Extrém(ebb) prémium az extrém teljesítményért

Várhatóan mélyebben a zsebébe kell majd nyúlnia annak, aki a jövő év elején szándékozik megvenni az Intel választékában elérhető legerősebb asztali processzorral szerelt számítógépek egyikét vagy bővítési célból a CPU-t magát – írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Reg Hardware híroldal. A világelső processzorgyártó évek óta alkalmazza árazási gyakorlatát, mely alapján az aktuális legizmosabb, asztali gépekbe passzoló lapka (zömében az Extreme jelzésű modellek) rendre nettó 999 dolláros áron kerülnek a kereskedőkhöz vagy a partnerekhez. Ez a gyakorlat most megváltozik, a jövő januárban megjelenő asztali csúcsmodellért ugyanis nettó 1399 dollárt (ez jelenlegi árfolyamon számolva csaknem 250 000 forint) kér majd a gyártó, de lesz olyan változat is (a csúcsteljesítményű V8 platform kiegészítőjeként), amely 1499 dollárba (nagyjából 265 000 forint) kerül majd.

Az Intel egyik első 45 nanométeres csíkszélességgel készülő, Penryn-alapú asztali CPU-ja éppen egy ilyen csúcskategóriás négymagos lesz, a jövő hónapban forgalomba kerülő, 3 GHz-en járó Core 2 Extreme QX9650 azonban még az ebben a szegmensben megszokottnak számító 999 dolláros árcímkét viseli majd. A Reg Hardware értesülései szerint ehhez a típushoz csatlakozik januárban a 3,2 GHz-es Core 2 Extreme QX9770 és QX9775, melyek közül az utóbbi a szervertechnológiára alapozó V8 platform részeként kerül forgalomba. A két csúcsteljesítményű újdonság bevezetésével egy időben a tervek szerint nem csökkenne a novemberben rajtoló modell ára, helyette rendre további 399 és 499 dollárnyi nettó árprémiumot kell majd fizetni a lapkákért cserébe.

Azok a tehetősebbek, akik a jövő januárban rajtoló újdonságokból vásárolnak, nem csak a 200 megahertznyi órajeltöbbletből profitálhatnak, ezek a CPU-k ugyanis az Intel asztali kínálatában elsőként 1333 helyett már 1600 MHz-es rendszerórajelet igényelnek majd. A megnövekedett rendszersebességű processzorok mellé minden jel szerint egy új alaplapi lapkakészletet is útjára bocsát az Intel; ez lesz a szintén januárra várható X48, mely az Intel 3 Series chipsetsorozatának jelenlegi legerősebb tagját, az X38-at váltaná le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés