Fényképezőáradat az Olympustól

A gyártó a ma kezdődő 2011-es International Consumer Electronics Show (CES) alkalmából nagy bejelentésre készül: szinte teljes kompakt fényképezőgép kollekcióját lecseréli, továbbá a tükör nélküli m4/3 rendszerű gépeinek sora is bővül: bemutatkozik a várva várt Olympus E-PL2!

E-PL2

Az elődöt, az E-PL1-et egyes pontokban kritika érte, ezért az Olympus mérnökei ezeket szinte maradéktalanul eltörölték. Az újonc immár rendelkezik paraméterező tárcsával (E-PL1 nem kapott anno ilyet, ott nyomógombokkal lehetett az értékeket növelni, vagy csökkenteni), a legrövidebb záridő pedig 1/2000 másodperc helyett már 1/4000 is lehet. Növelték az érzékenységi tartományt is, így most akár ISO 6400-ig emelhető ez az érték. A hátoldalt 3”-os, 460 000 képpontos kijelző díszíti, ami szintén komoly előrelépés az E-PL1-hez képest. Már szinte apróságnak tűnhet, hogy az E-PL2 az SD és az SDHC memóriakártyák mellett az SDXC-t is támogatja. Maradt az elődmodell 12,3 megapixeles érzékelője, és a HD felbontású videók rögzítése. A markolat is markánsabb lett, így valószínűleg a masina fogása is sokat javult.

A hardver mellett a szoftvert is érintik az újítások, így például az Olympus E-5-ben látott „drámai színárnyalat” művészi szűrő is visszaköszön. Ez még nem minden, mert arra is lesz lehetőségünk, hogy ne csak egy, hanem két művészi szűrővel szépítsük képeinket (második szűrőt utólag lehet gépen belül alkalmazni, ezek egyébként lehetnek keret, pin hole, vagy lágy fókusz beállítások).

Az új géphez új kitobjektív is dukál, ezért a korábban már Japánban megjelent E-PL1s készülék optikája lesz az E-PL2 mellé csomagolva. Ez az új lencserendszer szintén a 14-42 mm-es (ekvivalens 28-84 mm) tartományt fedi le, kezdő fényereje sem változott, maradt az F3.5-5.6. Az Olympus M.Zuiko Digital 14-42 mm F3.5-5.6 II azonban elődjénél könnyebb lett, de ami fontosabb, hogy élességállító rendszere szinte teljesen hangtalan és jóval gyorsabb a réginél.

Az E-PL2 rendelkezik egy úgynevezett Bővítmény csatlakozó 2-vel, melyhez újfajta kiegészítőket kapcsolhatunk. Ilyen például a Penpal Bluetooth kommunikációs modul, aminek segítségével képeket, vagy más fájlokat közvetlenül másolhatunk számítógépünkre, vagy mobiltelefonunkra gombnyomásra. Új még a SEMA-1 mikrofon, az RM-UC1 távkioldó, vagy a MAL-1 karos makrófény is, aminek bizonyára sokan fognak majd örülni. Optikai konvertereket is kapunk: a WCON-P01 nagylátószögű konverziós lencsét, az FCON-P01 halszem konvertert, vagy az MCON-P01 makró előtétet.

Az Olympus PEN E-PL2 már hazánkban is kapható január elejétől bruttó 189 990 forintos áron. Akinek még nincsenek m4/3 rendszerű optikái, az megvásárolhatja majd többféle kitben is a fényképezőt (E-PL2 + 14-42 II, E-PL2 + 14-42 II + 40-150, E-PL2 + 14-150).

XZ-1

Már hónapokkal ezelőtt felröppent a hír, hogy az Olympus egy igen komoly csúcskompakton ügyködik, amivel versenybe szeretne szállni a Canon S95, a Panasonic DMC-LX5 és a Samsung EX-1 ellen. Úgy tűnik, az eddigi pletykák igaznak bizonyultak, hiszen a gyártó most lerántotta a leplet az XZ-1-ről.

Ráadásul nem is fogták vissza magukat a mérnökök, amikor tele kellett szórni a kis vázat „lélekkel”: TruePic V képalkotó processzorral, nagyméretű, szuperérzékeny CCD érzékelővel (1/1.63”, 10 megapixeles felbontás), F1.8-2.5 kezdő fényerővel, és ekvivalens 28-112 mm gyújtótávolsági tartománnyal büszkélkedő i.Zuiko Digital optikát tettek a csomagba. S ez még nem minden, hiszen rendelkezésünkre áll majd a kettős képstabilizátor, a HD felbontású filmfelvétel lehetősége, az i-Auto funkció, összesen hat művész szűrő (pop art, lágy fókusz, szemcsés film, pin hole, dioráma és drámai színárnyalat), a bővítmény csatlakozó (pl. EVF is csatlakoztatható), de ami a legjobb, hogy a kijelző szerepét immár egy 610 000 képpontos, 3”-os OLED látja el.

További szolgáltatások és funkciók röviden: maximum ISO 6400, HDMI csatlakozó, többféle képarány (16:9, 3:2, 4:3, 6:6), automatikus expozíció és fehéregyensúly sorozat, SD, SDHC és SDXC memóriakártyákkal való kompatibilitás, RAW képrögzítés JPEG mellett, P, A, S, M módok, objektív beállító gyűrű, szupermakró, vezeték nélküli vakuvezérlés, nagysebességű követő AF és minimum 1/2000 mp-es záridő.

Az Olympus XZ-1 matt feketében, vagy lakk-fehérben már januárban kapható lesz, bruttó kiskereskedelmi ára 139 990 forint.

SP-610 UZ

Az Olympus SP-xxx UZ sorozata újabb taggal bővül. A 600-as sorozat eddig is mértéktartó jellegéről volt ismerős. Ez nem változott a most frissen bejelentett 610-essel sem, bár nevében hordozza az ultrazoom (UZ) rövidítést, mégis „csak” maximum 22-szeres nagyításra képes. Optikája ekvivalens 28-616 mm-es tartományt fed le, ami univerzálisan bevethetővé teszi a masinát, ráadásul a kettős képstabilizátor garantálja a bemozdulásoktól mentes felvételeket. A 14 megapixeles érzékelő a gyártó TruePic III+ jelfeldolgozó processzorának segítségével alkotja meg képeinket, melyeket immár nyolc művész szűrővel csinosíthatunk kedvünk szerint (újdonság a sorban az akvarell és a csillagfény – ezek már filmfelvétel során is aktiválhatók).

Szintén újdonság a 3D felvételi mód, amit azonban csak állóképeknél vehetünk igénybe. Az SP-610 UZ immár támogatja az Eye-Fi memóriakártyáit, így vezeték nélkül is átmásolhatjuk képeinket és filmjeinket számítógépünkre. A fényképező hátoldalán 3”-os kijelző végzi a dolgát, amelynek 230 000 képpontos a felbontása.

Az Olympus SP-610 UZ idén februárban kerül a boltok polcaira. Ára barátságosnak mondható, bruttó 59 990 forintot kell majd otthagynunk érte.

VR-310

Az Olympus VR-310 egy vékony (19,3 mm), ultrakompakt gép, melynek tízszeres átfogású optikája van (ekvivalens 24-240 mm gyújtótávolsági tartomány). A kettős képstabilizátorral is megáldott masina hétféle mágikus szűrőt (lágy fókusz, halszem, pop art, punk, csillagfény, rajz, pin hole), filmfelvételt (HD felbontás) és 14 megapixeles érzékelőt kapott. Három hüvelykes kijelzője  230 400 képpontos felbontású.

Felépítésére jellemző, hogy fém borítása ellenére a gyártó a kis tömegre helyezte a hangsúlyt. Bár az SDXC memóriakártyákat még nem támogatja, de az SDHC formátummal elboldogul. Egyik legnagyobb előnye a kedvező ára, amely konkrétan 39 990 forint. A készülék már janurában kapható lesz.

TG-610 és TG-310

TG mint Tough Guy (kemény fiú) – az Olympus folytatja a mju Tough örökségét; de az újoncok immár új név alatt kerülnek piacra. Mindkét masina víz-, ütés- és fagyálló, így nem kell őket óvni a külvilág viszontagságaitól.

Mindkét modell 14 megapixeles érzékelővel lett felszerelve, s támogatják az Eye-Fi memóriakártyákat is, aminek köszönhetően lehetőségünk van képeink és filmjeink vezeték nélküli átmásolására. A TG-610 és a TG-310 közti különbség leginkább a tűréshatárokban és a 3”-os kijelzőben mutatkozik: ez a TG-610-ben 920 000 képpontos felbontással rendelkezik. Egy másik eltérés már csak szoftveres, azaz a kisebbik változat nem támogatja a víz alatti automatikus felvételkészítést.

Míg a TG-610-zel öt méteres mélységig mehetünk víz alá, addig a TG-310-nél ez a határ három méterre csökken. Mindkét gép -10°C-ig fagyálló és képesek sérülés nélkül átvészelni az akár másfél méteres magasságból való leejtést. A TG-610 optikája ekvivalens 28-140 mm (5x), a TG-310-é pedig ekvivalens 28-102 mm (3,6x) átfogású. Az Olympusra jellemző művész szűrők mellett mindkét gépen megtaláljuk a 3D felvételi módot, a HDMI csatlakozót és a képstabilizátort. A termékek februártól lesznek kaphatók. A TG-610 74 990, a TG-310 pedig 59 990 forintos áron.

VG-130 és VG-120

Végül, de nem utolsó sorban két igazán kedvező árú modellel zárjuk a sort. A VG-130 és a VG-120 jelzésű termékek nagyon kevés pénzért (29 990 és 27 990 forint) kínálják a sokkal magasabb árkategóriába sorolható gépek szolgáltatásait: 14 megapixeles felbontás, ötszörös átfogású optika (26-130 mm), 3”-os kijelző, fémborításos, igen vékony kivitel (VG-130 19,3, VG-120 19,1 mm).

Mindkét fényképezőgép képes HD minőségű filmfelvételek készítésére, s egyaránt támogatják az SDHC és az SDXC memóriakártyákat. A követő AF mellett kapunk hétféle művész szűrőt, intelligens automata módot (i-Auto), valamint digitális képstabilizátort. A masinát január közepétől lehet megvásárolni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés