Az a baj a Phenomokkal...

Emelnie kell az új négymagos asztali processzorok árszintjét az AMD-nek, ha mielőbb ki akar lábalni a jelenlegi, nem éppen kedvező pénzügyi helyzetből. Ezt elsősorban újabb, drágább típusok megjelentetésével érné el a cég, senkinek sem kell tehát általános áremeléstől tartania. A Phenom családba idén viszont már nem érkeznek új modellek, így a legdrágább négymagos még legalább egy-két hónapig a nagy tételben 283 dollárba kerülő Phenom 9600 lesz. Eközben az Intel is árat emel a csúcsszegmensben: a vállalat éppen januárban tervezi átlépni az eddigi lélektani határként alkalmazott 999 dolláros árat asztali processzorainál. Korábbi hírek szerint a nagyobbik gyártó választékában ekkor tűnik fel a 45 nanométeres csíkszélességű, 3,2 GHz-en ketyegő Core 2 Extreme QX9770, meglehetősen extrém; 1399 dolláros áron.

A 2008-as esztendő első hónapjaiban érkező új Phenomok közül a 9900-as modell számíthat a legnagyobb sikerre, és a kevéssé népszerű FX-széria tagjait leszámítva egy darabig ez is lesz a legdrágább processzor az AMD árlistáján. A 2,6 GHz-es órajelű, 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő csúcsmodell ezerdarabos rendelésnél várhatóan így sem kerül majd többe 350 dollárnál, igaz, addigra megjelnik két hasonló teljesítményű Intel négymagos is, ennél lényegesen olcsóbban (Core 2 Quad Q9300 és Core 2 Quad Q9450, rendre 266 és 316 dollárért).

Az AMD-nek a jelenlegi helyzetben mindennél nagyobb szüksége van egy olyan termékre, mely amellett, hogy ár/teljesítmény mutatója miatt nagyon népszerű a végfelhasználók körében, komolyabb profitot is hoz a cégnek. A Phenom 9900 könnyen beválthatja a hozzá fűzött reményeket, feltéve, hogy a gyártó kellő mennyiségben tudja majd szállítani, és az Intel közben nem csökkenti jelentős mértékben a konkurens modellek árát. A négymagos CPU-k előállítása egyébként még mindig nem zökkenőmentes, ezt jól jelzi legalábbis, hogy az eredetileg idén év végére várt, 2,4 GHz-en járó Phenom 9700 végül csak jövőre rajtol, a nagyobb teljesítményű modellel együtt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés