Egyébként így néz ki a kártya:

Érdemes elolvasni a press-release-t is.
"We are very pleased to have started sample shipping of SpursEngine" said Yoshio Masubuchi, Director of Toshiba’s System LSI Division, Advanced SoC Development Center.(*1) "The design of this powerful co-processor is dedicated to bringing the advanced capabilities of the Cell/B.E.™ to consumer electronics, particularly video processing in digital consumer products.(*2) We are sure that SpursEngine will accelerate the market for full-HD applications."
Toshiba will support developers working on SpursEngine applications with a comprehensive reference kit that includes a reference board(*3) and essential middleware APIs. The reference board has a PCI-Express edge connector that can connect to an x1 layer slot in a PC. Toshiba will also provide an integrated development environment (SPE compiler, SPE debugger, and performance monitor) and sample applications that demonstrate how to use the provided middleware. With the reference kit, customers can quickly and easily construct an evaluation and development environment and accelerate product development.
[...]
Toshiba is developing co-operative relationships with many partner companies in order to develop wide scope video solutions that utilize SpursEngine. For example, we are partnering with Corel Corporation whose headquarters are in Canada; and Taiwan based CyberLink Corporation and Leadtek Research Inc. These companies produce popular video and image processing software and hardware such as graphic board, and will together supply to set manufactures. By working together with these companies and creating a new value chain, many end user can enjoy comfortable digital life by using our board and software bundled with SpursEngine. (*4)
Hát, ez egy picit zavaros.
*1: Szóval tudják, mit jelent az, hogy SoC, és vélhetően nem véletlenül nem annak építették ezt.
*2: Az itt felsoroltak nem igazán a PC elnevezései. Esetleg HTPC.
*3: Ugyebár tudjuk, mit jelent az, hogy reference board. Ha csak a chip programozását segítő cuccról lenne szó, ami ilyen formában nem kerül piacra, azt úgy hívják, demo board.
*4: Itt is a kártyáról beszélnek az end user viszonylatában. Továbbá a felsorolt főbb partnerek is jellegzetesen PC-s cégek.
(#40) Power: Amit az első mondatodban írsz, azt éppenhogy én "állapítottam meg" (mások az egésznek az értelmét kérdőjelezték meg), szóval a kritika hiányáról előadott szöveg kicsit komikus.
Szerintem néhány évig jól fog jönni egy ilyen videos munkáknál. Megfelelő árszinten és érdekes alkalmazásokkal ezen a körön kívül is lesznek vevői. (Már úgy értve, PC-s felhasználásban. Más eszközökben is nyilván elő fog fordulni. De nem csodálkoznék, ha kijönne SoC változatban is.)
Nem hiszem, hogy tőlem szuperlatívuszokat hallhattál a Sonyról. Egyes tényeket írtam itt-ott, nem szabad? A Cellt meg igenis jónak tartom, már többször leírtam, miért. Nevetséges, ha valaki mindezt egyszerűen a Sony utálat szelével söpri félre. Mellesleg a fejlesztés az IBM-nél zajlott, az IBM főmérnökeinek vezetésével, a Sony csak néhány mérnökével képviseltette magát, és beszéllt a projekt finanszírozásába is. Hasonlóan, mint a Toshiba.
Talán emlékszel az SG-s vitáinkra, aholis igencsak rossz véleményeket fogalmaztál meg a Power architektúra ellen is, rá is kérdeztem, hogy akkor miért pont ezt a nevet választottad.
Az IBM nem volt túlzottan érdekelt abban, hogy olcsón szórja az Apple gépeibe a procijait. Talán hallottál a PowerPC 970 sorozatról, amit szándékosan csak azután mutattak be, hogy az Apple bejelentette a váltást.
Én sem tartom a Cellt mindenhová célszerűnek, nyilván. Mit értesz szoftveres háttéren, és annak hiányos voltán? A Power kompatibilis PPE által elég jelentős szoftverbázis adott. Továbbá direkt a Cellhez fejlesztett fejlesztői környezetek és Cell-re optimizáló fordítók is adottak. Sőt, írd be egy keresőbe: octopiler.
Arról, hogy a Xenon jelenleg jobban használható lenne talán kérdezz meg néhány mindkettőt ismerő fejlesztőt, pl. Strezit a hwsw-n.
[ Szerkesztve ]