Visszafogott órajellel, de olcsón jön a négymagos Phenom

Az elmúlt napokban több pletyka és híresztelés is napvilágot látott az AMD új, K10 architektúrájú négymagos asztali processzoraival kapcsolatban, melyek egyaránt hordozhatnak kedvező és kedvezőtlen információkat az új Phenom sorozat lélegzetvisszafojtva várt debütálásával kapcsolatban. Az AMD továbbra is szokatlanul visszafogott PR-tevékenységet folytat a témában, így az alant felsorolt információk közül egyelőre semmit nem erősített meg hivatalosan a cég.

Az új technológiákra rendszerint elsők közt lecsapó OCWorkbench például a napokban egy Phenom 9600 jelzésű CPU-t próbálhatott ki, mely a korábbi híreszteléseknek megfelelően 2,4 GHz-en kellett volna járjon, helyette azonban csak 2,3 GHz-en dolgozott 11,5-szeres szorzó mellett. A négyszer 512 kB másodszintű és a 2 MB harmadszintű gyorsítótárral ellátott CPU-nak állítólag két testvére lesz induláskor, ám az újdonságok órajelét egy kivételével az utolsó pillanatban módosította a gyártó – ezt már a The Inquirer írja. A brit lap úgy tudja, hogy a Phenom 9500 típusú asztali négymagos az eredeti terveknek megfelelően 2,2 GHz-en dolgozik majd, a már említett 9600-as modell azonban 2,4 GHz-ről 2,3 GHz-re lassul – ez egybecseng OCWorkbench megfigyelésével –, a kínálat csúcsát képező Phenom 9700-as órajele pedig 2,6 GHz-ről 2,4 GHz-re csökken – változatlan TDP mellett.

Ha igazak a pletykák, az AMD első négymagos asztali CPU-i tehát valamivel lassabbak lehetnek majd a vártnál, jó hír ugyanakkor, hogy cserébe megfizethető áron kerülnek forgalomba – már ha helytállóak a gyártó egyik ciprusi disztribútorától kiszivárgott árak. Az ISA Hardware árlistáján feltűnt – azóta eltávolított – négymagos Phenomok rendre 247, 278 és 288 dolláros áron szerepeltek, azaz ez alapján a legolcsóbb példány átszámítva nagyjából 43 200, a legdrágább pedig 50 400 forintba kerülne – nettóban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés