Toshiba: vizualizációs koprocesszor Cell-alapokon

A Toshiba az október 2-án kezdődő CEATEC Japan 2007 kiállításon egy újszerű koprocesszort mutat be. A Cell Broadband Engine vagy röviden Cell processzor kifejlesztésében az IBM és a Sony mellett a Toshiba is közreműködött, ezekre a technológiai alapokra támaszkodtak az új SpursEngine tervezésekor is. Amint ismeretes, a Cell egy IBM Power architektúrájú magot (PPE) és nyolc független végrehajtó egységet, ún. együttműködő feldolgozóelemet (SPE) tartalmaz. A PPE – mely maga is két programszál végrehajtására képes egy időben – a chip agya, ez felel az operációs rendszer futtatásáért és a feladatok felosztásáért a SIMD rendszerű az SPE-k között. Utóbbiak elsősorban – a háromdimenziós grafikai megjelenítésben vagy szimulációk során intenzíven használt – lebegőpontos számítások végrehajtásában jeleskednek.

A Toshiba a főként képfelismerő, vizualizációs, videofeldolgozó alkalmazások gyorsításához használható SpursEngine-t koprocesszornak szánja, ennek megfelelően jelentősen átszabták a Cell chipet. Mivel a PC-kben és a tervezett szórakoztatóelektronikai berendezésekben egy központi processzor végzi az operációs rendszer futtatását, és a SpursEngine is a CPU közvetlen irányítása alatt áll, kivették az általános célú PPE elemet, az SPE-k számát pedig nyolcról négyre csökkentették. Megmaradt az XDR rendszerű saját memória, a FlexIO külső interfész viszont eltűnt, a CPU-val való kommunikációra 1, 2 vagy 4 PCI Express sáv ad lehetőséget. Új elemek a SpursEngine-ben a nagy felbontású videókat kezelő hardveres MPEG-2 és H.264 kódoló és dekódoló egységek.

A Toshiba egy noteszgépbe építve fogja demonstrálni a koprocesszor képességeit. A rendszer kamera segítségével rögzíti egy személy képét, melyet számítógépes grafikává alakítva lehetőséget teremt például a frizura vagy a smink virtuális módosítására, úgy, hogy mindvégig valós időben követi a személy mozdulatait, mimikáját. A feladathoz a SpursEngine-t 1,5 GHz-es órajelen futtatják, energiafelvétele a közlemény szerint 10 és 20 watt között alakul. A Toshiba már dolgozik a kereskedelmi célú gyártás előkészítésén, azonban egyelőre nem hozta nyilvánosságra, mikor léphetnek SpursEngine-t tartalmazó termékek a piacra.

Azóta történt

Hirdetés