Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • denesdr

    addikt

    válasz Mathiask #110896 üzenetére

    Köszi a linket! Úgy néz ki igen és nagyjából demonstrálta is, hogy miért.
    A linken az ábra azt mutatja, hogy egy elektromosan elsőrendű szűrés miért nem eredményez akusztikusan 6dB/oktáv váltási görbét (mert a szűrő elektromos és a hangszóró akusztikus átvitele kombinálódik végső akusztikai átvitelben) és ezáltal miért nem tud megvalósulni a lineáris fázisú váltás, ami a 6dB/oktáv, másnéven elsőrendű váltás lényege lenne.
    Egyébként meg lehet közelíteni az említett lineáris fázisú (azaz fázisforgás nélküli) váltást, mégha tökéletesen kivitelezni szinte lehetetlen is. Ezt említi Vandersteen is egy korábbi interjújában, azaz egy akusztikusan 6dB/oktáv váltási görbét létrehozni az egyik, ha nem a legnehezebb feladat és a megközelítéséhez is általában igen bonyolult váltóra van szükség elektromos oldalról.
    Aztán van lehetőség meredek akusztikus váltási görbékkel is a lineáris akusztikus fázist megközelíteni, ilyen pl a S. Harsch váltás, ahol egy negyedrendű Butterworth aluláteresztő és egy másodrendű Bessel felüláteresztő átvitel van megközelítve akusztikusan, úgy hogy a felüláteresztett hangszóró, a váltási frekvencia fél ciklusidejű késésével kell, hogy rendelkezzen. [link]
    De a lényeg itt is, hogy mindig a végleges akusztikus váltási görbe számít és logikai/matematikai szempontból nem számít, hogy milyen elektromos szűréssel erjük ezt el.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák