November közepén érkezik a Kaveri APU?

Kiszivárgott némi információ a Kaveri kódnevű APU-kkal kapcsolatban. A termékekről meglehetősen sokat lehet tudni, hiszen ismert, hogy két darab Steamroller modult kap, amit egy 512 shader részelemmel rendelkező GCN architektúrára épülő IGP egészít ki. Ez lesz az első olyan APU, amiben közös címtartományt és teljesen koherens memóriát használ majd a CPU és az IGP, és az eddigi adatok szerint ez a felépítés az új generációs konzolokat másolja, vagy éppen fordítva gondolva erre a konzolok másolják a Kaveri koncepcióját.

Ezek mellett talán az sem lesz meglepő, hogy a Kaveri APU november közepén lesz elérhető, legalábbis a gyártóktól származó friss adatok alapján. Megtudtuk, hogy az AMD a korábbi évek szokásaitól eltérően most az asztali piacot célozza meg elsőként, így a mobil termékekbe szánt Kaveri a következő év elején érkezik. A jelenlegi információk szerint a Kaveri részben kiegészíti a hamarosan befutó Richland APU-kat, így a pletykák szerint az új APU az FX sorozat része lesz.

Arról még nincs adat, hogy ez a homogén többmagos AMD processzorok végét jelenti-e, de nyilván nem kizárható, ahogy az sem, hogy APU és CPU is lesz az FX szériában. Nyilván, ha az új generációs konzolok a CPU helyett inkább az IGP erejét használják fel az általános számításokra, akkor a homogén többmagos processzorok nem sokat fognak érni az új generációs gépekhez tervezett, de PC-re portolt játékokban, így az IGP megléte a PC-s játékosok számára is elengedhetetlen lesz. Egy ilyen jövőkép mellett az AMD akár fel is hagyhat az asztali piacra szánt homogén többmagos processzorok forgalmazásával. Ez a terület azonban még képlékeny, hiszen elméletet át kell ültetni a gyakorlatba, és ahhoz mindenképp szükség van rá, hogy a piac nagy része átálljon az új felépítésű hardverekre.

Érdemes megjegyezni, hogy ha a Kaveri APU novemberben érkezik, akkor az idei AMD Fusion Developer Summit is ekkora lehet beütemezve, de erről még nincs pontos adat, ugyanakkor a cég tradicionálisan összeköti a rendezvényt az új APU-k bemutatásával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés