Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz tiva190 #53449 üzenetére

    Hogy kapjál érthető választ is:

    Két hangszóró összeegyeztetése, összeegyeztethetősége kapcsán a szóbajövő paraméterek számosak, ezek közül legalább hat-hét paraméter alapvető fontosságú bármiféle tervezgetéshez, számolgatáshoz, és a kérdés nem elvi alapú, hanem konkrét hangszórók konkrét paraméteregyüttesei alapján terveznek egymás mellé hangszórókat, ehhez kapcsolódnak a hangdoboz doboztestének paraméterei, majd a keresztváltó paraméterei, végül a vezetékek paraméterei. Tehát, ha mintegy 15-20 konkrét, valós paraméter összeillőnek látszik, akkor jöhet a füllel való meghallgatásos próbák és finomszabályozások szakasza, például különféle részparaméterekben eltérő próbadarabok összehasonlítása. A hangszóró impedanciás viselkedése a jelzett számos alapvető paraméter egyike, de ami számít, az a teljes valós impedanciamenet, valós terhelési körülmények között, nem pedig a megadott nominális impedancia. Az az egy darab viszonyszám, a nominális impedancia csak egy elvi képzemény, afféle tűnékeny idea, amely nagyon keveset sejtet a hangszóró valós impedanciás viselkedéséről, és mint jeleztem, a valós impedanciás viselkedés is csak egy paraméter a sok közül, ráadásul a paraméterek egymással összefüggnek, egymásra is hatnak, nem csak önmagukban érvényesülnek.
    Tehát a kérdésed megválaszolhatatlan ebben a formában, mert semmi szükséges adatot nem tudunk. És ha tudnánk az összes szükséges adatot, akkor is csak azt lehetne megmondani, hogy nem fog felrobbanni a hangdoboz és az erősítő az adott két hangszóróval, ellenben a hangbeli végeredményre még az összes valós paraméter ismeretében is csak nagyon halvány és részleges becsléseket lehetne tenni. Ez nem úgy működik, hogy ismerjük a nominális impedanciát, és akkor rendben van bármi is.

    Victoire, a bejárónő

    Szerk.: A kollégák hozzászólásaihoz: De igen, adódhat technikai jellegű probléma!!! Nem kifejezetten valószínű, de adódhat!!! És az csak a technika, a hangtól még messze vagyunk!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák