Hosszútávú mobil útiterv szivárgott ki az AMD-től

Az AMD mobil tervei a 2012-es évre nagyjából ismerhetőek, de a termékek megjelenéséről vállalat még nem közölt semmilyen információt. Ez hivatalosan ugyan most sem változott meg, de kiszivárgott pár dia, melyek árulkodnak a tervekről. A cég jelenleg a Brazos és a Sabine platformmal versenyez. Az előbbi a tablet PC-k és a netbookok piacára nevez, de – a felhasználói igények következtében – notebookokba is befészkelik magukat az E szériás APU-k, míg az utóbbi A szériás rendszerek rendre notebookokban találhatóak meg.


[+]

A vállalat útitervéből kiderül, hogy az első félévben mindkét platformtól búcsúzni kell. A Sabine leváltására a Comal platform érkezik. Mely a jelenleg használt A60M-es és A70M-es vezérlőhidakat használja, de a Llano APU helyére a Trinity kerül. Utóbbi lapka az elődhöz hasonlóan 32 nm-es SHP gyártástechnológiával készül, és a processzormagok, illetve pontosabban modulok a Piledriver kódnévre hallgatnak. Ezek az egységek a Bulldozer modul továbbfejlesztései, többek között jobb energiamenedzsmentet, Turbo Core 3.0-t és valamivel nagyobb teljesítményt kínálnak majd. A lapkában két modul lehet, amit az AMD négy magnak tekint. A chip grafikus vezérlője a London családból kerül ki, vagyis Radeon HD 7000-es modell lesz. A pletykák szerint a grafikus mag a Barts és a Cayman GPU-k összegyúrásából születik meg, így a szuperskalár shader processzorok már az úgynevezett VLIW4 struktúrát használják, és várhatóan 512 shader processzor építhető be. Újdonság lesz a SAMU, ami a Secure Asset Management Unit rövidítése. Ez a rendszer tehermentesíti a CPU-magokat a védet tartalmak titkosításának feloldása alól, így például Blu-ray filmek lejátszása mellett jelentősen csökkenhet a fogyasztás. Szintén pletykaszintű információ az Eyefinity támogatása, vagyis a Trinity APU már három kijelzőt is kezelhet majd. Az UVD motor megmarad a 3.0-s verziónál, így ezen a ponton a Llano képességeit másolja az új rendszer.

Az AMD a Trinity APU-kat is a Fusion termékcsalád A szériájába sorolja, így megmarad a jól ismert A8, A6, A4 és E2 jelzés, de nyilván a számozás változni fog. Elsőként 35 és 45 wattos modellek érkeznek. Az előbbi TDP osztályba két- és négymagos APU-k kerülnek, mely a Piledriver architektúra szintjén rendre egy, illetve két modult jelent. A nagyobb fogyasztású modellek természetesen négymagos, vagy más értelmezésben kétmodulos lapkák lesznek. A tervek szerint a véglegesnek készülő termékminták leszállítása idén megtörténik, és a tömeggyártást az AMD 2012 januárjára tervezi. Ezzel lényegében kisebb mennyiségben megoldható az első negyedévben történő start is. Először valószínűleg a nagyobb teljesítményű APU-k lesznek bevetve, hogy a gyártópartnereknek legyen idejük eladni a Llano APU-ra épülő notebookokat. A második negyedév kezdetén azonban a teljes Comel platform startol, így az olcsóbb megoldások is. Természetesen az év további részében érkezhetnek új mobil APU-k a platformba.

A tervek szerint a Brazos leváltója a Deccan platform lesz, melyről nemrég részletesen írtunk. Ezek a rendszerek a második negyedév vége felé mutatkoznak majd be, és teljesen leváltják a jelenlegi kínálatot, sőt a gyorsabb modellek egészen a mainstream szint aljáig is bevethetőek. Tekintve, hogy a Deccan rendszerekben használt Wichita és Krishna APU-k SoC megoldások – azaz egyetlen lapkába integrált teljes rendszerek – nagyon kisméretű lesz az Anamudi kódnevű referenciadizájnjuk, így a gyártás is elképesztően olcsó lehet. Ezzel az AMD a Windows 8-at futtató ARM-os notebookok fenyegetésére reagálna, amelyek elsődlegesen a pokolian jó árazással szeretnének majd hódítani.

Az AMD a tabletekre is gondol. Bár a vállalat rendelkezik egy Z-01-es jelzésű tabletekbe szánt APU-val, ám ez a rendszer inkább a Brazos platform alacsonyabb fogyasztású változatának tekinthető. Ez a teljesítményén és a fogyasztásán is meglátszik, hiszen amellett, hogy a piac legerősebb, és legtöbb szolgáltatást ismerő megoldásáról van szó, az APU 5,9 wattos maximális és 3-4 wattos átlagos fogyasztása már nem a legjobb egy tabletbe, ha az üzemidőt nézzük. 2012 második negyedévének elején azonban érkezik a Brazos T platform. A rendszerről korábban szintén részletesen beszámoltunk, és igazi tabletekbe szánt megoldás lesz, ami annak köszönhető, hogy a vállalat nemcsak a Hondo APU, hanem az A55T jelzésű – kifejezetten a tabletekhez kifejlesztett – vezérlőhíd fogyasztását is erősen optimalizálta, ráadásul a Limerick jelzésű referenciadizájn is a tabletekhez lesz kialakítva. Az operációs rendszer esetében az AMD a Windows 8-at tekinti elsődleges platformnak, de az Android sem akadály, ha a Google valóban komolyan gondolja az x86-os port elkészítését.


[+]

A 2013-as évben is számos újdonság érkezik, de részleteket még nem tudni. Ami biztos, hogy a Comal platformot az Indus váltja, amely a Kaveri APU-t kínálja majd, a Bolton kódnevű vezérlőhíd mellé. A processzor esetében a Steamroller modulok lesznek alkalmazva, mely előreláthatólag a Piledriver továbbfejlesztése, de ennél többet nem lehet tudni róla. Az IGP várhatóan új generációs lesz, a memóriavezérlő pedig továbbra is a DDR3-as lapkákat támogatja. A Deccan helyére a Kerala platform érkezik, mely az elődhöz hasonlóan SoC lesz. Itt a Kabini APU esetében új processzormag mutatkozik be, mely a Bobcatot váltja, és a Jaguar kódnevet viseli. Az integrált vezérlőhíd is változik, amelyhez a Yangtze kódnév társul. Érdekesség, hogy a Kerala platform esetében csak egy APU lesz, holott a korábbi generációs megoldások rendre két, eltérő fogyasztású lapkát tartalmaztak. Itt arról lehet szó, hogy az AMD a TDP fogyasztást konfigurálhatóvá teszi, így nincs szükség az alacsonyabb fogyasztási osztály megtartására.

A tabletek esetében a Brazos T platformot a Samara váltja majd, mely szintén megkapja az új Jaguar processzormagokat, és a vezérlőhíd is integrálásra kerül, melynek szerepét egyébként a Salton kódnevű megoldás látja majd el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés