Új hozzászólás Aktív témák

• zhagyma

őstag

válasz Gusztáv #1789 üzenetére

Ha már így felvetetted ...

Nem akarom az AH-t védeni, nekik is megvan a maguk baja. Piaci éretelmben klasszikus "tyúk-tojás" problémába futtotak bele. Adás, műsor vagy "vételképes" fogyasztó legyen előbb? Végül is mindegy, az állam úgyis fizeti a beruházási- és fenntartási költségeket a közszálgati csatornák szerződésein keresztül 12 éven át. Én úgy látom: Ha bejön a DVB-T platform, akkor úgyis csak az AH lesz a piacon, ha nem akkor meg a pénzüknél maradnak (nincs kockázat, nincs érdek és motiváció). De szerintem az NHH is sáros:

A [GE06] terv a nemzetközi digitális frekvenciakiosztásról, 2006-ban meghatározta, hogy mely UHF frekvenciákat (csatornákat), használhatja magyarország DVB-T adóhálózat kialakításhoz. Itt szerintem az NHH alkudozott, aminek lettek technikai következményei. A GE06 után az NHH törtehette a fejét, hogy lesz ebből jó DVB-T szolgáltatatás. Erről itt lehet olvasgatni: [DVB-T tervezés szempontjai]. Na ezzel el is dőlt dolog. MFN gerincadó hálózat lesz (minden adó eltérő csatornán / frekvencián sugározza ugyanazt a mux-ot) és tetőantennás vétel (RPC1 szerint vételi hálózat tervezés). Sajnos GE06 tervből ez következik a cikkben említett szempontok miatt.

Az AH kapott a feniteknek megfelelő pályázati kiírást az NHH-tól. Az NHH a fenntieket még megspékelte a pályázatban (sok más mellett) a Frekvenciasávok Nemzeti felosztási Táblázata, nemzeti lábjegyzetekkel H111, H112-vel, amely a DVB-T csatornákra 2015-ig kormányzati / katonai korlátozást tartalmazott.

Az AH ezt bevállalta és kapkodott is rendesen december 1-ig. A felsoroltak alapján, a korlátokat figyelembe véve nem is lehetett ennél jobb a DVB-T nyitány. Én szerintem az AH menedzsment nagyot akart "durrantani" és ezt világgá is kürtölte, de a technika meg kicsit "szólt" (valószínűleg szegény AH-s műszakiak isszák a levét).

Én azt gondolom, hogy az NHH felelőssége a rossz frekvencia gazdálkodási stratégia kialakításában (a kormányzati / katonai korlátozások szerintem, 2006-ban is ismertek voltak) és / vagy a GE06 frekvenciaosztón a magyar érdekek gyenge képviseletében fogható meg. Na és az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az NHH-AH szerződés 'A melléklet: Elvi megvalósítási terv' (a lényeg) üzleti titok címén nem került nyilvánosságra.

Új hozzászólás Aktív témák