Beindult a Fusion gépezete

Nemrég zárult le az AMD Asia Pacific Fusion Tech Day, ahol a fő téma a Fusionös volt. A vállalat szerint a Brazos platform nagyon jól startolt, és a gyártók felől is egyre nagyobb az érdeklődés. A legtöbb termék forgalmazása az elmúlt héten kezdődött meg, ám a termékbejelentések az elkövetkező hónap alatt folyamatosan jönnek. A cég rendezvényén számos eddig ismeretlen alaplap illetve PC volt kiállítva, továbbá az AMD egy új APU-ról is lerántotta a leplet.

A hónap elején tartott bemutatón a Brazos platform négy APU-val rendelkezett, melyek közül a 9 wattos megoldások a netbookokba, míg a 18 wattos modellek a nagyobb kiterjedésű termékekbe illetve az alaplapokba kerülhetnek. Az AMD az elmúlt hetek eseményei alapján úgy ítélte meg, hogy már most szükséges egy tabletekbe szánt verzió piacra dobása, így a C-50-es APU-nak lesz egy speciális, 5 wattos TDP fogyasztással rendelkező variánsa, amit a vállalat csak rendelésre fog szállítani, vagyis a partnereknek előre kell jelezni az igényüket. A hírek szerint az Acer a hamarosan debütáló Iconia Tabletben az 5 wattos variánst választja majd.

Hirdetés

Az ultra alacsony fogyasztású C-50-es APU csak a tabletekbe használható, vagyis a gyártók nem alkalmazhatják a netbookokban. Erre a lépésre azért volt szükség, mert az AMD pár, sebességre kiható funkció letiltásával érte el az alacsonyabb energiaigényt. Az információk szerint az új APU teljesítménye a konkurens táblagépekhez mérten, így is sokkal nagyobb, ám ez a szint egy HD netbookba a cég szerint már nem elég. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az 5 watt még mindig túl magas energiaigényt jelent. A tabletekbe szánt izmosabb ARM-os rendszerek maximum 2,5 wattos fogyasztással dolgoznak, vagyis a C-50-es APU hiába gyorsabb, ha ennyivel többet fogyaszt. Mindenesetre azok számára alternatíva lehet, akik Windows 7-es tabletre vágynak, és a teljesítmény fontosabb tényező az üzemidőnél.

A vállalat szintén beszélt az alaplapokról, ahol Mini-ITX és microATX-es méretben fog hódítani a Brazos. Egyelőre hét terméket mutattak be a partnerek, de az AMD még 11 darab készülő megoldásról tud. Az ECS HDC-I jelzésű alaplapja ki is volt állítva. A termék az E-350-es, azaz az elérhető legerősebb APU-ra épül, és két darab DIMM foglalatot kínál a DDR3-as memóriáknak, az esetleges grafikus kártyát pedig a négycsatornás PCI Express 2.0-s csatolóba lehet helyezni.

ECS HDC-I
ECS HDC-I

Az alaplapon négy darab 6 Gbps-os SATA portra lehet számítani, valamint a gigabites Ethernet is elérhető. A hátlapon egy DVI-D, egy D-Sub és egy HDMI 1.3b kimenet található, melyeket számos 2.0-s USB port egészít ki. Az ECS a Mini-ITX termék mellett egy kisméretű PC-n is dolgozik, ami szintén a Brazos platformra épít. Az eddigi adatok szerint a további alaplapokat az Asus, a Gigabyte, az MSI, az ASRock, a Sapphire és az ECS mellett a Foxconn és a Biostar fogja biztosítani.

A PowerColor Brazos platformos alaplapja
A PowerColor Brazos platformos alaplapja (forrás: MyDrivers)

Szintén volt már szó a PowerColor érkező alaplapjáról. A termék létezik, és kép is készült már róla, ahol a hűtőborda hiányzik, de így legalább látszik az apró APU.

A Giada A50 nettopja is bemutatkozott. A termék a kétmagos E-350-es vagy az egymagos E-240-es APU-ra épülhet, és egy Radeon HD 6310-es grafikus gyorsító található majd benne. A fekete és fehér színben megjelenő, 2,5 cm vastag masinán lesz 802.11b/g/n-es Wi-Fi, Gigabit Ethernet és kártyaolvasó, továbbá opcionálisan elérhető egy Bluetooth modul is. A kijelzőt a D-Sub és a HDMI kimenetek egyikére lehet kötni, a hangokat pedig egy 7.1 csatornás hangkártya biztosítja, ezenkívül egy USB 3.0-s port is feltűnik a négy USB 2.0-s mellett.

Gaida A50
Giada A50

A Giada elmondása szerint az A50-es nettop maximum 30 wattot fogyaszt, a terheléstől mentes időszakokban pedig az energiaigény 5 watt alá is lecsökkenhet. A megjelenés februárban esedékes, az árazásról azonban nincs adat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • ECS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés