Jobb híján a K8-vonalat kénytelen tovább erősíteni az AMD

Mostanra bebizonyosodott, hogy a négymagos Opteron és asztali társa, a Phenom rövid távon biztosan nem fogja megoldani az AMD aggasztó pénzügyi helyzetét: a kezdetben nagyon ígéretesnek tűnő K10 architektúrára épülő processzorok bevezetését mintha átok sújtaná a processzorgyártónál. A gyártási nehézségek miatt először el kellett halasztani az új CPU-k premierjét, ráadásul a problémákat a jelek szerint mind a mai napig nem sikerült teljesen elhárítani, ezért a még nagyobb presztízsveszteséget elkerülendő a gyártó nemrég felfüggesztette a K10-alapú szerverprocesszorok szállítását. Az asztali változatoknál ugyanúgy fennáll a TLB-logikát érintő, egyébként régóta ismert hiba, mely akár a számítógép lefagyásához is vezethet – ezt egyelőre a mikrokód frissítésével orvosolja az AMD, ez azonban lassíthatja a rendszert.

A gyártó lapértesülések szerint ezért jobb híján a régi architektúrától várja a rövidtávú sikereket, ennek érdekében a jövő év első felében több új, 65 nanométeres csíkszélességgel készülő, Brisbane-magos Athlon 64 X2 CPU-t dob piacra, valamint a meglévő, 90 nanométeres gyártósorokon előállított, ennélfogva drágábban készülő modelleket teljesen kifuttatja. A DailyTech úgy tudja, hogy az AMD a kényszerűen megváltoztatott termékstratégia részeként 2008 első felében összesen tizenegy új K8-alapú CPU-val rukkolna elő, miközben az új architektúra jóval kevesebb újdonsággal képviselteti majd magát (elsősorban négymagos és hárommagos megoldásokkal).

A jövőre megjelenő K8-as vonal első képviselője a Brisbane-magos Athlon 64 X2 5600+ lehet, mely az ugyanezzel a típusjelzéssel illetett Windsor-magos elődjét váltja majd, annál energiatakarékosabb, hűvösebb és 100 MHz-es órajeltöbblete miatt csekély mértékben gyorsabb működést kínálva (bár ezt ellensúlyozhatja az 1 MB méretűre csökkentett L2 gyorsítótár). A második negyedévben érkezik három új, 45 watt TDP-jű energiatakarékos Athlon processzor is, melyek a jelenlegi BE-2xxx típusok helyét veszik majd át. A szokatlan módon, Athlon 4850e, 4450e és 4050e típusjellel ellátott CPU-k órajele rendre 2,5, 2,3 és 2,1 GHz lesz.

A DailyTech szerint a változások érintik majd az AMD asztaliprocesszor-választékának két jelenlegi leggyorsabb tagját, a 3 GHz-es Athlon 64 X2 6000+ és a 3,2 GHz-es 6400+ modelleket: ezek gyártását megszüntetné a cég, a helyükre lépő típusokról azonban egyelőre nincs hír.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés