Mától szövögeti hálóját az AMD pókja

Minden eddiginél erősebb grafikus teljesítményt, ezzel együtt szebb látványvilágot ígér ma bejelentett, Spider névre keresztelt, csúcsteljesítményű számítógépek alapját nyújtó platformjával az AMD. A Spider négy kulcsfontosságú komponensből; az AMD első K10-architektúrájú, négymagos asztali processzorából, kettő, három vagy akár négy DirectX 10.1-kompatibilis ATI Radeon HD 3800-as videovezérlőből, egy vadonatúj lapkakészletből és az AMD OverDrive nevű paraméterező és tuningalkalmazásból áll.

A Spider platform egyik fő komponensét – az RV670 kódnevű GPU-val ellátott ATI Radeon HD 3850 és 3870 videokártyákat – már a múlt héten leleplezte a gyártó, az új, PCI Express 2.0-támogatást nyújtó, összesen 42 PCIe vezetékkel gazdálkodó, csúcskategóriás 790FX chipsetre pedig már több alaplapgyártó is bemutatta saját megoldását, a Spider platform bejelentése ezért elsősorban az asztali Phenom processzor premierjét jelenti.

Így végre hivatalossá váltak azok az információk, melyek egy részéről korábban is beszámoltunk, azaz az újdonságokat nem Phenom X4 márkanéven hozza forgalomba az AMD, a processzorok helyette a Phenom 9000-es sorozatba illeszkednek. A gyártó a mai nappal két ilyen CPU-t indított útjára; a Phenom 9500 és 9600 típusok rendre 2,2 és 2,3 GHz-es órajelen ketyegnek, négyszer 512 kB másodszintű és 2 MB harmadszintű gyorsítótárral rendelkeznek. A 65 nanométeres SOI gyártástechnológiával készülő processzorok a maximum 14,4 GB/másodperces áteresztőképességű HyperTransport 3.0 buszon keresztül kommunikálnak a rendszerrel, memóriavezérlőjük pedig a korábbiak mellett támogatja a PC2-8500-as, azaz DDR2-1066-os memóriamodulokat is. Az AM2+ foglalatba illeszkedő négymagos processzorok TDP-je egyaránt 95 watt.

A jelenlegi két típushoz később – várhatóan december tájékán – csatlakozik a Phenom 9700-as modell, mely az eredeti tervek szerint két kisebb testvérével együtt került volna a boltokba, az AMD azonban az utolsó pillanatban visszakozott, és nem engedte a ringbe a 2,4 GHz-es csúcsmodellt. A grafikus alrendszer sem teljes egyelőre: hiányzik a négy videokártya összekapcsolását támogató, végleges kiadású Catalyst eszközillesztő is, a Spider platform így összességében az elkövetkezendő egy-két hónapban válhat kiforrottá.

A csúcskategóriás rendszerekre vágyó, ugyanakkor korlátozott keretösszegből gazdálkodó felhasználóknak jó hír lehet, hogy az AMD nem a csúcsszegmensre általában jellemző árszintre pozicionálta az újdonságokat: a Phenom 9500 és 9600 például csupán 251 és 283 dollárba kerül (ezerdarabos megrendelés esetén), a 256 megabájtos Radeon HD 3850, valamint az 512 megabájtos Radeon HD 3870 darabjáért pedig rendre 179 és 219 dollárt kell fizetni. Ráadásul a grafikus alrendszer elvileg rugalmasan bővíthető, így a felhasználó igényei és pénztárcájának vastagsága szerint később is dönthet további videovezérlők vásárlásáról.

A Spider platform egyes komponenseiről hamarosan részletes technológiai leírásokat és teszteket közöl a Prohardver.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés