Már szállítja Cell-alapú koprocesszorának mintáit a Toshiba

A Toshiba mától megkezdte a SpursEngine SE1000 nevű lapka mintáinak, illetve a köré épülő referenciacsomagnak a szállítását. A Cell processzor módosított, egyszerűsített változatát elsősorban videofeldolgozást, képelemzést és más vizualizációs feladatokat segítő koprocesszornak szánják; hardveres (de)kódoló egységeinek köszönhetően nagy felbontású MPEG-2 és H.264 médiafolyamok feldolgozását is gyorsabbá lehet vele tenni. Az SE1000 másfél gigahertzes órajel mellett 10–20 watt energiát igényel; a gazdarendszerrel PCI Express interfészen keresztül kommunikál.

A Toshiba által a partnereknek készített csomag a kártyán kívül a szükséges köztesszoftvert, függvénykönyvtárakat és példaalkalmazásokat tartalmazza, hamarosan pedig komplett fejlesztői környezet is rendelkezésre fog állni, amely segíti a fordítást, a hibakeresést és az optimalizációt is. A kártyán a négy SPE magos SE1000 mellett 128 MB XDR memória található, és bár négysávos PCI Express is használható lenne, elegendőnek látták egy PCI Express x1 csatlakozó kialakítását.

A SpursEngine-t alkalmazó termékek, főként szórakoztatóelektronikai berendezések várhatóan még ez évben piacra kerülnek; a Toshiba a megjelenéstől számított három éven belül mintegy hatmillió chip eladásával kalkulál. Az SE1000 mintái 98 dollárba kerülnek, de a tömegtermelés beindulásával ez a költség nagyjából a felére csökkenhet. A fontosabb partnerek közé tartozik a Corel, a CyberLink és a Leadtek is. A fejlesztések tovább folynak, egyfelől a számítási kapacitást akarják feljebb srófolni, másfelől a fogyasztást kívánják csökkenteni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés