- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Mindent kiváltana az UB-Mesh protokollal a Huawei
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Androidos tablet topic
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #19975 üzenetére
Így van, van egy alkalmazás amire alapvetően kellene - pár héten belül.
De szeretném a megoldást később majd máshol is felhasználni - akár 1:1-ben (azonos nyák), akár apróbb módosítással (ne kelljen újratervezni az egészet).
Ezért szeretnék olyan kapcsolást tervezni, ami minél "univerzálisabb".
Tehát pl. változtatható a kimenő fesz; illetve - a lehetőségekhez képest - minél magasabb a maximális árama.
A bemenő fesz minuma meg - kisebb kimenő áramok (pár száz mA) esetén - lehetőleg akkora legyen, hogy elmenjen 1 db Li celláról is.
Az a kérdés hogy emiatt az univerzalitás miatt mennyivel lesz az egész bonyolultabb - illetve mennyivel drágább az alkatrészköltsége. Ha sokkal, akkor nem biztos, hogy megéri.Ahol később felhasználnám a kapcsolást, arra egy példa:
Lehetne egy hordozható "töltő" (pl. okostelefon, PDA, netbook töltésére) - ebben az esetben az ólomakksi ugye mindenképp felejtős.belefektetett ész, meló,
Az biztos hogy ez önmagában nem érné meg, de tanulásként, tapasztalatként fogom fel a dolgot.
anyag, pénz
Eddig még semmit nem fektettem bele semmit, mivel nem is vettem semmit.
Ez lehet nem is teljesen jó, mert így nincs semmi mérhető-tesztelhető alkatrészem, amivel akár könnyebben tapasztalatot szerezhetnék, mint csak az elméleti tervezéssel.
Bár egy ilyen kapcsolásnál az a probléma, hogy ez már nem az a kategória, amit csak úgy összedobok egy próbanyákra. Pl. sok Li töltő IC-t, vagy DC-DC kovertert csak SMD-ben lehet megkapni.Valami "komolyabb" elektronikai szimulátort is el kellene kezdenem használni.
Pl. National Instruments MultiSim ?
Vagy mit tudtok javasolni ?
Olyan lenne jó, amiben pl. ilyen DC-DC konverter IC-k is benne lehetnek. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19979 üzenetére
Az egy nagyon régi/ősi 30V és 3A-es táp, amiben nagyon drága (?) precíziós ellenállásokkal állítható a kimeneti feszültség .1V-os lépésekben. A videó második felében azt mutatja be, hogy mit csinál egy 8Ω-os ellenállással. A feszültség leolvasható a kapcsolókról, az áram pedig a táp műszerén. A kettő hányadosa pontosan a kapcsokra kötött ellenállás a már említett Ohm törvényének megfelelően. Nem áramkorlátos (amit említettem már korábban), hanem egy 3A-re beállított védelmi lekapcsolással rendelkezik.
Ez nem egy szabályozható áramú, hanem szabályozható feszültségű táp. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #19979 üzenetére
Nagy vonalakban egy ellenállással tudod ezt szabályozni. De lehet, hogy kell oda még más is. Ennyire nem értek hozzá.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19977 üzenetére
Az áramerősséget Ohm törvénye határozza meg a terhelés függvényében. I=U/R. Ha olyan feszültségforrásról beszélünk, amelyiknek korlátozható a kimeneti árama, az a korlát elérésekor állandó értéken tartja a beállított értékű áramot (áramgenerátoros üzemmód) és a terhelés növelésével csökkenti a feszültséget.
-
DonThomasino
veterán
Adott egy táp 0-30v 3A .
Utólag megoldani hogy külön az áramerősség szabályozható legyen
nehéz dolog lenne? -
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #19974 üzenetére
Számomra egyre követhetetlen a célod. Kiindultunk abból, hogy egy bizonyos alkalmazásodhoz akkus táplálás kellene. Aztán jön a filozófiai ficam: akku függvényében változ(hat)nak az igényeid.
Annyira bonyolultnak, ágas-bogasnak tűnik az egész, hogy a belefektetett ész, meló, anyag, pénz már sokszor lekörözte az egyszerű ólomakkus megoldást. Ahhoz mindössze egy csepptöltő kellene. Hordozás közben még az sem.
Nem tudom hogyan tovább! -
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #19969 üzenetére
Viszont ha már kettő lesz sorban, akkor megnőnek az igényeim is, vagyis 12V-on 2-2,5A kellene.
A védelem problémás, mert mint körbenéztem, a védelmi elektronikák pl. itt: [link] csak 2A-ig vannak (ráadásul én nagyon drágállom).
Persze akkor lehet olyan védelmi elektronika kellene, amivel áramot nem figyelek, csak töltési - merülési feszültséget.
Áramkorlátra meg esetleg berakok egy jó nagy biztosítékot - ami csak bizonyos esetekben védhet így + nem is regenerálódó, de azért a semminél több.
A fesz szint figyelése megoldható lenne egyszerűen gondolkozva egy Zenerrel + komparátorral ?
Fix 5V-os tápfesz persze kellene nekik (töltésnél egyszerű, merítésnél meg egy kis terhelhetőségű külön Step-Up)
Egy 3V-os zener a komparátor egyik felére + az akksifesz a másikra, és ha kisebb, akkor billen - és lekapcsolja az akksit (utóbbit hogyan lehetne pontosan ?).
Valami bistabil relé (nagy áram elviselése miatt) - hogy lekapcsolás utána ne legyen semmi szivárgási áram ?Megkérdeztem a fent említett boltot, léteznek LiFe akkucellák, direkt szerszámgép + modell célra, óriási terhelhetőséggel: [link]
A fő probléma, hogy ezek viszont alacsonyabb feszültségűek (3,2-3,3V), így biztosan más töltőelektronika (töltő IC) kell hozzájuk.
Körbenézek majd néhány gyártó honlapján, van-e egyáltalán ilyenük (pl. MicroChip, korábban tőlük néztem LiIon töltő IC-t).Pl. ez brutális:
LiFePO4 ANR 26650 3,3V 2300mAh akkucellaExtrém terhelhetőség!
Típus: LiFePO4 (lítium-ferro)
Feszültség: 3,3V
Kapacitás: 2300mAh
Méret: 26x65mm
Teljesítmény leadás: folyamatos 70A
impulzusban(10s): 120A
Súly: 70g
Modellezésre, járművekbe, indító akkumulátorokba
Belső impedancia: 8 mOhm (1kHz AC).
Tipikus gyorstöltő áram: 10 C (23A)
Teljesítmény leadás: folyamatos 30C (70A)
impulzusszerűen 10 másodpercig 50 C (120A)
impulzusban 100 C (230A)
Maximum 10C-s (23A) töltőáram mellett, 1000 ciklus után még mindig 100%-os kapacitás várható, valamint
7000 ciklus után tartja az 1600mAh kapacitást.4 ilyet sorba kötsz, és indíthatod róla az autót is !
Ahhoz képest nem is drága érte a 4000 ft. -
Speeedfire
félisten
Igen, a venti fordulatát szeretném szabályozni a bementő fesz. függvényében, ami 0V és 12V között ingázik.
Folyamatosan nem akarom 12V-on hajtani a ventit, mert érzékeny a fülem.
Ezzel a fesszel meg az a baj, hogy össze-vissza ingadozik. Gondolom van valami elektronika ami ezt szabályozza benne. Megfelelő ventit meg nem találom, ami nekem jó lenne.Olyan nincs, hogy feszültséggel csak áramerősséget szabályozz egy ellenálláson, mivel a venti is egy ellenállásként működik és a kettő szorosan összefügg egymással.
Ezt nem értem, akkor a legtöbb venti, hogy működik?
CPT.Pirk:
Igen, pontosan ezt szeretném elérni.Nem akarom külön én mérni a bordákat, mindent a tápra akarok hagyni. Csak idegesít, hogy ilyen drága a normális venti.
Ami alapból benne volt, itthon nem kapható. Külföldről behozni, meg marha drága.
Amik meg itthon vannak, szintén drágák. Ami normális árban van, az meg nem indul el 5V-ról.Ha van egy PWM-es venti, gondolom azzal meg még egyszerűbb lehetne a dolog, mert akkor a 0V és 12V közöttit kellene "átalakítani" frekvenciává. Legalábbis, ahogy nézegetem ezt a PWM-es dolgot, valahogy így működik. 21 és 28KHz közötti értékkel vannak szabályozva a PWM-es ventik. Csak azt nem tudom, hogy az alaplapok ezt, hogy oldják meg...
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
TSSOP tokozású IC-khez milyen módszerrel tudok NYÁK-ot gyártani és milyen forrasztóállomással lehet őket rendesen beépíteni?
Konkrétan ilyen IC-ből szeretnék egy töltőt építeni. DS2712E+
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #19968 üzenetére
Az MC34063A egy izgalmas áramkör. Az adatlapból talán a 11b kapcsolásra szavaznék, bár a számítások menete a külsőmpnp-vel még nem tiszta.
Még egy köztes megoldás lehet esetleg: két Li cella sorban.
Ezzel nagyon egyetértenék, mert 2.5-3V annyira kis feszültség, hogy észre se veszed és itt-ott úgy eltűnik/-vész egy-egy fél Volt, hogy vakarhatod a buksit.
A mélykisütés védelmet meg kell oldani mindenképp. Itt ellenben nem tudok hozzászólni. Ezért preferálnék egy 4 soros cellás változatot egy okos töltővel Igaz, itt meg adódna a kérdés, hogy melyik cella milyen állapotban van.
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #19967 üzenetére
A 4db cella az már elég nagy + drága is.
És ha csak 1,5A kellene a 12V-on ?Ha túl sok hátránya lenne a dolognak, akkor lehet végül elvetem ezt a megoldást, de szeretnék részletesen utánanézni, hogyan is tudnám megoldani. Vagyis érdekel a megvalósítás.
Közben keresgéltem én is, van olyan ami már közelít, de nem teljesen jó.
Itt a topicban kerestem rá, mert emlékszem hogy annó ajánlott valaki ilyet, asszem nekem is.
MC34063A [link]
Kalkulátor: [link]
Adatlap (PDF): [link]
1,5A kimenő, 3V bemenettől.A 3V nem az igazi, mert ha jól tudom 2,7 vagy 2,8V-ig lehet meríteni a Li cellákat.
Főleg ha nagy terhelés van rajta, akkor gondolom még inkább leesik a fesz (bár azt nem tudom, ilyenkor hogyan működik a mélykisütés védelem). Ha a cella feszültsége csak a nagy terhelés (és az akksi belső ellenállása) miatt esik a 2,8V alá, és üresjárásban még bőven 2,8V felett lenne - ez ellen is védeni kell ?
Ja és ha jól vettem ki, amit linkeltem 10C-s akksi cellát, abban nincs védelem gyárilag.Hasonló IC-re ötlet, ami 2,5-2,7V-ról elmegy már, és inkább 2A-t tud a kimeneten ?
Még egy köztes megoldás lehet esetleg: két Li cella sorban.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #19964 üzenetére
Ha már Li cella, miért nem oldod meg egyszerűen 4 darab sorbakötésével. Tölteni valamikor/valahogy mindenképp kell. A mágneszár pedig 1-2 másodperc erejéig nem haragszik meg a 14-15V miatt. Nem lenne sokkal több, mint egy töltött ólomakku.
Ezt csak azért, mert 3V-ról 12V-ra, 3A mellett, a hatásfokot is figyelembe véve egy 12-15 amperes elektronikát jelentene, ha kis feszültségen is, ami már nem egy detektoros rádió bonyolultságú. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19961 üzenetére
A Tietze Schenk könyv 348-349 oldalán van egy feszültség vezérelt áramgenerátor, de szerintem neked inkább egy feszültséggel vezérelhető PWM generátor kell, mint itt a rajzon: [link]
Felteszem az a célod, hogy a venti minden körülmények között elinduljon, de lehessen szabályozni a fordulatszámát.
Én egyszerűen csak azt szoktam csinálni, hogy beteszek egy fesz szabályzót, amit PTC ellenállás "irányít", azt meg be lehet állítani, hány foknál kezdjen el forogni, az érzékelőt meg rá szoktam rögzíteni a kisfesz oldali hűtőbordára.
kjani18: hány A-t jelent a terhelhetőség?
-
atesss
addikt
Üdv !
Ugyan korábban mágneszárak működtetéséhez ólom-savas akksit ajánlottatok, de most direkt nem azzal, hanem Li akksi cellával szeretnék megvalósítani egy kapcsolást.
Most a Li cella töltését ne nézzük, először egy Step-Up DC-DC konverterre lenne szükségem az akksiból a magasabb fesz igényű mágneszárak meghajtásához:
- 2,8 - 4,5V bemenő, 12V ki
- Kimeneten 2-3A körüli - rövid idejű (pár sec) - terhelhetőség (alapvetően amire majd kelleni fog, ott kb. 1,5A elég lesz, de saját célra megcsinálnám már komolyabbra, ha emiatt nem sokkal drágább / bonyolultabb). Tartós üzemben is lehet kellene majd saját célra, de úgy elég mondjuk 12V 1A.
- Alapvetően külső kapcsoló FET-es kellhetneAnd egy korábbi hsz-e: [link] alapján kezdtem el körbenézni.
Találtam is olyat ami talán jó, de nem tudom pontosan milyen külső FET kell hozzá, és azzal mekkora áramerősséget "érhetek el".
Mi a követelmény egy erre való FET-től ? Gondolom RdsOn nagyon alacsony, de ezen kívül mi még ?
Amit találtam és tetszett mindj. megkeresem és belinkelem. Ami nem tetszett, az az ára, mert valami 3000Ft körül volt. Lehetőleg ilyen 2000Ft felett ne nagyon legyen - vagy ha esetleg mégis, akkor annak annyiért már tényleg űber tudásúnak kellene lennie.
Főleg úgy hogy a külső alkatrészeknek is lesz azért ára.Gondoltam esetleg arra is, hogy tápnak 4db AA Nimh cella sorban, ez ugye 4V-5,8V közti bemenő fesz.
Ugyan még nem tudom pontosan hogyan működnek ezek a kapcsolások, de jó lenne olyan IC/kapcsolás, ami 3V és 6V közt működne külön módosítás / utánaállítás nélkül. Esetleg egy darab trimer áttekerésével.Li cellából meg találtam ilyet: [link]
Li-ion ICR 18650D 3,7V 1500mAh akkucella
típus: li-ion
feszültség: 3,7V
kapacitás: 1400mAh
méret: 18x65mm
Terhelhetőség: 10C
Modellekhez, szerszámgépekhezEz szerintem megfelelne a célnak (ha tényleg terhelhető rövid ideig 10C-vel).
Bár asszem már a múltkor is linkeltem.
A 10C-s terhelhetőség 14A-t jelent, ami még rossz esetben (DC-DC hatásfoka, terhelés miatti még alacsonyabb kapocsfesz) is min. 3A-t jelentene 12V-on.
Új hozzászólás Aktív témák
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
- Lenovo ThinkPad T14 Intel I7 10610U
- Asus TUF Gaming A15 ASUS FA507XU 15,6" FHD 144Hz, R9-7940HS, 32GB, 2x2TB SSD, GeForce RTX 4050
- Playstation 5 Drive Edition 825GB (CFI-1116A), dobozában, 6 hónap garanciával, Bp-i üzletből eladó!
- Komplett Pentium I-II
- Apple iPhone 15 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / 98% akku
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074, 100% Akkumulátor
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3275, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest