Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bkercso

    nagyúr

    válasz Alu #26695 üzenetére

    Nem nagyon lehet kiigazodni a wattokon, mert sokféleképpen mérnek. Van pl. az RMS, amit - ha jól tudom - rózsazajjal mérnek. Na most ha Te a nagy mélyeket szereted, akkor az bizony távol áll a rózsazajtól, ami a frekvenciákat kiegyenlítetten tartalmazza.
    Általános ökölszabály, hogy ha nem érzi jól magát a hifi (értsd: tönkre akar menni), akkor torzít. Ebből tudsz kiindulni.
    Nagy mélysugárzók alá sovány erősítő használata azt eredményezheti, hogy magasabb hangerőn elfogy a legalja és nem lesz olyan mély, mint halkan. Aztán jön a torzítás, ami a hangszórót teszi tönkre (akkor is, ha az nagyobb teljesítményű, mert a torz jelet nem szeretik). Még feljebb tekerve szokott leégni az erősítő is, bár ez változó.

    A hangszórók úgy is tudnak károsodni, hogy nem mennek tönkre. Nagyobb mélyeknél, amikor "érdekesen szól", akkor az lehet, hogy a lengőtekercs csévetestjét nekiveri a mágneskörnek. Ez hosszútávon deformálhatja a csévetestet, ami így hozzáérhet a mágnes légrésének falához (mivel egy gyűrű alakú légrésben mozog), és súrlódó hangot adhat + torzíthat. Vagy lerázza a drótot a csévetestről és az elszakadhat, vagy pár menet zárlatos lehet.

    A nagy teljesítményű autóerősítők (>50W) tartalmaznak invertert, ami csúnyák veszi fel az áramot a tápból. Egy akksi vagy akksitöltő ezzel elbír, egy számítógéptáp kérdéses. Puffereld meg és próbáld ki.

    Ha az ablakot akarod kiverni, arra egy szék is megteszi. Ha zenét akarsz brutál hangerőn és élvezhető minőségben, akkor oda erő kell, nem vacak médiamárkos minihifik.
    De ha építesz egy igazán jó hangú "HiFi"-t, akkor lehet, hogy emberi hangerőn is tetszeni fog rajta a zene. ;)

    [ Szerkesztve ]

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

Új hozzászólás Aktív témák