonló méretben (ők egy mágnesstabilizált módosított folyadékcsapágyat használnak, zajszintben a folyadék és a mágnes a legjobb).
19,8dB 1300 fordulat és 92,3m3/h légszállításA zajszint valóban meggyőző, de így már megértettem, hogyan érik el.
Miheztartás végett, a fent linkelt Sunon "High-speed" szériából van (44db / 3100rpm / 183m3/h)
Ugyanez venti a "Low speed" szériából már csak 34dB / 2200rpm / 127m3/hSzóval valószínűleg annyira alulfeszelve, hogy a légszállítása lecsökkenjen 92m3/h értékre, a zajszint is megközelítené a 20dB(A)-t.
Egy szó mint száz, ezek a ventik inkább teljesítményorientáltak. Ha kisebb zajt célzol meg, de a hűtési teljesítménnyel nincs gondod, akkor vagy megmókolsz egy ilyen ventit, vagy veszel egy PWM-es Noctuát és beépíted azt.
-
PWM ventit csak akkor áldoznék fel erre, ha az már megvan. Egyébként ha így is úgy is veszel, azonos árban, vagy olcsóbban kapsz sima tápventit.
A 4 pines egyébként szabvány szerint beköthető azonos feszültségre. 12V PWM esetén a piros-fekete vezeték adja a tápot, a sárga a tachográf (sebesség visszajelző), a kék pedig a vezérjel, ami ha nincs meg, akkor a venti 100%-on forog. (A színek eltérhetnek)
-
WZP
aktív tag
Sziasztok!
Ha nem jó helyen járnék, kérlek irányítsatok a jó irányba.
Van egy régebbi FSP tápom, amiben pár hónapja megkotlott a ventillátor. Nem állt meg, de jó hangos lett, és gondolom szorult is. SOS megoldásként, egy régebbi FSP tápból kivágtam a ventit, és beforrasztottam ebbe, de sajnos már az a venti is egy szétszedett takarított darab, és cicereg.
A kérdés, hogy melyik két eret felhasználva lehet egy modern, halk PWM-es ventit beforrasztani(és melyiket), hogy a táp hűtése meg legyen oldva.
A táp egy FSP Aurum Gold 550M. Előre is köszi.
-
Szia!
Ez a doboz képes arra, hogy az alaplapi jrgb-t átváltsa ARGB-re. (A lényeg, hogy a JRGB, vagy 12VRGB "csak" sok sorba kötött RGB led, és a piros-zöld-kék csatornákon puszta teljesítmény szabályozással (áram vagy feszültség vagy pwm) állítja az összes leden lévő színt. Az ARGB pedig minden egyes LED-ben használ egy digitális vezérlő elektronikát, amire kommunikációs protokollal juttatja el az egyes ledek kívánt színeit - akár mindegyiknek mást)
Tehát neked a venti RGB részét kellene ennek a doboznak a +5VDG vagy GDV csatira. Ha nincs külön kanóc a ledeknek és külön a venti motorjának, akkor valami mókolás elkerülhetetlen lesz.
-
TXT
őstag
Sracok! Hasznal valaki ilyen PHANTEKS Neon Digital RGB LED szalagot a gepeben? Tudnatok tapasztalatokat mondani rola, illetve par kepet, hogy nez ki a gepetekben?
En egy fejete Lian Li O11 Dynamic hazban hasznalnam, amiben sima fekete, led nelkuli Arctic P12 PWM PST ventiket hasznalok, csak valahogy felturboznam egy kis neonnal vagy leddel, bar meg nem tudom, hogyan s hova kellene ugy elhelyezni, hogy izleses es cool legyen!
Szerintetek?Egyebkent egy Ryzen konfig, Asus Rog Stix B450-F Gaming II alaplappal, amire ugy tudom, ezeket siman ra lehet kotni mindenfele mokolas nelkul.
-
And
veterán
válasz
#63718632 #21244 üzenetére
Nem kell semmihez nyúlnod, hiszen az alaplapi 4-pines aljzat bekötése szabványos, megegyezik azzal, amit linkeltél. Az nem lenne szép, ha az egyes ventik csatlakozója ettől eltérne (a 3 / 4-pines ventik bekötése más tészta, előbbiek nem igénylik a PWM-jelet). Az a TKG és a 2510 felirat nem a pinek bekötését jelenti, hanem a csatlakozó típusára utal: [link].
-
törölt tag
Sziasztok!
Egy kis help kéne, nem vagyok nagy elektronikai zseni. Általában elboldogulok a szabványos csatik bekötésével. De most egy kis fenntartás van bennem. Cserélnem kéne egy pwm-es házventit, de észre vettem hogy a két csatin a feliratok és a sorrend eltér.
A képen a fehér csati a régi ventié a fekete meg az új Arctic-é.
[link]
A dolgot bonyolítja, hogy az Arctic kábelei egyszínű feketék. A fotón az Arctic bekötési rajza.
[link]
Jól gondolom, hogy az Arctic csatiján a TKG és 2510 lábakat fel kellene cserélni? -
rolee9309
csendes tag
Sziasztok!
Lehet volt már a kérdés, ha igen, bocsi!
DE! Van egy RX 580 Nitro+ Special edition kártyám (2 ventis), és jutubon nézegettem "deshroud" videókat, és megtetszett a ötlet. Írták is, hogy kell egy elosztókábel a ventikhez, vettem is, rá a ventiket, hozzá a kártya 4-pines csatlakozójához (mert a kábel, amit linkeltek, az 4-pin to 2*4-pin, mondom hátha...), ééés SEMMI.
Gondoltam akkor mókulok, s az eredet kábeléhez kötöttem, mely 5-pines, de 2*4-pinben végződik. Igen ám, de azok nem egészen passzoltak a ventilátor kábeléhez, de egy kis erővel és szigszalaggal megoldottam.
Ekkor meg 180 rpm-nél nem is mentek feljebb, a Sapphire trixx program, mely csekkolja a ventiket, hibásnak is írta ki mindkettőt. Szerencsére van hub-om a ventikábeleknek, de azokat nem lehet külön a GPU hőmérsékletéhez igazítani. Így a kártya melegebb, mint eredetileg volt.
Feladni, visszaszerelni eredeti állapotba nem akarom, mert szeretném kipróbálni, azt ha jobb, akkor marad a deshroud, meg hát ha már megvettem a ventiket.....
Valakinek ötlet, hogy mit cseszhettem el? Mert itthon olyan kábelt nem találok, ami 5-pin to 2*4-pines, megfelelő méretű átalakító lenne. A vásárolt ventik fogyasztása a leadható fogyasztás maximuma (meg a kártya ventijeineknfogyasztása) alatt van. Vagy csak szimplán hülye vagyok?
Ha valaki csinált ilyent, megosztja velem tapasztalatait, meg hogy mi kellhet még?
Totál sík nem vagyok informatikai téren, de ebben elég kezdő vagyok még, szóval inkább megkérdem, mielőtt túl nagy ostobaságot csinálok!Pár infó: Alaplap: Asrock X370M pro4 (1 pwm-es fan header)
Kártya: Sapphire Radeon RX580 Nitro+ Special Edition (nincs baja, hűt szépen, csak néha hangos, meg kíváncsi természet vagyok)
Ventik: 2*120mm Arctic P12 pwm
Táp: Chieftec Eco 700W bronze -
Sziasztok! Kaptam egy ezer éves szünetmenes tápegységet akksi nélkül.
Trafó van benne. Nem tudom, hogy ez próbál szinuszt rajzolni vagy csak 50Hz 50% pwm-mel operál-e.
Illetve bármilyen 12V akkut (akár autóakkut kívülről) rákötök és van 230-am? -
demmer123
őstag
Tudna valaki esetleg segíteni? Vettem egy ilyen elosztót ventilátorokhoz [link] Rácsatlakoztattam a ventilátorokat de sehogysem tudom őket szabályozni, fix órajelen forognak hiába állítom a sebességüket, biosba próbáltam pwm módba dc is semmi nem változott. Lehetséges az a baj hogy nekem csak 3 pin ventilátorjaim vannak és csak 4 pin-t tud szabályozni csak?
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
Szemezgetek a Meshify 2 Compact házzal:
Egyvalami nem tetszik (a 12cm-es hátsó ventitől és a ventik nem PWM-es kivitelétől eltekintve) mégpedig hogy elöl a ventifelfogató sínek 12cm-es ventit is fogadnak, ami teljesen nonszensz mivel a ház elöl gyárilag kettő 14cm-es ventivel jön.
Tehát zavar hogy a ventifogató sínek 12cm-es ventiket fogadó része elég rendesen belelóg a légáramba és attól félek hogy nagyobb légsebesség esetén ez egy potenciális zajforrás.
Kérdés, hogy lehetséges-e esztétikusan levágni a felfogató sínek 12cm-es ventikre kialakított részét? Úgy mintha eredetileg úgy lett volna tervezve..
És mi kell hozzá? -
demmer123
őstag
Sziasztok! Erről az adapterről lehet szabályozni ugye 4 pin pwm ventiket?
Illetve melyiket érdemes venni, ha 12v argb-s és 5v argb a led akkor is tudja szabályozni?Köszi a válaszokat.
-
Panthera
őstag
válasz
Grave_444 #21016 üzenetére
A venti V és A adatai alapján lehetne pontosan kiszámolni. Ajánlom a léghűtés topicot, ott megmondják a tutit.
A 12V-os ágba kell beletenni amúgy az ellenállást, 60-100 ohm körüli, 1-2W teljesítményű jó lehet. De 4 tűvel a PWM miatt nem tudom hogy működne, lehet hogy 3 tűsre kell alakítani. -
válasz
sagesz93 #20972 üzenetére
Hát, izgi.
Alapból nem kell világítania, mert ezek az ARGB ledek önmagukban buták, ha csak tápot kapnak nem világítanak, kell nekik a harmadik vonal, ami az adatot küldi rájuk.
Ha viszont a 3 pineset bedugod a lapra, akkor mennie kellene, ha a lap még le is tilt, akkor ott baj van. Ilyenkor csak a 4 pin pwm van bedugva meg az argb?
-
sagesz93
addikt
válasz
razorbenke92 #20971 üzenetére
Továbbmentem a történetben, az én gépemben egy asrock b450 steel legend van, amin van egy ilyen 5v rgb header(a 4pin helyetti 3 pines csati) , ezen a lapon próbáltam beüzemelni a ventit, de amíg be van dugva ez a csati addig nem kapcsol be a gép. Ha kihuzom és a sima 4pin pwm van bedugva, akkor a venti pörög, de továbbra sincs semmilyen színe. Én attól tartok itt a ventivel is van valami gikszer. Nem kene simán világítania bármilyen vezérlés nélkül is?
-
válasz
sagesz93 #20970 üzenetére
Szia!
Van még az egészen egy vgd és egy 4pines RGB csati amiből egy le van falazva, tehát csak 3pin szabad.
egy 6 pines van a ventin, ahhoz van egy kábel amin pedig van egy 4 pin pwm, ez a lapra tudtuk dugni, aztán egy vgd és szintén egy olyan fura RGB header hogy 4 pin de egy be van falazva.
Ezeket az RGB headereket egy 3 tűs közdarabbal össze lehet kötni. Képet csak 4-tűsről találtam.
Ha minden jól megy, akkor ezzel meg tudod oldani a ventik színeit. A lábkiosztás a lefalazott részek miatt poke-yoke, tehát elrontani semmiképp nem tudod. -
lenoma
aktív tag
válasz
razorbenke92 #20833 üzenetére
Köszönöm a válaszodat. A vicc az intel+nvidia+AMD párosítás volt.
Engem is nagyon megzavartak ezek a különféle szinek, aztán láttam, hogy neves gyártók is csinálnak 4pin GPU 4 pin PWM kábeleket és nincs a kábelezés kutyulva, csak egymás mellett. Így rádugtam.
Működik az automata szabályozás és a fordulatszám mérés, csak sajnos Afterburnerrel sem sikerült 25%-ra levinnem a fordulatot.
A minimum 60% és ott már van hangja. Ez egy talán AM2 4600 x2 CPU hűtő. A 7cm miatt vagyok meglőve.
Próbáltam már az olajozást, halkított is rajta, de a csapágy hangja azért megmaradt.
Szóval csere.
Amire még gondoltam egy 775 gyári intel hűtő bordával rá a mostani GPU bordára.
Akkor kiderül, hogy lehet-e 25% vagy a kártya nem engedi.
Igazából korábban csak az érdekelt volna, hogy ha összekutyulom a kábeleket akkor okozhat-e kárt, mondjuk a kártyában. -
válasz
lenoma #20832 üzenetére
Szia!
Tud valaki segíteni röhögés nélkül?
Aki kérdez, nem buta. Aki kérdezés nélkül butaságot csinál, inkább az.
Sajnos a Delta itt egy kicsit unortodox színskálát választott, mert feket-citrom-zöld-fehér kiosztásban a 4-pines venti igen ritka.
Ahogy látom, a fekete (biztosan a GND) jó.
Mellette a piros az AMD-n biztosan a + . A sárga a Delta ventin elképzelhető, hogy a +12V (ATX szabványban és a Delta más ventijeiben is ez a szín). A piros az 5V szokott lenni.
Itt egy visszakérdés: Bár a procihűtők inkább 12V-osak, biztos nem 5V-os az az AMD venti?Utána meg az AMD venti tűnik furcsának...
A piros mellett a sárgának lenne a helye, ami ebben a színkódban a fordulatvisszajelző.
Már csak azért is úgy lenne jó, mert a Delta ventin a Zöld következik, ami a 3pines ventillátoraikon ugyanezt a funkciót jelzi (tekintve hogy a sárgát stoppolja a +12).
Utána pedig van a megmaradt egy vezeték, ami a PWM jel.
De amúgy mondok egy trükköt, bár ez inkább a gányolós topic lenne:
Nyisd fel a Delta venti matricáját, és vedd fel alóla a kupakot ha elérhető. Dugj egy szívószálat műszerolajba, vagy akár étolajba, és csöppentsd be, majd forgasd kézzel a ventit. Amíg nyeli az olajat, pótold. Kupak vissza, és szárazra törlés után a matrica is. Szükség törvényt bont elven több PSU ventijét javítottam már így SOS-ben, mindegyik évekig működött újra. -
lenoma
aktív tag
Az Asus GTX750TI-PH-2GD5 videókártya hűtője ciripel és hangosodik.
Cserélném rajta, de nem nagyon költenék rá, hanem egy 80 PWM-es házhűtőt használnék.
A lényeg hogy halk legyen, húzva nem lesz így max 60W TDP-vel kell elbirkóznia.
Ezt a dugot: https://www.ebay.co.uk/p/2241429324 csak átteszem e PWM-es helyére? A sorrend érdekelne, vagy hogyan kell, illetve fog működni a fordulatszám kiolvasása és a fordulatszám vezérlés? -
válasz
Franticfox #20393 üzenetére
Elsősorban igen, de nem szabad elfelejteni, hogy a pwm ventik jel híjján maxon mennek. Esetleg még a HDD-k lehetnek.
Rainman05
A kapcsoló nem visz teljesítményt, így a feszültsége nem fontos. A LED, amennyiben az alaplap front-panel jeleire lesz kötve, 3.6V körüli legyen, gyárilag ahhoz van ellenállásozva a lap.DE!!! Amit linkeltél az nem jó power/reset gombnak! Fent a sarokban látod a "Latching" feliratot. Neked a momentary fog kelleni (ajánlásban ott vannak).
-
hektorka69
tag
Sziasztok!
Lehet nem jó helyre írok, ezért elnézést!
adott egy kolink observatory rgb ház 4db 6 pines ventivel és vezérlővel.
összedugom hibátlanul működik minden.vettem egy raijintek iris rgb ventit a procihűtőre.
4 pines alaplapi pwm csatlakozóval, illetve 4 pines rgb csatlakozóval.
a ház rgb vezérlőjén van is hely 4 pines rgb csatlakozónak.
amint bedugom a vezérlőbe az eddig szépen világító 4 ház venti is elalszik és onnantól semmi.Ebben kérném a segítségeteket, hogy kell ezt beállítani, hogy a 4 ház venti illetve a procihűtő is világítson.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv! -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Építeni szeretnék a meglévő miniPC-mnek (Gigabyte GB-BNi7HG6-1060) egy másik, kisméretű házat (fából), mert az jobban tudna szellőzni (egy fektetett téglalap, két végén két db 14cm-es Noctua pwm-es hűtővel).Nem szeretnék se forrasztani, se szétvágni a házat/kábeleket. Az alap ötlet az, hogy leszedem a mostani ház burkolatát, leszedem a ház alján lévő 92mm-es ventit (4pin-es pwm csatija van), és onnan hajtom meg az új ventit/ventiket.
A fő gondom a csatlakozók kivezetésével van. Léteznek olyan toldó kábelek, amelyek:
- rövidek (10-25cm maximum)
- egyik fele sima apa dugó (pl usb, hdmi, rj45), a másik fele pedig szerelhető/csavarozható egy lapra és anya?
- vagy komplett hátlapi panel, amelynek a belső (PC felőli) oldal anya kivitelű (és akkor csak simán bedugom a megfelelő helyre a 10-25cm-es apa-apa toldókat)?A NAS-nak már építettem egy jobban szellőző és sokkal csendesebb házat (szekrényt), de itt jóval kisebb méretben kell megoldnai mindent és több a csatlakozó is.
-
abdulka1
őstag
Szia!
A PWM vezérléshez 4 pines csatlakozóval szerelt ventilátor kell, a 3 pinest, csak feszültség alapon lehet szabályozni.
A sata power csatlakozót rá kell kötni a tápegységre, mert azon keresztül kap áramot az előlapi venti vezérlő.
Az a 3 csatlakó az előlapi vezérlőhöz tartozik. Ezeken keresztül is tudsz ventilátort szabályozni. Ez akkor lehet hasznos, ha az alaplapon nincs elég aljzat.
A ledek, kapcsolók vezetékeinek ott kell lenni, nézd meg jobban. Ezeket nem lehet egy csatlakozóba bekötni, mert az alaplapokon a lábkiosztás nem egységesAz a "16w19" jelzésű csatlakozó érdekes, mert nincs benne a manualban. Vedd le a burkolatokat, és nézd meg mihez csatlakozik a vezetékköteg.
Szerk: Sokáig bogarásztam, megelőzött MrDerekas mester, de a kapcsolók bekötésével kapcsolatban nem értek vele egyet, mivel ezek bekötése nem egységes, alaplaponként eltérő a lábak kiosztása.
Néztem néjány videót, és képet, de mindenhol külön vannak a csatlakozók. -
sheep
addikt
Sziasztok,
nem tudom hogy jó helyre írok-e, lenne egy kérdésem gép összeállítással kapcsolatban:
van egy Corsair 380t házam (használtan vettem), és nem egészen értem a kábelezést. A ház leírása sajnos tök egyszerű, nem nagy segítség.
Van egy Asrock z390 Phantom gaming itx/ac alaplapom, és erre szeretném rákötni a 2 db házventit, plusz az előlapi csatlakozókat (mikrofon, bekapcsoló, hdd jelzés, stb)
Szóval a kérdés:Elöl van egy 20cm-es ledes venti (Aerocool silent master), aminek van egy 3pin és egy 4pin molex anya csatlakozója. Úgy tudom hogy a pwm vezérlés miatt a 3 pinest kell rákötni az alaplapra és ennyi, a fannak van is egy 3 állású kapcsolója az előlapon. Illetve van itt még egy sata csatlakozó is ami megint kérdéses hogy mihez kell.
Viszont az előlapból jön még külön 3db 4 pines csatlakozó, amit nem értek:
Ezekkel mit kellene csinálni? Mit vezérelnek?
A másik kérdés, az előlapi panelt hogyan kellene bekötni? A ház leírása szerint van egy power, reset, hdd, led vezeték, de én nem találok ilyet. Helyette van egy 16W19 jelű kábel:
Ez ugyan az lenne csak egybefogva?
Valaki tudna ebben segíteni hogy mi mire való, illetve hol tudnám megkérdezni ha nem jó helyre írtam?
Köszi előre is! -
válasz
Czimby #20133 üzenetére
- A kondenzátorok száma nem számottevő, inkább a kapacitásuk az. Ebből a szempontből a 10 kondi eredő kapacitása valószínűleg nagyobb, de szvsz az 1 kondissal is rendben leszel.
- Baja ilyesmitől rendeltetésszerűen (ha nem zárlatos a nyák pl.) nem lehet. A PWM jelnek 5 ventivel még meg kell birkóznia. Korábban építettem két ilyen elosztót, de arra 10 csatlakozó mellé már tettem egy erősítő tranzisztort a PWM jelnek. Ha jól emlékszem, 10 a max amit bír még papíron a PWM, én amiatt tettem rá ezt, hogyha a két 10-eset egymásra kötnék.
- A termisztoros móka nem rossz, működhet PC ventikkel, azonban két dolog fontos:
A termisztort áramló levegőben, vagy valamilyen jó hővezető és kis hőtehetetlenségű részhez fogatva kell használni. Másképp megviccelhet.
A meghajtó amit linkeltél a célhőmérséklet alatt is járatja a ventiket alapjáraton. Ez persze lehet jó és lehet rossz is, csak érdemes rá figyelni. -
Czimby
addikt
PWM-es venti elosztóra lenne szükségem mert több a venti mint az aljzat a lapon.
Ezeket néztem ki:
Van bármi értelme a csatornánkkénti kondisat venni? Nem elég az 1db szűrő kondi?
Valamint ami még fontosabb lehet bármi baja a lapomnak, ha ilyet kötök rá?
Az megvan, hogy a tápot a molexből veszi a PWM jelet pedig a lap felől, a lap pedig a fordulatszám jelet a piros aljzatra kötött ventiét kapja, és az összes venti ugyanazt a PWM jelet kapja majd.
Nem lehet baj abból, ha pl:5 felé van osztva a PWM jel?
SZóba került még egy ilyen is mivel csak házventiket kötnék rá, elég lenne a termisztoros szabályzás, már ha ez egyáltalán jó Pc-s ventikhez?
-
válasz
Smith008 #20100 üzenetére
Szia!
Lehet, hogy túl egyszerűnek tűnik, de maga a PWM tényleg ennyi, egy elosztóval fog működni a vezérlés.
Ami a hátulütő, hogy a szabályozás nem fog működni, csak az egyikre, ugyanis a tachográf jel (amiből az alaplap megkapja a fordulat visszajelzést) már nem osztható elosztóval. Néztem is az általad linkelt kábelt, és nem láttam ugyan, de ezeken az elosztókon általában a tacho jel csak az egyik irányba megy.
Tehát ha két egyforma karakterisztikájú ventit akarsz rátenni akkor nem lesz gond, azonos lesz a fordulatszám a PWM jelre.
-
Smith008
csendes tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írom.
Adott egy Asus Z97M-Plus alaplap. Most újítottam egy házat, amiben van 5 venti, de csak 1 volt alaplapra dugós, a többi molexes. Ezeket szeretném kicserélni PWM-esekre. Az alaplapon 2 PWM aljzat van, vagyis 3, de egyet lefoglal a procihűtőé.
Szóval ha szeretnék 4 PWM ventit, akkor csak vennem kell két elosztót, ami kettéosztja az alaplapit és kész?
Erre gondolok: https://www.aqua.hu/akasa-2x-4pin-pwm-ventilator-kabel-15cm-ak-cbfa04-15-396440.htmlVagy ezt így túl egyszerűnek gondolom?
Köszönöm a segítséget!
-
tvamos
nagyúr
válasz
BullZeye #19991 üzenetére
Ebben a motorban, (ha hihetunk a leirasnak,) benne van a vezerlo aramkor. Ami neked van, az nem jo hozza.
A pirosra 12V + kapcsa megy, (felteve, hogy 12V-osat vettel, es nem 24V-osat,) a feketere megy a - kapocs. Ha a feheret hozzaerinted (nyomogombbal rakapcsolod) a fekete vezetekre, akkor forgasiranyt valt. A kek vezetekre 5V-os PWM-et kell adni, ami azt jelenti, hogy az oda kotott jel kitoltesi tenyezoje fogja megadni a sebesseget. (Sajnos a fekvenciat nem talalom sehol, mit kell neki adni.) A sarga valami fordulatszam szenzor, gondolom hall szenzor lehet.
Szoval ehez egy masik elektronika kell, mondjuk egy ilyen: [link] Ezen van kis 5V-os tapegyseg is, ami megcsinalja neked az 5V-ot a 12V-bol. Azt nem hiszem, hogy 24V-os motorhoz is jo lenne. -
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #19959 üzenetére
Megjött a motor is és a vezérlő is, múltkor találtam egy jó képet hogy kell összekötni, viszont most nem találom sehol...
Motornál van 5 kábel következő kiosztással:
Red line: power +
Black line: Power -
White line: CW / CCW control line,White line and black line together, you can change the motor direction
Blue line: PWM speed control line, then 0 ~ 5V pulse width governor
Yellow line: FG signal lineDriveren pedig a kövi kiosztás van:
MA
MB
MCGNDVCC -
Werkly
őstag
A VGA PWM csatiját lehet osztani, hogy mondjuk házventit is szabályozza a VGA ventivel együtt?
-
sesshou
senior tag
Tud valaki olyan boltot Budapesten ahol ilyet vehetek:
[4pin-pwm-adapter-aljzat-3-pin-dugo]
ps4 be szeretnék külső ventit ezalapján a leírás alapján:
https://www.youtube.com/watch?v=D0CjsNylFak&t=2sDe a ps4 ben csak 3pin-es ventillátor vezérlés van.
a merlinhadrver nem lenne rossz de nekem holnapra már kellene. -
Nuada herceg
őstag
Sziasztok.
Vettem egy ilyen vetntit.
corsair ll120 rgb 120mm pwm
Két csatlakozó van rajta. Azt amelyiket kell, rádugtam az alaplapra. Bíztam benne, hogy a másik használata nélkül is világítani fog, valamilyen random módon.
De sajnos tapasztaltam, hogy nem... Tök sötét.
És ismét sajnálatos módon nincs semmilyen vezérlőm.
Hogy tudnám világításra bírni? Csak vezérlővel lehet?
Előre is köszönöm a választ. -
Kernel
nagyúr
válasz
MrDerekas #19632 üzenetére
Terhelés hatására a negatív visszacsatolás rászabályoz, primer oldalon megtolja egy kis energiával a PWM.
Emiatt viszont a terheletlenül maradt 5 V túlszalad, a feszültségvédelem ezt érzékeli, leállítja a primerkör működését.
Tehát ez két külön dolog, negatív visszacsatolás, stabilizálás az egyszerű dugasztápokban is van. De a PC-tápokban még külön aktív védelem is figyel.
-
tvamos
nagyúr
válasz
SoulReaver #19562 üzenetére
Az ugy szokott lenni az 5 vezetekes szervoban, hogy ket vezetek a motor, meg 3 vezetek a potmeter, hol all a szervo. A 3 vezetekes szervoban meg ugy van, hogy +, -, meg van egy pwm jel. Ha szetszeded a 3 vezetekes szervot, akkor abban is motor van, meg potmeter, meg egy elektronika. Sajnos nehez szetkotni a dolgot, mert a panelre van rakva a potmeter, sokszor a motort is rogziti fizikailag.
-
Weareus
addikt
Sziasztok!
Maradt a 2012-es évekből 2 db full cover vga blokkom, ilyenek.
Mivel akkoriban 30k körül volt darabja és mivel mára jórészt eladhatatlan, és végül de nem utolsó sorban, mivel a peltier elem régóta foglalkoztat, gondoltam, ezek közé betéve egy-két peltier elemet, tudnék hálásítani az épített vízhűtésemen.
Tudom, hogy számtalan buktató van, pl. harmatpont, nagy áramigény, tartósság kérdése, időállandó, de van egy félrerakott "nem gáz ha meghal"-platformom a kezdeti fiaskók "enyhítésére".
2 tápos házam van, ami épített vízre alkalmas, van benne 5 db radiátorhely és az elrendezést ikerkörrel gondoltam kivitelezni és egyenlőre a gondosan választottt processzort (gold "silicon lottery" I7 4790k 5+ Ghz) szeretném meggyőzni arról, hogy 5,5 Ghz felett tartósan menjen.
5.8-on simán felszúrt egy win telepítést, mondjuk szárazjéggel, ami talán -50, -60 fok körül lehet.
Arra gondoltam, hogy a vga-blokkok réz felületét lesíkoltatom, egymásnak fordítom és közéjük rakok 3-4 () db 100 wattos peltiert, amiknek a névleges feszültsége 14 volt. Külön tápegységről üzemeltetem őket, valamint a hűtött kört, ahol a fagyállós víz kering megfelelően leszigetelem (csövek, radi, processzor slot és környéke), akkor akár ez még működhet is, páralecsapódás nélkül. (A hűtött kör összes komponense a házon belül lesz, megfelelő hőszigeteléssel.)
Persze, mivel a peltiernek idő kell, amíg előállítja a kívánt alacsony vízhőfokot, indításkor lenne egy alap bios beállításom, és a megfelelő üzemidő után, mikor a hideg körben lévő vízhőszenzor kellemesen alacsony értékeket mutat, akkor dobnék egy restartot és betöltenék egy "szigorúbb", beállított, elmentett bios beállítást.
A peltier elemek tápegységét összekötném a rendszertáppal p. egy ilyennel.
Mivel a tec-peltierek nem túl bizalomgerjesztőek minőségben (lehet, hogy ebben tévedek), valami hálásabb márkára gondoltam, ezért a Quick-Cool típusú termékeket nézegetem, itt.
Olvastam pár cikket a peltier-elemről (jósági tényező, stb.) és arra gondoltam, hogy több, kisebb peltierrel, amiket a névleges feszültség alatt üzemeltetnék mondjuk 2 volttal (14 voltos peltier vs 12 voltos betáp), egész kellemes kis hatásfok-növekedést tudnék realizálni, ill. kisebb melegoldali entalpiát kellene disszipáltatnom a melegvíz-körrel, aminek a hűtője természetesen egy külső radiátor lenne 18 db halk 14-es pwm-es ventivel megspékelt Mo-Ra 9x14 pro, a ventiket egy Aquaero-XT 6-tal szabályoznám, vízhőmérséklet-alapon.
A hideg kör: az egyik vga-blokk, a ház belső radiátorai: 1 db 360-as, 2 db 240-es és 1 db 140-es réz radiátor - természetesen megfelelően körbeszigetelve hungarocellel vagy egyéb alkalmas anyaggal. Valószínű, hogy ekkora - negatív entalpia pufferelésére alkalmas - felület, ill térfogat már elég lenne ahhoz, hogy a processzorhő ne szóljon bele túlzottan a hideg kör vízhőmérsékletébe.
Na most: tudom, hogy hülye vagyok, de megkérdezem:
Van itt olyan szakember, hozzáértő, aki úgy tudna ebben segíteni, hogy objektíve felvázolná az általam esetlegesen számításba nem vett buktatókat, kijavítaná a bevezetőmben írt ordas hülyeséget/hülyeségeket (ha van ilyen, de biztos) és a pletier-elem mélylélektanáról, lelkivilágáról esetleg felvázolná azt, amit még tudnom érdemes?
Mekkora teljesítményű peltier elem lenne ideális (én 100 wattosban gondolkodom) és abból hány darab, ill. létezik-e olyan márka, ami long-lifespan-os, szóval garantáltan hosszú ideig bírja a gyűrődést, ha a hűteni kívánt processzor hőteljesítménye ~ 100 watt körül van? -
Kernel
nagyúr
Mert az LM317 lineáris szabályzó, emitterkimenetű, amin esik némi feszültség. Itt nem is csak a kb. 0,8 V B-E feszültségről van szó, de bázist sem lehet teljesen felhúzni benne.
Viszont tudomásom szerint a PC-ventilátorok tápja is meghajtható PWM-szaggatással, sőt még jobb is (ha FET-kapcsolós), mert azon nem esik szinte semmi. Igaz, nem próbáltam még soha.
Itt nyilván nem a PWM-vezérlés másik módjáról beszélek, ami a 4. tűn keresztül történik, más elven.
Mindamellett ennek az lenne a logikus módja, hogy a step up konvertert kellene szabályozni, igény szerint. Ha 5 V megy be egy ilyen áramkörbe, akkor kb. 5 V-ig le is lehet menni (meg amennyi a belső diódán esik).
-
abdulka1
őstag
válasz
dani_golf #19252 üzenetére
Szia!
Link nem lenne véletlenül a videóhoz? Nem igazán értem, hogy miért jó ha belül van, és nem férsz hozzá.Szerk: Kicsit nézelődtem és találkoztam az NZXT GRID+ vezérlővel amit be is tehetsz a házba, és szoftveresen szabályozható. Ez "olyan" mint a BIOS/UEFI-ből állítható DC vagy PWM vezérlés. [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
kmisi99 #19137 üzenetére
Önmagában (amikor semmi máshoz nem csatlakozik) ezek a D-osztályú végfokok nem túl érzékenyek a PWM-tápzajokra. A GND-hálózatra, illetve az esetleges földhurokra jutó impulzusok szűrődnek be általában a bemenetre.
Ez ellen a hurok elkerülésével vagy a bemenet galvanikus leválasztásával lehet védekezni. Bemeneti leválasztókat inkább autókban szoktak használni, minőséget is ronthatja, bár az adott esetben bizonyára nem sokat számítana. Lényeges az is, hogy a tápegység ne védőföldelt konstrukció legyen.
Áramimpulzusok szoktak létrejönni a tápvezeték és a végfokpanelon lévő tápkondi között is, mivel a tápegységből érkező maradék PWM-zajt a kondi igyekezne rövidre zárni. Itt jótékony hatású lehet egy fojtótekercs beiktatása a pozitív ágba.
Vagy:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_57827-57827.html
De mindenekelőtt a tényleges okot kell behatárolni.
-
Pubszon
veterán
válasz
Kernel #19135 üzenetére
Az Y kábelek többségében csak az egyik ágon van vezeték a fordulat méréséhez. De ha olyan kábelt vesz ami nem így van, akkor célszerű az egyik ágról kivágni, hogy ne zavarjon be (csak annál a 2 aljzatnál ami tudja mérni). Nekem is ilyen elosztó van.
SRII: Remélem már érted. Vehetsz PWM-es ventit, de felesleges pénzkidobás, főleg 6 ventinél.
-
Kernel
nagyúr
A linkelt szabályzó lineáris. Kapcsolóüzemet, PWM-et nem is tud. Noha attól még rádugható és működik is, de csak tápszabályzással:
http://www.zalman.com/contents/products/view.html?no=502
Channels 6
RPM Sensing Active RPM Sensing (All 6 Channels)
Fan Cables C1 Cable x 2 - Active RPM Sensing
C2 Cable x 4 - Non-RPM Sensing
Maximum power 7.0W per channel
Input voltage 12VDC
Output voltage 5VDC - 11VDC 5%Képes érzékelni a ventilátorból visszacsatolt fordulatot (tacho) és annak függvényében kontrollálni, vagy attól függetlenül is.
Ha két ventilátort párhuzamosítasz, a tacho jelek keverednek, így negatív visszacsatolásra nem lenne jó. Amellett természetesen kettő együtt nem lehet több 7 W-nál.
A hűtőbordák fűtik el a különbözeti teljesítményt, ebből is látszik, hogy nem kapcsolóüzemről beszélünk:
-
PHM
addikt
Minden ventilátor szabályozható. Lehet pl a feszültséget csökkenteni,
aminek a hátránya, hogy csökken a nyomaték is, és adott feszültség
alatt el sem indul a venti. Vagy lehet PWM szabályzót használni, ami
gyakorlatilag annyit tesz, hogy gyorsan ki-be kapcsolgatja a ventilátor
tápfeszültségét. A fordulatszám attól fog függeni, milyen az arány a
bekapcsolt és a kikapcsolt állapot között.
Vagy lehet szabályozható ventilátort is venni, aminél a fordulatszám
szabályzó elektronika a ventiben van, csupán egy plusz vezérlő jel
kell neki. Na ezek elé fölösleges egy plusz PWM szabályzó. -
Pubszon
veterán
A vezérlő oké, a venti is. Viszont ventiből felesleges hozzá PWM-es, mert azt nem használod ki, de drágább. Ha már a ventik megvannak akkor mindegy. Köthetsz egy csatornára több ventit, csak arra figyelj, hogy 500mA-től ne legyen több az egy csatornára kötött venti össz áramfelvétele.
-
flymi
addikt
Delta AFC1212DE ventilátort ha teszem azt szeretném használni és alaplapról vezérelni (hogy mégse 3900-as full fordulaton működjön) akkor a sárga RPM és a kék PWM kábelt kellene az alaplapra dugni egy 4 pin csatival, a piros 12V és a fekete GND-t pedig a táp egyik molex ágára, ha jól gondolom?
Működhet ez így?
Elég ütős kis cucc 1.60A. Alaplapról értelem szerűen nem lehet működtetni szimplán, különben szerintem lehetne kukázni az alaplapot és a ventit is.
Dell gépházból lett kiszerelve, amiben az a lapos fekete 5 pin csati van. -
flymi
addikt
Üdv!
EZT a cuccot úgy kéne használni, hogy Satáról kapja a naftát a táptól, egy 4 pin kábelen keresztül a pwm-et az alaplapi csatlakozóról és már rá is lehet dugni a 6db ventit? Ilyenkor az alaplaptól csak a vezérlést kapja, tehát máris nem áll rá a max 1A/csatlakozó limit? -
Rruuer
senior tag
Vallalkozo szellemu emberket keresek ami megtervezne,kimarna es beforrasztana a nyakot ami feher szinu es egy logo is lenne benne. Nem kell nagy durra gondolni csak egy pwm es venti eloszto lenne.
Ilyen pl
Aki tud ilyet az azonnal irjon put -
Kernel
nagyúr
válasz
szacsee #18951 üzenetére
Lehet, hogy az univerzális töltő kimenete nincs rendesen szűrve, ami azért gagyi dolog, mert a legtöbb PWM-táp nem okoz ilyen gondot.
Földhurok szokott zúgást okozni, amikor az erősítő tápja is földelt dugós, meg a PC is. De ez kivédhető, ha földeletlen tápról megy az erősítő.
Kipróbálhatod egyébként, ha van kéznél 12V 1-2 A-os dugasztáp, azzal is működik. Csak nagy teljesítményre kihajtva kezd túlterhelődni.
Normál szobai használatnál a D-osztályú, jó hatásfokú végfokok már 12V / 1A-ből is szinte hihetetlen hangerőt tudnak kihozni.
-
Frenky89
addikt
válasz
n3m3r3 #18940 üzenetére
Na várj. A PWM splitter tökéletes, ha PWM-es ventiket akarsz szabályozni (van amúgy olyan is, amire 5 ventit lehet kötni és SATA-ról kapja a tápot nem 4 pin Molex-ről [link]).
Probléma 1.: Csak a CPU_FAN és CPU_OPT aljzat valódi PWM-es az alaplapodon. A CHA_xxx-ek (jó eséllyel=ha a manual nem hazudik) bár fizikailag 4 pin-esek, valójában feszültség alapon szabályozhatóak. Ez azt jelenti, hogy lehet rájuk PWM-es ventiket kötni, de ez legtöbbször csúnya kerregést/motorhangot okoz.
Probléma 2.: Mivel 0,7A-es ventijeid vannak és az alaplapi csatlakozók általában max. 1A-re vannak méretezve, így háromnál több 3 pin-es venti szabályzása az alaplapról elég necces.
-
n3m3r3
tag
válasz
n3m3r3 #18936 üzenetére
Az eszközök neve PWM splitter, vagy magyarul PWM elosztó. Van jó pár megoldás. Én ezt fogom használni, és így 3 csoportba tudom osztani a ventiket, ami a legjobb számomra. Ez is megoldódott.
-
n3m3r3
tag
válasz
Frenky89 #18935 üzenetére
3pin-esekről van szó. 4 aljzatról tudom vezérelni, ebből egy kell a ház ventinek. Igen, filóztam rajta hogy a megmaradt 3 aljzatot felosztom hármas csoportba, ez jó lenne. Találtam valamit, hogy egy PWM venti lenne a megoldás, illetve akkor nekem három darabra lenne szükségem, viszont inkább megkérdezem a bekötést, valamint milyen más mód van ezeket meghajtani tápról, és vezérelni a lapról.
-
válasz
bebe159 #18915 üzenetére
Akkor egyszerű huzalozással valóban nem megoldható, de:
A LED szalag, ha nem túl hosszú, akkor egy egyszerű FET beiktatásával megoldhatod, hogy a PWM jel a FET-et vezérelje, az pedig a LED szalagra a 12V-ot engedi (vagy épp lerángatja 0-ra típusa válogatja)
A kapcsolás bonyolultsága konvergál a nullához, ha szeretnéd, szerintem vágj bele
u.i.:
Valahol van egy elkészített elektronikám, amit innen a fórumról kért egy kolléga. Csak aztán felhúztam magam, mert jöttek a kívánságok, hogy még ez, még az, még amaz, persze mind azután, hogy egyessével megcsináltam mindent.
A lényeg, hogy abba pl rátettem egy erősítőt a PWM jelre (valami 20 ventit akart vezérelni) és erősen túlméreteztem, szóval ha azt az elektronikát használod, szerintem működne is vele a dolog. Annyi, hogy ez indokolatlanul nagy (kb 100x60x25 mm doboz)
-
Kernel
nagyúr
válasz
bebe159 #18915 üzenetére
Így nem, mert a PWM-ventilátor fix 12V-ot kap, a PWM-jel pedig csak egy gyenge vezérlőjel, ami nem terhelhető. Tehát lényegében csak információt hordoz (konkrétan a kitöltési tényező), ami alapján a ventilátor szabályozza önmagát.
A PWM-jel és a LED-szalag közé további elektronika kellene, amivel ez megoldható lenne. Egy jel tud vezérelni több áramkört is.
Sőt, felhasználható akár a ventilátorról visszajövő fordulatjel is, ha már elektronika, arra is lehet áramkört tervezni, hogy annak függvényében világítson.
-
-
bebe159
aktív tag
Nos, nem tudom melyik topikban kérdezzem. A procihűtőm ventilátorának a kábelére még egy ventit lehet kötni (4 pines pwm.) Arra gondoltam, hogy dugok rá egy kis led szalagot. 2 kérdés felvetődött. 1. Működne a dolog? Ventiszabályzón próbáltam, ott változott a fényerő, de ott feszültség alapon szabályozott. 2. Ártana ez az alaplapnak vagy a ventilátornak?
-
Kernel
nagyúr
válasz
bebe159 #18869 üzenetére
Ventilátorszabályzó is van többféle, lehet PWM, lehet lineáris, utóbbi tranzisztoros, vagy szimpla potméteres is.
Eltérő sajátosságokkal, de mindkettő szabályoz LED-szalagot, ha terhelhetőség szempontjából elbírja.
Előbbivel kapcsolatban egyébként szimpla LED-ekkel számoltam (pl. 3528), de van 5050 méretű LED is, ahol egy tokban van 3 chip, 3 x 20 mA.
-
Pubszon
veterán
Asztali lámpához megjött ez a 7W-os COB led. Mivel PWM-el akarom szabályozni, ezért nem jó az áramgenerátoros mód.
Megjött hozzá még ez a booster, amivel most be van állítva 22.9V feszültség(poti kivéve, és kilegóztam a jó ellenállásokat), így elég nagy fénye is van meg nem is melegszik, 150mA a LED áramfelvétele (260-280mA a maximum).
Ha melegszik a LED, mennyivel fog megnőni az áramfelvétele? Most ment több mint egy órát, de egy AMD rézcsöves hűtőn volt és kint a garázsba 5 fokban.
Mondjuk max fényerőn nem nagyon lesz használva, csak néha pár percig.
Vélemény, javaslat? -
Kernel
nagyúr
válasz
hoffman_ #18625 üzenetére
3x2 A nem nagy kaland, ez PWM-szabályzó, 3 db FET kapcsol benne, 2A nem számít soknak.
(#18623) oneal1
Abban a topikban láttam régebben, ha jól rémlik, hogy némelyik fórumozó nagyon vágja ezt a ventilátoros témát.
Nekem ventilátor = ventilátor, nincsenek különösebb igényeim. Egyrészt gépteljesítményben sem (nem játszom stb.). Másrészt a gép, ami nálam a monitort és TV-t ellátja, a fal túloldalán helyezkedik el, ahol nyugodtan zöröghet, 7/24 órában is.
-
darealkilla
aktív tag
Sziasztok,
sikerült végre két ilyen ventit (grafikon is van) kötni az MSI 390-re.
De állandóan forogtak, még 0% PWM mellett is, de nem ám 500-al (ahogy a grafikon szerint kellene) hanem 7-800 körül.
Ha meghajtottam és meghaladta a pwm jel a 30%-ot, akkor szépen ment is feljebb a fordulatszám, 900, 1000 és így tovább.
A gyári ventik viszont megállnak 0% pwm mellett, úgy állítottam be a kártyát (afterburnerrel) hogy 60-ig 0% pwm legyen, onnan kezd el emelkedni, így desktop használatnál nem forog.Keressek más ventit? Látom, hogy ez 0% pwm mellett is pörög, lehet, hogy van olyan ami nem? Javaslat?
5 és 7 volt nem jó,a VGA-n lévő 12 voltot szeretném használni. -
Madai95
tag
Üdv Urak
Egy pár napja szemezgetek egy delta pfc1212de típusú ventilátorral 12 volt 4.8 amperes, tehát alaplapra nem nagyon kéne kötni, az megoldható hogy a betápot a tápegységről kapja a pwm szabályzás és a fordulatszám visszajelzés meg alaplapról menjen? tehát hogy speedfannal szépen tudjam szabályozni
-
RudiSZT3
csendes tag
Üdv mindenkinek!
A kérdésem talán viszonylag butának tűnhet, de nem vágom annyira az elektronikát...
Szóval az alaplapomon összesen 3 db 4 tűs rendszerhűtő csatlakozó van. Én viszont szeretnék 4 vagy akár 5 ventit szerelni a házba úgy,hogy lehetőleg mind PWM-es legyen.
Van is olyan Y kábelem, ami az alaplap sys fan csatijába dugva kettéosztja az áramot (de szépen mondtam). Mi történik akkor, ha egy ilyen Y kábelt dugok az alaplap csatijára, és az Y két végére egy-egy PWM-es ventit? Fog működni rendesen, mindkettő PWM vezérléssel? Van rá esély, hogy bármely alkatrészben hibát idézhet elő ez a megoldás? Ezt megcsinálhatom akár két alaplapi csatlakozóra is (összesen 4 venti)?
Egyéb felmerülő probléma, hátrány?Konkrétabb adatok:
Alaplap: Gigabyte Z97 D3H
Ventik: Coolink SWIF2 120P
Y kábel: ami a ventik mellé járt, konkrétan így néznek ki:
[link]Találtam ilyen képet illetve leírást is:
Köszönöm a válaszokat!
-
Kernel
nagyúr
válasz
darealkilla #18504 üzenetére
25 kHz nem frekvencia egyik tranzisztornak sem, a vicc-kategóriába esik. Még a hangfrekvenciás célú tranzisztoroknak is ennél sokkal többet kell tudni, a kielégítő impulzusátvitel érdekében.
A linkelt áramkör mindenképp felesleges, mert az egy kétirányú illesztő, itt viszont csak egy irányba megy a vezérlés.
Itt nem szimulátorra van szükség, inkább egy oszcilloszkópra, vagy minimum egy multiméterre. Amíg a probléma oka sem tisztázott, nincs mit tervezni. A PWM-ventilátoroknak maximális fordulaton kell menni, vezérlőjel nélkül.
A vezérlőlábon 5V-nak kell lenni (ha "levegőben" van, bekötetlenül), mert a ventilátorban lévő felhúzóellenállás annyira húzza fel. Mi indokolná, hogy az általad linkelt ventilátor ennek a szabványnak nem felel meg? Akkor nem működne sehol és semmivel.
Működik az egyáltalán, ki lett próbálva?
Továbbá:
Maximum voltage for logic low: VIL = 0.8 V
Tehát a szabványos ventilátor 0,8V felett logikai magas szintnek tekinti a feszültséget. Akkor mi a gond a 3,3V-tal?
Egyébként is, a kártyán lévő jelkimenet nem nyitott kollektoros? A szabványnak megfelelően.
-
darealkilla
aktív tag
válasz
Kernel #18501 üzenetére
AC F12 PWM v2 lenne, megpróbálom, de úgy emlékszek, nem indul el magában, pwm jel nélkül.
Kipróbálom megint, meg keresek, hátha van FET ami nyit ennyinél.
Van multiméter is itthon, meg minden, csak már kijöttem a gyakorlatból -
Kernel
nagyúr
válasz
darealkilla #18500 üzenetére
A FET 4-5 V Ugs feszültségnél kapcsol, vagy meg kellene nézni adatlapon, de 3,3V kevés lenne szerintem.
Más gond is van, pont az előtte lévő mondatot nem másoltad be:
This signal must be pulled up to a maximum of 5.25V within the fan.
Felvázoltam, gyakorlatilag így kellene elképzelni:
Mértél feszültséget úgy, hogy a ventilátor PWM bemenete sehová nincs kötve? Ilyenkor forognia kellene egyébként.
Ha esetleg ez egy olyan szokatlan ventilátor lenne, amiben nincs felhúzóellenállás, az mondjuk pótolható lenne külsőleg, de kellene hozzá 5V DC-szint is valahonnan.
-
darealkilla
aktív tag
Sziasztok,
MSI 390-en a gyári ventiket lecserélem. Úgy tűnik, hogy PWM-nek 3,3 volt-os négyszögjelet használ, nem 5 voltot mint a legtöbb, mert a nagy 12 cm venti nem indul el, 100% esetén se.
Részlet a szabványból
ew fan designs are strongly encouraged to implement a 3.3V pull up for compatibility with buffer design limits on Hardware Monitor Devices e.g. Super IO devices.
Mi lehet a megoldás? Egy ilyen egyszerű kapcsolás, amivel felhúzom a 3,3-as négyszögjelet 5-re?
-
Kernel
nagyúr
válasz
zolisx4 #18367 üzenetére
Típusfüggő, más esetben lehetséges külön készenléti táp is, a 17IPS19-5 Vestel tápnál nincs.
Ennél van egy 12 V-os tápkör, ami nem csak a készenlétet, hanem az alaplap üzemi 12V-ját is adja, tehát ez állandóan működik, mérhetőnek kell lennie.
Van egy különálló LED-driver, ami szintén a hálózat felől kapja a tápot, egy másik trafón keresztül (sok esetben ez nem így működik, de itt így oldották meg).
A LED-driver viszont el sem indul, ha nem kap az alaplapról egy kapcsolójelet. Amellett kell még neki egy PWM-jel is, amivel a LED-áramot szabályozza, ezáltal a háttérvilágítást.
Kimenete pedig áramgenerátoros, vagyis terhelés nélkül felszökik egy magasabb feszültségre, de ez a driver IC-től függ, hogy amikor érzékeli a szakadást, le is tilthat teljesen.
-
Vidual001
tag
válasz
Rakeem #18060 üzenetére
Sziasztok!
Rendben, köszönöm a válaszokat!
Adatfalo:
Nem szeretném szétbombázni a videokártyát, nagyon vigyázva volt rá eddig is, és megbecsült darab.Rakeem:
Én is hasonlóra gondoltam. A tápról (FSP Aurum Pro 1kW moduláris) veszek le egy 12 voltos ágat kábellel. A PWM alaplapi csatit pedig egy szabályozható műveleti erősítővel bekötöm a rendszerbe. Így magának a fénynek az ereje is szabályozható lenne. Már csak azt nem tudom, hogy a színeket hogyan állítsam majd beKörülnézek a neten, hátha találok ilyesfajta elektronikát, vagy komplett rendszert, köszi a tippet!
-
Rakeem
aktív tag
válasz
Vidual001 #18058 üzenetére
Ezt a szalagot szerintem sehogy nem fogod rávenni arra hogy bármiféle külső hatásra amit a te géped tud számára generálni változtassa a színét.
Ez egy aio pakk. Egy csini táppal, vezérlővel és távirányítóval.Én valamelyik PWM alaplapi venticsatiról vennék le jelet + egy színszabályzó táp elektronikát csinálnék hozzá és kész is.
Hacsak nem szét lehet berhelni azt a tápot és kioperálni belőle a színszabályzó elektronikát átalakítás céljára.
De szerintem a te vágyadra már valamilyen számteches moddig kit létezik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Martin97 #18045 üzenetére
A gyári táp nem töltő, hanem 20 V-ra stabilizált tápegység.
A G500 akku 3 x 3,7V vagyis 11,1 V névleges feszültségű, amit 3 x 4,2 vagyis 12,6 V végfeszültségre kell tölteni. Ezt a laptop belső töltőáramköre a 20 V-ból biztosítja, amit stabilan igényel. Hogy a gyakorlatban képes-e kisebb feszültségről működni, az kérdéses, ráadásul alacsonyabb feszültségről a belső PWM-szabályzó csak nagyobb áram felvételével képes biztosítani ugyanazt a teljesítményt, ami meghibásodást okozhat.
Ha négy cellát kötsz sorosan, az 16,8V terheletlenül, tehát ennél már csak kevesebb lesz.
Tartósan 1,5 V alá esett cellák töltését már nem ajánlják, mert belső átvezetések keletkezhetnek, amitől túl is melegedhet.
Töltőt lehet beszerezni 16,8V-ra is, van szabályozható is (ha párat visszaolvasol), de soros kötésnél szükség van cellavédő panelra is:
Emiatt is úgy kell kötni egyébként, hogy ne csak soros ágakba legyenek kötve a cellák, hanem párhuzamosan is. Ennek van egy kiegyenlítő hatása, valamint így a cellavédő elektronikának sem kell több párhuzamos ágat figyelni, hanem csak egy soros kört.
Vagy a videóban szereplő sípolós cellavédő is jó, ami jelzi a soros körben bármelyik cella kritikus feszültségét. Ennek előnye, hogy így nem kerül az áramkörbe soros kapcsoló / védő FET (ami nagy áramon hátrányos), ehelyett csak sípol.
1 db cella töltéséhez van a TPA4056 USB-panel, vagy ennek bővített változata, ami tartalmaz még egy DW01A védelmi áramkört és egy FS8205A dual FET-et.
-
imibogyo
veterán
válasz
LLKobe #17769 üzenetére
Mondjuk kérdés mit jelent nálad a fokozatmentesen? Mert ami tippet kaptál az vagy csak 5V, vagy csak 12V módban tud működni. Ahogy én értettem a kérdésedet, te inkább egy 5 és 12V közötti megoldást keresel a két végérték között fokozatmentes (potméteres) állítási lehetőséggel. Legalábbis számomra a fokozatmentes ezt jelenti. Mondjuk ha nincsenek fokozatok a két végérték között, akkor is fokozatmentes.
ITT van egy végletekig egyszerű megoldás, még a számítások is benne vannak. Vagy itt egy másik is. Javítson ki valaki elektro-szaki, ha ezek esetleg mégis hibás információk lennének, vagy nem a legbiztonságosabbak. Magam még nem próbáltam ki ezeket, de nem látok benne nagy kockázatot. Próba erejéig meg kipróbálható külső tápegységről is, így részemről semmi nagy kockázatot nem látok bennük.
Ugyanez a megoldás kicsit profibban és kipróbáltan.
Van PWM-es megoldás is, de ez már jóval bonyolultabb.
-
törölt tag
Az alaplapom egyetlen CPU fan (pwm) csatlakozójára milyen megoldással tudok rákötni 2 vagy 3 pwm-es ventit? Egyszerűen csak 2-3 felé párhuzamosítom a vezetékeket? A fordulatszámjelzőnél ez nem okoz galibát?
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Boogie33 #17607 üzenetére
Nem kovetsz el nagy hibat, ha 4.3 Ohm 3 W ellenallast hasznalsz az elso esetben, a masodikban mag 5.6 Ohmot. Persze, nem artana tudni, hogy mekkora a feszultseg ertekek toleranciai. Illetve nem lesz maximalis a fenyero...
Jobb megoldas lenne, ha az ellenallas helyett inkabb neznel az e-bay-en valami PWM-mes LED drivert, ami tudja azt, ami neked kell, a jobb hatasfok, a kisebb melegedes, valamint a LED-ek pontosabb meghajtasa vegett. -
And
veterán
válasz
tvamos #17575 üzenetére
"Ha digitális potméter, akkor nem kézzel hajtod, hanem az mcu-val."
Ez világos. Ami nem az, hogy itt PWM-es vezérlésről volt szó, illetve egy olyan panelről, amelyre azt írták, támogatja a PWM-inputot, a rajta lévő chip adatlapja viszont egyáltalán nem említette ezt. Ha egyszer PWM a cél, akkor miért kellene szórakozni a visszacsatoló ágba tett potméterrel? Ráadásul úgy, hogy az adott driver (XL4001) kimeneti áramát nem a visszacsatoló körben lévő ellenállások határozzák meg, hanem egy a leddel soros és a CS-inputra kötött pár tized ohm-os ellenállás (az FB-inputra csatlakozó osztó a feszültségmaximumot határozza meg, ennek áramgenerátoros módban valóban csak a limitálás a feladata). Tehát ennél a konkrét meghajtónál semmire nem mennénk egy akármilyen potméterrel, legyen az analóg vagy digitális. Valós PWM-vezérlés fogadására képes ledmeghajtóból meg van épp elég, csak az inkriminált XL4001 nem olyan. -
And
veterán
válasz
tvamos #17573 üzenetére
(Szerintem pedig az adott feladatot nem ilyen utólagos kókányolással lehet tisztességesen megoldani, hanem olyan kapcsolóüzemű led-meghajtóval /áramgenerátorral/, amelyet gyárilag felkészítettek PWM-működésre, tehát deklaráltan támogatja azt, nem csak a panelt készítő távolkeletiek írják rá, hogy tudja, mikor valójában ez nem igaz. Sokféle ilyen univerzális tokot kapni nálunk is párszáz forintért. Ezt a digitális potméteres dolgot meg azért nem vágom, mert pont nem PWM-vezérlésre való, hanem analóg potméter kisjelű helyettesítésére.)
-
And
veterán
válasz
Pubszon #17552 üzenetére
(Hát igen, mégis csak érdemes elolvasni az adatlapot, és csak akkor használni PWM-mel, ha az kifejezetten említ ilyesmit. Márpedig az XL4001-es adatlapja erről nem ír, tehát ezeknek az olcsó paneleknek a fícsörlistáján szereplő tételeket nem igazán szabad fenntartások nélkül elhinni. Mindannyian gazdagabbak lettünk egy tapasztalattal, de hát utólag könnyű okosnak lenni
.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fúziós energiát vásárol a Google
- Házimozi haladó szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- iPhone topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Apple asztali gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i5-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Crucial 240GB SSD eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest