Toshiba notebookok videofeldolgozó koprocesszorral

Hirdetés

A Toshiba Japánban már bejelentette és júliustól értékesíteni is kezdi első olyan notebookjait, melyek tartalmazzák a Cell processzor kissé szűkített, illetve átalakított változatát, a SpursEngine SE1000 nevű chipet. A lapka videofeldolgozást segítő koprocesszorként ékelődik a rendszerbe, azaz nem helyettesíti sem a CPU-t, sem a GPU-t. A SpursEngine a Cell eredeti nyolc SPE egysége helyett csak négyet tartalmaz, kapott viszont kifejezetten MPEG-2 és H.264 videók kezelésére szakosodott, dekódolást és kódolást egyaránt elvégző egységeket.

Toshiba Qosmio G50

A videoprocesszorral valós időben lehet a tévéműsorokat kevesebb tárhelyet foglaló formátumba tömöríteni, míg valamely tárolóeszközön lévő videók természetesen akár ennél is gyorsabban kódolhatók (át). A SpursEngine a megfelelő szoftverekkel azonban ennél jóval többre képes. A Toshiba által bemutatott „videonavigátor” program például rendelkezik arcfelismerő funkcióval; a videoanyagban talált arcokat kis képek formájában kigyűjti, majd ezekre kattintva egyszerűen odaugorhatunk a videóban, ahol felbukkan a keresett személy. Egy idősávon más paramétereket is megfigyelhetünk, a hang intenzitásának grafikonjára kattintva például könnyen meg lehet találni azokat a helyeket, melyek az átlagnál halkabbak (például a közönség feszülten figyeli egy sportoló próbálkozását) vagy éppen hangosabbak (taps a produkció végén). A notebook webkamerájával kombinálva pedig a vezérlés új módja kínálkozik, a felhasználó kézmozdulataihoz ugyanis szoftverfunkciókat lehet társítani, vagyis az egeret vagy az – egyébként mellékelt – távirányítót sem kell feltétlenül igénybe venni. Ezt egyelőre csak a médialejátszás alapszintű (play, stop stb.) vezérlésénél használják ki, de később nem elképzelhetetlen akár gesztusokkal irányított játékok elkészülte sem.

Toshiba Qosmio F50

A SpursEngine a Toshiba multimédiás nagyágyúiban, a Qosmio F50 és G50 modellekben bukkan fel elsőként. Az F50 kijelzője 15,4 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású, míg a G50 egy 18,4 hüvelykes, Full HD (1920x1080 pixeles) panelt kap. A Core 2 Duo processzor mellé mindkettőnél legalább 2 GB rendszermemória, valamint NVIDIA GeForce 9600M GT grafikus kártya jár. A G50 két merevlemezzel is rendelhető; az AV funkciókat Harman/Kardon hangrendszer és digitális tévétuner teszi teljessé. Persze ezeket a notebookokat nem a mindennapos cipeléshez tervezték, már az F50 tömege is meghaladja a 3,5 kilogrammot, a G50-é pedig kiépítéstől függően megközelítheti az 5 kilót is, ezzel párhuzamosan túl hosszú akkus üzemidőre sem számíthatunk. A SpursEngine-nel ellátott Qosmio F50 ára 250 ezer jen (kb. 356 ezer forint), a G50-é 290 ezer jen (kb. 413 ezer forint) körül kezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés