Socket FM3 tokozást kap a Kaveri APU?

A tavaly októberben debütált Virgo platform megjelenésekor az AMD hivatalosan is elhintette,hogy az FM2 foglalat a Trinity APU-kat követő modelleket is képes lesz fogadni. Bár a vállalat konkrétan nem nevezte meg a jövőben érkező új, szintén FM2 tokozással érkező processzorcsaládot, mégis mindenki a Kaveri támogatására gondolt, hisz a cég előzetes útitervén ekkor még ez volt a soron következő fejlesztés.


Egy korábbi útiterv még a tavalyi évről [+]

Ezzel szemben tavaly ősz végén szinte a semmiből került elő a Richland kódnevű fejlesztés, ami a Trinity továbbfejlesztése lesz. Az x86-os CPU magok továbbra is a Piledriver mikroarchitektúrára épülnek, melyek magasabb órajelen fognak üzemelni, miközben az IPC várhatóan már legalább a Vishera (Piledriver v2) szintjét fogja hozni. Az integrált grafikus egység (IGP) paraméteriről egyelőre nincs konkrét adat, de igen valószínű, hogy nem lesz változás a Trinity APU-hoz képest, csupán magasabb órajelen fog üzemelni.


Az aktuális legfrissebb útiterv [+]

A Richland beékelődésével a Kaveri piacra dobása év végére tolódott, ami feltehetőleg először a magasabb prioritást élvező mobil vonalon fog megtörténni, így szerintünk az új asztali APU-k debütálása legkorábban majd csak valamikor 2014 első negyedévében lehet esedékes. A Kaveri számos jelentősebb újítást fog hozni: A CPU-magok már a Steamroller mikroarchitektúrára fognak épülni, miközben a GCN-alapú grafikus mag jelenléte is tényként kezelhető. További számottevő újítás lesz az egységes címtér, így az IGP ugyanazokat a pointereket kezeli majd, amiket a CPU. Ezenkívül a CPU és az IGP egy teljesen koherens memóriát oszt majd meg egymással. A PCI Express 3.0 támogatása, valamint ezzel együtt egy újabb alaplapi vezérlőhíd (FCH) megjelenési is borítékolható. Mindezen változtatások okán várhatóan egy teljesen új platformot (Indus) fog bevetni az AMD, mellyel a Socket FM3 személyében immáron egy új foglalat is várható.

Erre a napokban kikerült AGESA (az AMD mikrokódokat tartalmazó csomagja) forráskódja világított rá, amiben már világosan szerepel egy "KV_SOCKET_FM3" sor, ahol is a "KV" a Kaveri kódnevet takarja. Arról természetesen még semmit nem tudni, hogy bizonyos megkötések mellett (például a PCI Express kapcsolat 2.0-s szabványra való korlátozása) használhatók lesznek-e majd az FM3-es APU-k a jelenlegi FM2-es alaplapokban. Korábban már láthattunk hasonlóra példát, hiszen az Socket AM3-as tokozású processzorok használhatók egyes AM2 és AM2+ foglalatos alaplapokban is, de ebből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a Kaveri APU jövőbeni esetleges kompatibilitását illetően.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés