Computex 2009: az Intel szerint az ultravékony notebookoké a jövő

Az Intel a Computex alkalmából négy új mobil processzort és egy lapkakészletet mutatott be. Utóbbi chip elsősorban az ultravékony notebookplatformokhoz készült, melyek az AMD Yukon és Congo nevű ultrahordozható számítógépeivel veszik fel a versenyt. A processzorok tekintetében három nagyobb teljesítményű és egy rendkívül alacsony fogyasztású, ennek megfelelően visszafogott teljesítményű modell érkezik. Ezek paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

Core 2 Duo Mobile (Micro-FCPGA)
Típus Órajel L2 cache Fogyasztás Listaár
T9900 (2 magos)
3,06 GHz (266 MHz FSB) 6 MB 35 watt 530 dollár
P9700 (2 magos) 2,8 GHz (266 MHz FSB) 6 MB 25 watt 348 dollár
P8800 (2 magos) 2,66 GHz (266 MHz FSB) 3 MB 25 watt 241 dollár
Pentium Mobile (Micro-FCPGA)
Típus Órajel L2 cache Fogyasztás Listaár
SU2700 (1 magos)
1,3 GHz (200 MHz FSB) 2 MB 10 watt -


Intel GS40 Express

Az ultravékony notebookok a Montevina platformra épülnek, melyhez az Intel GS40 Express lapkakészlet használható majd. Az alacsony fogyasztású chip a GMA4500M elnevezésű integrált grafikus processzorra épül, amely 400 MHz-es magórajellel működik és 10 shader processzort tartalmaz. A DirectX 10 API-val kompatibilis grafikus mag 384 MB-nyi tárterületet kaphat a rendszermemóriából, továbbá támogatja a HD videók gyorsítását is. Utóbbi képesség azonban csak DXVA 2 felületen érhető el, ami azt jelenti, hogy Windows XP alatt nem számíthatunk az előbb említett multimédiás szolgáltatásra.


Intel Montevina

A Intel ultraalacsony feszültségű (ULV, ultra-low voltage) processzorai alig 10 W-os TDP fogyasztással rendelkeznek, ami lehetővé teszi az olyan hosszú akkumulátoros üzemidőt garantáló laptopok gyártását, melyek vastagsága 2,5 cm-nél kevesebb, tömegük pedig 0,9-2,3 kilogramm közé esik. Ezeket a termékeket az Intel elsősorban otthoni felhasználásra tervezte. Természetesen a multimédiás szolgáltatásokban az alapmodellek nem túl erősek, de az integrált grafikus magot erősebb AMD Radeon vagy NVIDIA GeForce rendszerre is lehet cserélni, ami kibővíti a lehetőségeket. A Montevina támogatja az úgynevezett lekapcsolható grafika opciót, aminek köszönhetően általános felhasználás esetén az Intel GMA4500M fogható be munkára, míg a komolyabb terhelés megkezdésekor bekapcsolható a dedikált grafikus processzor.


Intel My Wi-Fi

Mindezeken túlmenően az Intel további eszközöket jelentett be, melyek képesek vezeték nélküli csatlakozásra az Intel My Wi-Fi Technológia használatával. A Centrino 2 platformcsalád laptopjaihoz mostantól egyszerre akár nyolc olyan vezeték nélküli eszköz csatlakozhat, melyek rendelkezik My Wi-Fi támogatással.

A Core i7 termékcsalád jövője

Már korábban írtunk róla, hogy az Intel új felsőkategóriás processzorai Core i7-950 és Core i7-975 Extreme Edition jelzéssel érkeznek, így a 965 Extreme Edition verzióról hamarosan múlt időben fogunk beszélni. Az alaplapgyártók azonban már tudni vélik, hogy a szeptemberben érkező Core i5 processzorok miatt a 920-as és a 940-es modelltől is hamarosan búcsút kell venni. Ezek helyét ugyanis átveszik a Lynnfield magos processzorok hasonló órajellel érkező modelljei. Az Intel tehát továbbra is ügyel arra, hogy a Core i7 termékcsalád állandóan az abszolút csúcskategóriát erősítse, és csak a vastag pénztárával rendelkező embereknek lehessen alternatíva. Természetesen a stratégiából az is kiderül, hogy sem az X58 alaplapok, sem pedig a háromcsatornás memóriacsomagok piacán nem lesz tervezett árcsökkentés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés