Hirdetés

Aktív témák

  • Brandys

    tag

    válasz bajnokpityu #29926 üzenetére

    Na ezt a cikket érdemes elolvasni, én is nemrég találkoztam vele és most, hogy szóba jött a "damping factor", így gondoltam belinkelem ide.
    [link]
    Idézet a cikkből:
    Kimenõ impedancia, damping faktor
    Az erõsítõk tervezési szempontjai között az alacsony kimeneti impedancia is kiemelt helyen szerepel, minél alacsonyabb ez az érték, erõsítõnk annál "függetlenebb" a csatlakoztatott hangsugárzótól, ill. annál jobban csillapítja annak visszahatásait. A hangszóró ugyanis - noha a mûterheléshez hasonlatos impedanciát képvisel - mégsem úgy "viselkedik" mint egy ellenállás, hanem szépen visszadolgozik az erõsítõ kimenetére. A damping faktor, magyarul csillapítási tényezõ a terhelõ impedancia és a végfok kimeneti ellenállásának hányadosa (pl. 8 ohm / 0,1 ohm azaz 80), a nagyobb érték ideálisabb.
    Néha találkozhatunk a "nehezen hajtható" kifejezéssel a hangsugárzók kapcsán, ezek a dobozok esetenként érzéketlenek, jellemzõen hullámzó impedanciamenettel és bonyolult keresztváltóval rendelkeznek, ami az erõsítõre nézve a damping faktor tekintetében komoly követelményeket támaszt, ezt általában a nagyobb teljesítményû félvezetõs erõsítõk teljesítik. Ez nem azt jelenti, hogy mondjuk egy 2×20W-os csöves nem képes megszólaltatni az adott dobozt, csak hangminõség tekintetében lehet, hogy nem ideális partnerek, erre a rendszer összeállításánál figyelemmel kell lenni.

    Gyakran felmerül a kérdés az erõsítõre köthetõ hangfalak impedanciájával kapcsolatban is. Az esetek többségében mindkét értékkel használható az erõsítõ, amennyiben nem, azt biztosan feltüntetik a hátlapon is. A legtöbb erõsítõ adatlapján megtalálható a 8 ill. 4 ohmos hangsugárzókkal elérhetõ teljesítmény, ebbõl látható, hogy minél kisebb a hangszóró impedanciája, annál nagyobb az erõsítõ kimenõ teljesítménye. Egy kis számtan, no meg az Ohm törvény, és kiderül, épp a duplája, persze, ha a tápegység is bírja energiával.
    A csöveseknél illik betartani a kimeneti csatlakozókon feltüntetett impedancia-értékeket, mert a csövek munkapontját eltolja a kisebb, vagy nagyobb terhelés, ezért is szoktak külön 4 ill. 8 ohmra illesztett kimenetet elhelyezni egymás mellett.

Aktív témák