Hirdetés

A gyártók mostantól az ultravékony notebookokra fókuszálnak

A netbookok az elmúlt hónapok folyamán hatalmas népszerűségre tettek szert, azonban az Intel és a Microsoft annyira kötött paraméterek közé szorítja a termékeket, hogy a nagy gyártók már nem tudnak újdonságot mutatni. Ez persze látható is, hiszen szinte az összes kisméretű masina ugyanarra az alapra építkezik. Megoldást jelentene ugyan az NVIDIA Ion platformjának alkalmazása, ez ellen azonban komoly eszközökkel lép fel az Intel, és az engedetlen partnereket a kedvezményes listaártól is megfosztják.

Az Asus, az Acer és a HP egyöntetű véleménye, hogy a netbookpiacot legközelebb a 2010 elején érkező Pine Trail-M platform fogja újra fellendíteni, addig azonban a vállalatok az Intel ultravékony és az AMD ultrahordozható platformjaira fognak fókuszálni. Mindkét megoldás a hagyományos notebookok és a netbookok közötti árrésbe nevez, és megfelelő képernyőméret mellett nyújtanak könnyen hordozható, alacsony fogyasztású alternatívát.


HP Pavilion dv2 - hordozhatóság, megfelelő méretekkel párosítva

Természetesen továbbra is érkeznek új netbookok, de az elmúlt évre jellemző, „futószalagszerű” bejelentések megszűnnek. Az Acer még ennél is tovább megy, ugyanis Android operációs rendszerrel felvértezett mobil gépezeteket terveznek piacra dobni, melyek természetesen nem az Intel Atom processzorára épülnek. Az elgondolás alapja, hogy az Intel netbookplatformja a PC-hez mérten kedvező fogyasztási paraméterei ellenére is sok energiát használ, így előtérbe kerülnek az ARM alapokra építkező NVIDIA Tegra és a Qualcomm Snapdragon nevű SoC (System-on-Chip) rendszerek, melyek hosszabb üzemidőt és kisebb tömeget biztosítanak a kisméretű masináknak, emellett minden olyan feladatra tökéletesek, amire a netbookokat tervezték.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés