Hirdetés

Aktív témák

• Nashville

tag

Írtam már a múltkor ide adtatok is jó tanácsokat így leírom a "rövid" történetem, hátha tudtok még segíteni vagy jó lesz tapasztalatnak másoknak.

Tapasztalataim a Sapphire ATI Rad. HD 4850 512M GDDR3 PCI-E DUAL DVI-I / TVO LITE, Dual Slot cooler videokártyával: [link]

Konfigurációm:
    Asus P5Q Pro alaplap (s775)
    Intel Core 2 Duo E8400 (3GHz/6MB/1333MHz)
    Kingston HyperX 2GB 1066MHz DDR2 Non-ECC CL5 KIT
    Operációs rendszer: Windows XP SP2 és SP3- al is kipróbálva
    Monitor: Samsung SyncMaster 720N 17”
    Táp: FSP 400W ATX/EATX tápegység, 12cm (ATX-400PNF) OEM

Telepítés:
    A videokártya feltelepítését kétféleképpen próbáltam mindkét esetben „szűz” Windows telepítést követően természetesen az alaplapi CD feltelepítése után. A Microsoft .NET Framework 3.5 és a legújabb DirectX End-User Runtimes (August 2008) is fel lett telepítve.
    Telepítési variációk:
    1. A videokártyához adott CD teljes feltelepítése. (Driver 8.7)
    2. ATI Display driver 8.8 (2008 08.20) és Catalyst Software Suite 8.8 a legújabb vezérlők reményében

A hiba:
    Mindkét esetben használat közben jelentkezett (internetes és egyéb PC- s tevékenység), hogy a képernyő egy pár másodpercre fekete lett, majd visszaállt eredeti állapotára. További használat után már le is fagyott a gép (a képernyő „megmerevedett”).
    Játék közben is tapasztalható a hiba: Pl.: GTA San Andreas szinte az első percekben „megadja magát”. Szintén a fekete képernyő megjelenése majd visszaváltása utáni használat közben egy idő után fekete marad (sokszor még hang is kíséri) és azonnal lefagy. Ha mégis sikerül kilépni a Windows- ba, akkor a feladatkezelőben leállított játék exe- je a leállítás után már nem indítható, csak rendszer újraindítás után.
    Ezek tetézéseként egy alkalommal még az egész képernyő is nagyon pixeles lett, ami csak újraindítás után állt „helyre”.
    Mindezen hiba egy Nvidia Geforce 7600 Gs kártyával nem tapasztalható, azzal minden tökéletesen működik, tehát a számítógépben más hibaforrás nem lehet.

Fejlemény:
    A kártyát kicserélték az üzletben szó nélkül, amikor leírva is átadtam nekik tapasztalataimat.
    Szóval ugyan ilyen kártya van most is birtokomban. Mostani tapasztalatom, hogy a gép egyéb használat közben egyszer sem fagyott le, viszont a GTA SA igaz nem olyan hamar, mint ezelőtt, de lefagy amolyan „ATI- s fagyásnak” neveztem el mert nem csak egyszerűen leáll az gta exe, hanem vagy megmerevedik a kép, vagy sötétre vált és hang kíséretében használhatatlan, és ki kell nyomni a PC- t. Több játékkal nem próbálkoztam, mert a hiba miatt állandóan újratelepítgetek, messze álok még a játékoktól (vagyis a fiam). Tudtok- e olyan tesztet mondani, amellyel biztosan le tudom tesztelni a karit, ami kihozza a hibáját (ha van egyáltalán) vagy csak a GTA SA- t nem szereti? Azért lenne fontos a GTA mert a fiam kedvenc játéka és ez az egyetlen, amit még nem unt meg.
    A Sapphire- t azért választottam, mert refkártya, gondoltam nem lesz vele gondom…péntekig remélem sikerül tisztán látnom, mert lépnem kell valamilyen irányba.

És még egy kérdés: ez a 400W-os FSP táp elég a konfigomnak? Ez is idegesít kissé főleg, ha majd húzni akarom a procit legfeljebb 3.6-4 GHz- ig

Előre is kösz a választ!

Aktív témák