Computex 2011: szivárgások az új generációs Fusionökről

Az AMD a tegnapi napon tartotta meg a Computexre tervezett bemutatóját, de a gyártók is kaptak némi betekintést a 2012-ben érkező platformokról. Eredetileg ez egy zárt rendezvény volt, de a tajvani kiállításról rengeteg információ szivárog ki, így számos részlet derült ki a következő generációs Fusion APU-król.

Azt már mindenki tudja, hogy a jelenlegi Brazos platform, lassan hónapok óta állja a sarat az olcsóbb termékek szegmensében, sőt egy tabletekbe szánt APU is bemutatkozott az elmúlt napon. Érkezik azonban még egy frissítés az E-450-es APU személyében, ami közel sem tekinthető új generációnak, de egy értékes technológiai újítást rejt. Ez a chip a Zacate lapkára épít, azaz sokban hasonlít a jelenlegi E-350-es rendszerhez, amiről már egy tesztet is készítettünk. Az E-450 esetében marad a két Bobcat mag, de ezek órajele 1,65 GHz-re nő, ami 50 MHz-es előrelépést jelent. A memóriavezérlőn is sikerült optimalizálni, így az új APU már hivatalosan is kezeli az 1600 MHz-es DDR3-as modulokat. A grafikus vezérlő nem változik sokat, azaz 80 shader processzor marad benne, de a rendszerbe bekerül a Turbo Core támogatás, vagyis a grafikus mag tetszőlegesen megemelheti a magórajelet, amennyiben ez lehetséges az adott TDP kereten belül, ami előreláthatólag 18 watt lesz.

AMD E-450-es APU tesztplatformja
AMD E-450-es APU tesztplatformja (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az előzetes adatok alapján sokan arra számítottak, hogy a processzormagok esetén lesz alkalmazva a Turbo Core. Az AMD inkább a GPU-mag sebességét tartja szem előtt, mivel ez egy multimédiás, internetezésre tervezett platform. A vállalat szóvivője elmondta, hogy az új generációs internetböngészők már főleg a grafikus processzor erejét használják a weboldalak megjelenítésére, így ennél a rendszernél erősebb GPU-val biztosítható a jobb felhasználói élmény. Az E-450 megjelenése még távolabb van. A gyártópartnerek szerint leghamarabb ősszel lehetséges a start.

Hirdetés

A vállalat már a következő generációs mobil platformokat is készíti elő. A Brazost a Deccan fogja váltani, ami három lapkát foglal magába, melyek a GlobalFoundries 28 nm-es HP gyártástechnológiáján készülnek majd. A legerősebb és legtöbbet fogyasztó megoldás Wichita lesz, ami tulajdonképpen a Zacate APU-t váltja. Az új lapkába már négy darab továbbfejlesztett Bobcat mag kerül, továbbá a grafikus mag is számottevően erősebb lesz. A memóriavezérlő a hírek szerint továbbra is egycsatornás marad, de biztosra vehető az 1600 MHz-es DDR3-as modulok támogatása. A netbookokba szánt Ontario APU-t a Krishna váltja. Ez a lapka lényegében a Wichita alacsonyabb fogyasztású és visszafogottabb teljesítményű változata lesz. A legalsó szinten a Hondo kódnevű lapka fog versenyezni, mely a tegnap bemutatkozó Desna leváltója lesz. Ennek megfelelően a Hondo fogja a legkevesebb energiát felemészteni, mindeközben minden olyan funkciót támogat majd, amelyek a Krishna és a Wichita APU-ban megtalálhatóak. Az AMD állítólag a 3 wattos TDP fogyasztást célozza meg a tabletekbe szánt APU esetében.

A Deccan platform APU-jai az új FT2-es BGA tokozást használják, és továbbfejlesztett vezérlőhidat kapnak, mely a Yuba kódnévre hallgat. A pletykák szerint a legfőbb újdonság az USB 3.0-s interfész támogatása lesz.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A júniusban debütáló Sabine platformot a Comal fogja váltani. Ide érkeznek a Trinity APU mobil verziói. Az asztali megoldásról már tegnap készült egy fotó, így a termék első mintái készen vannak. Ez a lapka a 32 nm-es SHP gyártástechnológiára épül, és a központi processzormagjai már a Bulldozer architektúrára épülnek. A leglényegesebb információ a következő generációs Fusionnel kapcsolatban, hogy a mobil fronton nem lesz hozzá új vezérlő. A gyártók sajnos semmilyen információt nem közölhettek a Trinity tokozásával kapcsolatban, de új vezérlő nélkül nem lehetetlen, hogy a most megjelenő alaplapokban is működni fog.

Mindkét új platform mellé lehet majd mobil Radeonokat helyezni, amelyek az új generációs London termékcsaládból kerülhetnek majd ki. A Deccan várhatóan 2012 elején debütál, míg a Comal platform megjelenése előreláthatólag tavasszal esedékes.

Az AMD most először beszélt a Bulldozert érintő késésről is. A vállalat ténylegesen elismerte, hogy az új generációs Zambezi processzor startja augusztusra tolódott, ám elmondták, hogy ez inkább stratégiai döntés volt, azaz a chippel nincs probléma. A második legnagyobb processzorgyártó szerint az eredeti tervben a Bulldozer és a Llano startja pár nap eltéréssel történt volna meg, ami nem kedvező a marketing számára. Valószínűleg a gyártással sem lenne minden rendben, hiszen mindkét lapka ugyanazon a gyártástechnológián készül, így a gyártókapacitás szempontjából is nehézségek álltak volna elő. A magyarázat teljesen logikus, de kérdés, hogy valóban így van-e. Erről persze nagyon nehéz meggyőződni, de az alaplapgyártók szerint az aktuális mintapéldányok könnyedén működnek 3,8 GHz-en, és Turbo Core mellett az összes mag jól skálázódik 4,2 GHz fölé. Persze a miérteket talán már nem is érdemes keresni, hiszen a késés ténye már bebizonyosodott, és a potenciális vásárlóknak csak ez számít.

Szintén a Computexen elterjedt hír, hogy az AMD egy érdekes felvásárlásba kezdett. Ezúttal a Graphic Remedy a célpont, és az információk szerint a két cég már meg is egyezett. Az AMD célja egy fejlesztői központ létesítése Izraelben, és ehhez jó alap lehet a kiszemelt vállalat. A Graphic Remedy szállítja egyébként a gDEBuggert, amit a piac legjobb OpenGL és OpenCL debuggerének és profilozójának tekintenek a programozók, illetve a vállalatok. Persze az AMD akciójával a konkurens cégek valószínűleg kevésbé fognak lelkesedni, amikor erről a programról kell beszélni, de a Graphic Remedy szóvivője elmondta, hogy a gDEBugger partnereit semmilyen hátrány nem fogja érni, mivel a program fejlesztését nem kívánja leállítani az AMD.

A processzorgyártó tervei szerint egyébként az izraeli központ a heterogén programozást vizsgálja majd biztosítva a legjobb alapot a Fusion APU-k mellé. Valószínűleg a gDEBugger integrálásra kerül az APP SDK-ba, könnyebbé téve a programozók munkáját, amennyiben OpenCL-re épülő alkalmazást fejlesztenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés