Adatok az AMD 2012-es tabletplatformjáról

Az AMD a Computexen részletezte, hogy 2012 tavaszán jelenik meg a Hondo kódnéven fejlesztett tabletprocesszor, melyről akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy az aktuális Desna kódnevű APU-nál kevesebbet fog fogyasztani, és aktív hűtés nélkül is működőképes lesz. A gyártói diák persze gyorsan kiszivárognak, így a Hondo APU képességei sem maradhattak sokáig titokban.

Az AMD új, mondhatni igazi tabletplatformjának a neve Brazos-T lesz, ahol a T betű természetesen a tabletre utal. A rendszer technikailag sokban hasonlít a Desna kódnevű, Z-01 jelzésű termékre, amit már hetek óta szállít a vállalat a partnereknek. A Hondo lényegében egy egyszerűsített Desna lapka, amelyből a tabletek számára felesleges funkciók kikerülnek, így nem lesz benne integrált PCI Express vezérlő, illetve nem támogat majd analóg kijelzőinterfészt. Ezzel az AMD egyszerűsíti a tokozást, és a lapka újratervezésével csökkenti a fogyasztást. A cél lényegében a Z-01-es APU teljesítményének az elérése 4,5 wattos maximális TDP keret alatt.

A Hondo és a Desna tehát a teljesítmény és a szolgáltatások szempontjából nem különbözik, azaz az új APU-ban is két darab 1 GHz-es órajelen üzemelő Bobcat mag lesz, ami mellé egy 276 MHz-en ketyegő Radeon HD 6250-es IGP kerül. A Fusion APU-khoz hasonlóan az alkalmazást gyorsító szolgáltatásokat a beépített grafikus mag kínálja, ami jelenleg minden gyártófüggetlen technológiát képes gyorsítani, vagyis támogatja a DirectX 11-es, az OpenGL 4.1-es, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL ES 2.0-s, valamint a DirectCompute 5.0-s API-t, továbbá az UVD 3.0 motor kezeli a H.264/AVC, az MPEG-2/4, a VC-1, a DivX és az Xvid videók gyorsítását egészen Full HD felbontásig. Emellett a készülő C++ AMP felület kezelése sem lesz akadály, de ez bármelyik Fusion APU-ra igaz.

Tekintve, hogy tabletprocesszorról van szó a webes felületek gyors feldolgozása alapkövetelmény, és a Fusion generációba tartozó Hondo lapka képes a Direct2D és a DirectWrite felhasználásával a weboldalak megjelenítését gyorsítani, továbbá támogatja a WebGL-t is, ami a böngészőablakban futó háromdimenziós animáció gyorsítását teszi lehetővé, illetve a flashvideók akadásoktól mentes lejátszása sem jelent akadályt.


(forrás: DonanimHaber) [+]

A Hondo lényegi előnye tehát a fogyasztásban lesz kézzel fogható. A Z-01-es APU általános energiaigénye nagyjából 4 watt, amit az új lapka meg fog felezni. Az adatok alapján a Hondo 2,1 wattot fog fogyasztani egy HD videók lejátszásakor, és 1,6 wattot az interneten való, vezeték nélküli szörfözés esetén. Hasonló feladatok mellett az AMD Z-01 nagyjából kétszer ennyi energiát igényel, és a specifikációk alapján nem lehet aktív hűtés nélkül üzemeltetni. A Hondo ezen a ponton is előrelépés, ugyanis az AMD passzív hűtés mellé is minősíti a rendszert. Tekintve, hogy a Hondo és a Desna sebességre vonatkozó paraméterei megegyeznek az új APU nem lesz gyorsabb az elődnél. Az AMD látja, hogy a Desna APU így is hatszor gyorsabb, a jelenlegi csúcstartónak számító az Apple A5 tabletprocesszoránál, és átlagosan tízszer erősebb a Windows 7-es tabletekbe szánt Intel Oak Trail platformnál. Vélhetőleg az AMD úgy gondolja, hogy az ellenfelek egy év alatt nem növelik majd meg ugrásszerűen a termékeik teljesítményét, így inkább minden erővel a fogyasztás csökkentésére összpontosítanak a mérnökök.

A Brazos-T platform új vezérlőhidat is kap, amely a Hudson generáció M2T jelzésű, tabletekbe optimalizált megoldása lesz. A Desna APU mellé társítható M1-es lapkához képest hozzávetőleg 155 mm²-rel kisebb tokozás várható, emellett az új vezérlőhíd csak 3 Gbps-os SATA interfészt kínál, továbbá a felhasználható USB 2.0-s portok száma 10-ről 8-ra csökken. Az M2T-ből is eltűnik a PCI Express vezérlő, valamint az USB 1.1 interfészek támogatása is a múlté lesz, jó hír viszont, hogy megjelenik az Secure Digital IO szolgáltatás a Wi-Fi-hez. Az M2T sarkalatos pontja, hogy mindössze 1 wattot fogyaszt, ami az M1 energiaigényének nagyjából a fele.

Az AMD a Brazos-T platformhoz készülő Hondo APU mintáit decemberben kezdi el szállítani a partnereknek. Tekintve, hogy a TSMC jól ismert 40 nm-es LP gyártósorai készül majd a lapka, nem várható a gyártással kapcsolatban probléma, így 2012 tavaszán már meg is jelenhetnek a Brazos-T platformra épülő termékek. Természetesen ekkor még nem lesz elérhető a Windows 8, így a cégeknek a Windows 7, vagy az Android operációs rendszer lehet alternatíva. Utóbbit jelenleg nem ajánlja az AMD, mivel nagyon silány minőségű a rendszer x86-os portja, de 2012 tavaszági még javulhat a teljesítménye.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés